Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bloomberg už v roce 2012 navrhoval německý exit.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2012-06-10/forget-greece-a-german-euro-exit-might-be-better

Mně osobně to přijde jako nejlepší řešení...

0 0
možnosti
PS

Před lety mně bylo divné, že se Němci, tedy občané Německa, nebouří proti přijetí Eura. Jezdili po světě (Egypt, Thajsko aj.) za rekreací a všude platili Markou! Prý 4 vědci žalovali vládu Německa u jejich Ústavního soudu v Berlíně, že porušila Ústavu. Co je na tom pravdy a jak dopadla žaloba, tedy rozhodnutí soudu? 

Už aby nastaly změny, EU se sesype jako domeček z karet a silné státy si dění v Evropě pohlídají jinak. Efektivněji. Generální sekretariát EU zaměstnává 5 000 lidí. Kdo řídíte firmu o 300 zaměstnancích, dovtípíte se, jaký tam je asi bornepořádek, jehož výsledkem jsou nesmyslné Směrnice. Podobně jako ta, podle níž 500 milionů občanů EU ve 28. státech musí koncem března pootočit hodinami a nikdo neví proč. Ruská Federace nesmysl zrušila v roce 2011 a nic se neděje, všichni jsou spokojeni.Politiku sem nepleťte, jen logiku a zdravý rozum. Ten jaksi v Bruselu chybí...R^

0 0
možnosti
DB

Německo nejspíše z eura nevystoupí. Stane se něco jiného. Co přesně nejsem schopen říci, protože o tom rozhoduje spousta lidí - poslanci--a ti velmi často moc ekonomii a evoluci nerozumí, obvykle pouze sledují své osobní zájmy.

Euro jako měna není důvodem ekonomické schopnosti či neschopnosti národa, či jiné skupiny lidí. Tak jako my máme cca průměrný plat 1000 euro, tak budou mít Řekové 500 nebo ještě méně. To neurčuje měna, ale produktivita práce. Takže se Německu nic nestane, když bude mít pořád velmi dobrou produktivitu práce. Pakliže Německo ucítí, že hodně dává a málo dostává, může se spíše stát, že omezí své platby do společného pytle. To stačí. Všimněte si, že to dělaly USA v OSN a tak podobně.

A ano, máte pravdu s příkladem města Detroit. Nejenže se v Detriotu stále platí dolarem, ale ani nikoho nenapadlo, že by Detriot mohl vyhlásit samostatnost a vystoupit z USA, a ani nikoho nenapadlo, že USA vystoupí z dolaru kvůli zkrachovalému Detriotu.

Všechny tyto řeči jsou jen látka na VELMI NEODBORNOU DISKUZI, kdy se laici vyjadřují k něčemu, o čem nemají potuchu. A to je dobře pro vládnoucí třídu, která tímto zabaví obyvatelstvo. A obyvatelstvo se rozdělí do několika názorových skupin a to je opět dle hesla...ROZDĚL A PANUJ. Lidé, kteří se jednou rozhádali -i kvůli nesmyslu- mají obvykle problémy se shodnout na čemkoliv. A vládnoucí třída má vyhráno. CUI BONO - KOMU TO SLOUŽÍ.

2 0
možnosti
ZH

Já vidím ten problém v tom, že Řecko musí vystoupit, respektive mělo před 5. lety. Ono se snadno řekne , tak prostě budou mít plat jen 500-600€, na Slovensku s tím přežívají slušně. Jenže jak zaplatíte nájem 400€+ energie? Nájem snížit nejde, protože barák byl postavený na úvěr u banky a když majitel domu nebude vybírat 400€ nájmu a splácet bance, tak nejen že mu barák banka sebere, ale protože ho nikdo nekoupí, tak sama zkrachuje. To samé služby. Někdo si vzal před lety úvěr na nějakou provozovnu v €urech, má ceny tak vysoké, aby ten úvěr splácel, ale když sníží ceny, sám zkrachuje a opět to odnese banka. Na Slovensku to funguje, protože si neberou půjčky v zahraničí, které nakonec vyženou nahoru jak ceny, tak platy, Nahoru to jde snadno, dolů ale ne, teda přesněji mě nenapadá, jak by to šlo, bez všech těch krachů. Já si myslím, že jedině tím, že se jak úvěry, tak platy změní z €ura zpátky na drachmu.

