- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jen detail, japonci loví plejtváky malé, což je druh velryb, který nejen že není ohrožený (je klasifikován jako málo dotčený), ale dokonce spíš dnes už přemnožený a vytlačuje jiné druhy plejtvákovců, například plejtváka obrovského.
Navíc "doufají", že se velrybí maso mladí japonci naučí jíst ! Čili o to maso zase takový zýjem v Japonsku není...
Zil jsem par let v Japonsku od konce 70-tych le , v te dobe jeste neplatilo zadne moratorium na lov velryb, ale aby clovek mohl jist maso z velryb, tak musel dlouho hledat specialni restauraci kde se velrybi maso k jidlu podavalo. Tam byli videt vetsinou jenom starsi lide, mladym uz tehdy velrybi maso moc nevonelo. Trochu jina situace je na nekterych pobreznich castech Japonska, kde lidi (behem tisicileti bylo mozno jist z nabozenskych duvodu jenom ryby a ptaky, zvireci maso bylo tabu, i kdyz tajne lidmi prekracovano) jedli velrybi maso po dlouha staleti a je to tam silne zakoreneno do potravni kultury u starsi casti obyvatel a pro ne je z toho duvodu myslenkove zakaz jist velryby neco podobneho, jako by nam evropanum vegetariani ci vegani zakazili jist hovezi ci veprove. Je to problem.
No právě proto že se přemnožili. Proto žerou velryby