Ropa je levná a za dnešní cenu rozhodně nemůže Peak Oil

Když jsem včera psal článek o podivném pohledu na drahou ropu (http://korenek.blog.idnes.cz/c/38152/Ropa-zadny-cenovy-rekord-netrha.html ) vůbec jsem netušil, že mou myšlenku následně potvrdí večerní trh.

Co se stalo? Jean-Claude Trichet včera zveřejnil zprávu, že evropská centrální banka může na příštím zasedání zvednout úrokové sazby s cílem snížit inflaci. Tento výrok znamenal okamžitý nárust Eura ku Dolaru, jenž se projevil i na trhu s ropou. Za 4 hodiny se cena za barel zvedla o 6 dolarů. Dnes tento trend pokračuje a ropa opět protla hranici 130 dolarů/barel.


Zastánci peak-oilu tvrdí, že za cenu ropy může nedostatečná nabídka, způsobená vytěženými ložisky a náročnou těžbou z ložisek nových. Spoléhají si přitom na jeden zásadní fakt, že měřítko 1 dolar se dá použít podobně jako 1 centimetr, 1 kilogram nebo 1 litr. Jenže toto je zásadní chyba. Dolar je měna pohyblivá a jeho množství se pravidelně zvětšuje. Dolar je komodita jako každá jiná, nejedná se o žádnou univerzální hodnotu, kterou definuje ISO norma. Hodnota dolaru je určená nabídkou a poptávkou, stejně tak jako cena ropy. Pokud se tedy barel ropy prodává za 200 USD, může tato informace znamenat nedostatek nabídky ropy nebo malou poptávku po dolarech.


Cena ropy možná trhla nominální rekord, nikoliv však reálný. V roce 2005 se natural prodával za 30Kč/litr a dnes se blíží k 35 korunám. Cena barelu však za stejné období vzrostla více než dvojnásboně a podobný trend kopírovala i cena benzínu za mořem.


Co tedy může za vysokou cenu ropy? Je to politika FEDu, která způsobila vznik a pád bubliny nad nemovitostmi. Snaha odstranit tento neduh v podobě nízko úročených úvěrů, způsobila využití levného dolaru ve spekulací na cenu ropy. Obrana svobodného trhu je zvýšení ceny a pád kurzu dolaru, jinou možnost nemá. Kótování ropy v dolarech se totiž jen tak nezbaví.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kořenek | pátek 6.6.2008 14:07 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1970x