Útok ČNB na bydlení má první oběť: Hypotéky začaly zdražovat

České komerční banky zareagovaly na krok České národní banky (ČNB), která na začátku listopadu zvýšila základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. 

Hypotéky v důsledku toho nepatrně zdražily a úrokové hypoteční sazby budou růst i nadále. ČNB totiž podle všech prognóz bude základní sazbu zvyšovat i nadále. Doba rekordně nízkých hypoték je tak definitivně pryč. A s ní i dostupné bydlení pro většinu domácností.

Zájemci o vlastní bydlení musí letos čelit hned několika velkým překážkám. Jednak je to rostoucí cena nových bytů, které zdražují kvůli extrémně pomalému povolování nových staveb. Už před rokem jsme spočítali, že legislativní Kocourkov panující ve stavebním právu a liknavost úředníků zvyšuje cenu nového bytu průměrně o deset procent. V absolutních číslech to jsou stovky tisíc korun.

Zásadnějším problémem je však opakované zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték. Nyní už ČNB doporučuje poskytovat maximálně 80procentní hypotéky, zájemce o byt tak musí složit ze svého 20 procent ceny nového bytu. Což u průměrného pražského bytu přesahuje jeden milion korun.

Centrální bankéři navíc začali postupně zvyšovat základní úrokovou sazbu, což se okamžitě projevilo také ve výši hypotečních úroků. Většina velkých bank sáhla v minulých dnech ke zdražení hypoték. Sice zatím jen o desetiny procentního bodu, ale další změny směrem nahoru jsou jen otázkou času. Na to v první fázi doplatí hlavně ti, kteří by si nový byt rádi koupili teď.

Později však budou mít velký problém také ty domácnosti, které nalákaly rekordně nízké úrokové sazby v loňském roce a vzaly si hypotéku takzvaně „na krev“. Po skončení aktuálního fixačního období jim totiž úroky vyskočí vzhůru a splátky za bydlení výrazně vzrostou. Proto bych jim doporučil, aby se na to takové domácnosti začaly připravovat už nyní a současné nízké splátky hypotéky využili k vytvoření dostatečné finanční rezervy pro dobu, kdy budou muset za své vysněné bydlení splácet více.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 23.11.2017 9:33 | karma článku: 13,08 | přečteno: 723x