0 0
možnosti
JH

J82a35n 83H46l43e96d48í39k

29. 4. 2015 15:08

německé dobrodiní nikdo z potrefených neuzná, jelikož potřebují troubu, která jim  ty srandičky uhradí, sice je odchod Anděly nepravděpodobný, člověka ta fiktivní možnost velmi osvěží,- spravedlivý Deus ex Machina

0 0
možnosti
AK

Ale třeba bude všechno jinak.

Od dob prezidenta Kennedyho víme jak na politiky, které není možné zastrašit nebo podplatit.

A pak bude pokračování neúspěšných reforem pod praporem MMF pokračovat až tam, kde se v minulosti ocitla řada jihoamerických zemí.

Snad má řecký pan premiér dobrou ochranku...

0 0
možnosti
AK

Musím se přiznat, že vůbec mi není jasná úvaha, proč by s Eurem mělo končit Německo.

Vždyť díky svým obrovským obchodním přebytkům je to právě Německo, kdo ze současné podoby EU a Eura profituje nejvíce.

0 2
možnosti
DB

Německo především profituje ze svých lidských zdrojů. Vezměte prosím do úvahy kvalitu německých vozů a i jiné techniky a technologie...ve srovnání s českými auty a technologiemi v roce 1990. Škodovka je vlastně německá firma.

Německo vyváží do celého světa, nejen do EU, naopak Česko vyváží naprostou většinu jen do Německa.

Poznámka, přesná čísla z hlavy neznám, je ale možné si najít.

3 0
možnosti
AS

A48d87a42m 73S56t42a33v60a

29. 4. 2015 13:57

"....Aténská státní kasa bude za pár dní bez peněz. ...": To se psalo už před půl rokem - a to je víc než pár dní....

0 0
možnosti
AK

Jak to celé v Řecku dopadne je těžké odhadnout.

Je jisté, že premiér Tsipras má za úkol vyvést zemi ze situace, do které ji ani on, ani strana Syriza nepřivedli.

Má jen jednu výhodu, kterou je jeho ministr financí Varufakis, který je, na rozdíl od většiny ministrů financí, skvělý makroekonom. Viz třeba jeho kniha Globální Minotaurus.

Že mu v jeho nelehké práci nebudou chtít pomáhat ani domácí oligarchové, ani církev, ani armáda (mimochodem - proč se z výdajové stránky rozpočtu neořežou výdaje na armádu, které má Řecko po přepočtu na obyvatele největší na světe, ale vždycky jen výdaje na ty nejchudší?) a ani zahraniční věřitelé je už jasné.

Výsledky demokratických voleb ukázaly, že lidé mají dost receptů MMF a Evropské banky, které vrátily zemi ekonomicky o několik desítek let zpět, zásadně zvýšily nezaměstnanost s obrovskými sociálními dopady a navíc - v rozporu s prohlášeními reformátorů - zvýšily zadlužení země.

Ovšem současný postoj zemí EU ukazuje, že demokracie sice ano, ale jen do výše dluhů u bank a finančních institucí. Před těmi se každá demokracie musí zastavit.

Přeji panu premiérovi hodně zdaru a držím Řekům palce.

1 1
možnosti
PK

P40a86v97e69l 24K70u72r55a62l

29. 4. 2015 13:38

S já zase řekům přeji aby žili jenom z toho co si sami vydělají a nežebrali o nějaké půjčky třeba u slováků kde slovenští obyvatele majéí menší platy, menší důchody a menší rozpočet.

Nikdo kdo je na tom s kterýmkoliv z těchto 3 paramtrů hůř jak řecko by mu neměl mít povinnost pomáhat.

2 1
možnosti