Očistu nám nabízí staří známí z žumpy

 Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali... Něco na tom asi bude. Když sleduji všechny ty dobrodruhy, kteří se bez uzardění znovu nabízí k další politické misi, nemám z toho zrovna dobrý pocit.

 Sebereflexe a jakási zpětná vazba, to jsou pro naše politiky naprosto neznámé pojmy. Ti, kteří by měli s hlavou sklopenou čelit veřejnému lynči za stav, kam nás svými nemoudrými a někdy zcela nepokrytě mafiánskými praktikami dostali, se znovu staví do role zachránců. A tak se nám zase přes noc křišťálově čistí "kápové" snaží opět natlouct klíny do hlavy, že bez nich a jedině s nimi, máme šanci. Stojí sice asi metr pod hladinou v zapáchající žumpě, ale i tak nás vyzývají k tomu, abychom právě je volili znovu, že hned, co z těch fekálií vylezou, pomohou očistit stav věcí veřejných.

 A tak znovu a znovu slyšíme zleva i zprava vznešená slova o boji za demokracii, o boji za prosperitu státu, o boji s hydrou klientelismu a korupce, o zázračném zeštíhlení státní byrokracie, o nastartování ekonomiky, zlepšení stavu tam a tady... Dokonce i sám veliký Václav chtěl stanout v čele řeky, do které se vlévá spousta potůčků. Jenže brzy mu došlo, že se nezačaly do té řeky vlévat potůčky, ale jen čůrky z žumpy a tak raději zařadil zpátečku.

 Ti, na které nadávala většina národa ještě před nedávnem, jsou náhle zase Mirci Dušínové, kteří teď, když jim dáme znovu šanci, ukáží netušené schopnosti jak u nás nastolit ráj na zemi. A kdyby na to nestačili náhodou tihle borci, máme v záloze spoustu dalších osvědčených bojovníků v řadách třeba ČSSD, kteří se sice nejsou schopni dohodnout ani mezi sebou, ale pro nás zaručený recept na štěstí stoprocentně mají. Kdyby i tihle rytíři demokracie selhali, je tady ještě skvělá parta demokratů kolem pana prezidenta, jenž má tah na bránu a ve finiši nám nabídne třeba sprintujícího finišmana Regece a kdyby i on už nemohl, zachrání to kancleř hlavy státu.

 Ještě pořád nemáte vybráno? Tak můžete vsadit na nesmrtelné třešně, jenž sice nedělají vlastně nic, ale za to jsou stále u lizu a to by bylo, aby je tam věrná voličská základna znovu nedostala. Oni vám na oplátku slíbí vše, při vědomí, že splnit nemusí nic. Ale hezky se to poslouchá...

 Někdo to rád zelené? Prosím, i vy máte šanci. Dokonce to nyní můžete s Bursíkem vzít i od LESa. A kdyby jste se tam náhodou ztratili, "Hlavu vzhůru", Bobo vás v tom nenechá...

 No a pak jsou tady už jen ti, kdo ještě nezkazili nic, ale už teď jsou nazýváni populisty, nacisty, podvodníky, stavěni na úroveň těch nejhorších vyvrhelů. Fuj! To přece nemůže nikdo volit! Jasně, že ne... Vždyť to přeci říkají ti čestní. Ti, co nám tady názorně předvádí v praxi ráj na zemi už sakra dlouho.

 Strany prý zoufale shání osobnosti na své kandidátky. Mě ještě nikdy nikdo nevysvětlil, v čem je uznávaný gynekolog nebo sportovec či zpěvák, nějakým přínosem v politice. Asi nejsem klasický volič a jsem za to rád. Nechte si své gynekology a zpěváky, zkusím volit tak, abych tam neviděl spíše ty zapáchající hrobaře.

 Rád bych, aby volby měly šanci něco změnit...

 Pěkný den.

 

Autor: Roman Košťál | sobota 31.8.2013 16:15 | karma článku: 32,76 | přečteno: 1204x