Robejškovi Realisté: Nová naděje, nebo jedni z mnoha?

Politolog Petr Robejšek založil stranu Realisté. Vzhledem k vyprázdněnosti "pravicových" politických stran si Realisté brousí zuby na úspěch v parlamentních volbách, které nás čekají v příštím roce.  

Petr Robejšek je jedna z osobností, která nepodléhá politické korektnosti, nebojí se říkat nepopulární věci, má solidní základnu podporovatelů a narozdíl od jiných tváří či politických hnutí si nenese žádnou zátěž z minulosti. Sympatie vzbuzuje také svými střízlivými postoji vůči myšlence multikulturalismu. Věcně kritizuje nedostatky Evropské unie, zároveň souhlasí s tím, že Česká republika by měla být součástí západního společenství a vyznávat liberální demokracii. Někteří jeho odpůrci argumentují tím, že se snaží nás vtáhnout do sféry vlivu Ruské federace. Osobně si nemyslím, že by tomu tak bylo. Petr Robejšek se i na Rusko dívá pokud možno objektivní optikou, dobře si uvědomuje, že je jedná o autoritářské společenství. 

Nutno podotknout, že stranu netvoří pouze jedna tvář. Realisté stojí na počátku svojí cesty a je v jejich vlastním zájmu, aby mezi sebe nepřijímali "ztroskotance" z jiných hnutí, kteří se pouze chtějí svézt "ke korytům". Velký potenciál mají mezi těmi, kteří k volbám chodili volit pouze "menší zlo", nebo na cestu k urnám rezignovali zcela. Strana cílí na pravicové, konzervativní voliče.
Tak či tak si myslím, že trend, do nějž zapadá i triumf Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, by u nás mohli symbolizovat právě Robejškovi Realisté. Já osobně jim držím palce v tom, aby neskončili v propadlišti dějin jako některé jiné, dříve údajně ambiciózní strany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Kosejk | neděle 4.12.2016 16:15 | karma článku: 28,04 | přečteno: 692x