Dilema multikulturalistů aneb bezbřehou tolerancí k intoleranci

Mateřská škola v berlínské čtvrti Reinickendorf se musí vypořádat s žádostmi několika muslimských rodičů, kteří požadují vyhazov jejího učitele. Muslimům vadí fakt, že tento učitel je gay.

Zaměstnanci školy i radnice se za učitele postavili a vzkázali nespokojeným rodičům, že své děti mohou svěřit do péče jiné mateřinky. 

Na tomto konkrétním příkladu lze jasně demonstrovat, že základem demokracie (a zdravého rozumu) je kromě jiného také plně sekulární stát (a jeho instituce), který nebude brát v potaz nátlaky vyplývající z pochybných náboženských dogmat. Je zapotřebí respektovat soukromé záležitosti občanů a neustupovat požadavkům muslimů ani příslušníků jiných náboženství či sekt. Ostatně víra je rovněž čistě soukromou záležitostí člověka a ve veřejném prostoru tak nesmí mít dominantní úlohu. 

Nezbývá než pogratulovat zaměstnancům mateřské školy a zástupcům radnice k postoji, který musí zůstat samozřejmostí už jen z toho důvodu, že je výsledkem zdravého rozumu. Ve světě, který by byl postaven na základech bezbřehého multikulturalismu a zdánlivé toleranci, by totiž právě hodnoty jako zdravý rozum a respekt zcela vymizely.

Zdroje: https://www.rt.com/news/382726-muslim-parents-berlin-preschool/

            http://www.securitymagazin.cz/zpravy/vas-ucitel-je-gay-zbavte-se-ho-nebo-podepiseme-petici-hrozi-muslimsti-rodice-materske-skolce-1404055610.html

Autor: Přemysl Kosejk | čtvrtek 6.4.2017 14:00 | karma článku: 39,04 | přečteno: 1955x