Středověk se vrátil do škol, chemie na pranýři

Situací v ČR týkající se přijímání nových zákonů a vyhlášek dlouhodobě označuji výstižným pojmenováním „Legislativní Kocourkov“.

Jsem proto zvyklý na „skvosty“, které z našich zákonodárců často vypadnou. Jejich výtvory lépe než cokoliv jiného odhalí, jak moc jsou kompetentní a zda na svůj post opravdu stačí.

Přesto se čas od času objeví něco, co i mne, člověka zvyklého na tyto excesy, opravdu překvapí. Jednou z posledních takových věcí, nad kterou jsem nestačil kroutit hlavou, je novela zákona o veřejném zdraví z dílny ministerstva zdravotnictví zakazující nezletilým studentům manipulovat při školních praktických hodinách s většinou chemikálií. Zákaz se týká také zacházení s plynovými či lihovými kahany.

Chemie, kterou spousta dětí a studentů kvůli encyklopedickému biflování složitých vzorečků považuje za nejhorší vyučovaný předmět, tak ztrácí poslední lákavější věc. Nejen já si totiž myslím, že právě praktické ukázky jsou tím, co dokáže studenty přesvědčit o krásách tohoto vědního oboru.

Bengálský oheň, hořící neviditelné písmo, tekuté sochy či jiné podobné (nejen) vizuálně atraktivní pokusy dokáží nalákat nadané děti, aby si za své budoucí povolání zvolili profesi chemika v laboratoři. Určitě je to lepší motivace, než neustálé zkoušení z nekonečných chemických vzorců a rovnic. Úkol nejen pro kuřáky – kdo z vás by dokázal napsat strukturní vzorec nikotinu. Ano, i to je součástí středoškolských osnov. Malá nápověda - C10H14N2. Na svůj první samostatný pokus v laboratoři vedle chemického kabinetu si přitom pamatuje většina lidí.

Současná vláda (stejně jako většina předchozích) stále zdůrazňuje, že podporu vědy a výzkumu považuje za svou prioritu (zkuste se někdy zeptat jakéhokoliv českého špičkového vědce, co si o těchto proklamacích myslí). Nicméně současný absurdní zákaz jasně dokazuje, jak to s tou neustále deklarovanou podporou vědy a výzkumu opravdu je.

Aktuální nařízení platné od začátku letošního roku jde zcela proti tomuto cíli. Připraví totiž laboratoře o tolik potřebný příliv nových českých mozků. Od letošního ledna si každé malé školou povinné dítě pod pojmem chemie představí pouze nezáživnou teoretickou nudu. A krása této praktické a potřebné vědy jim zůstane navždy skrytá.

AKTUALIZOVÁNO:

Nic na kritice nemění ani to, že vláda na svém minulém jednání v polovině ledna přijala nové nařízení k zákoníku práce, kterým obnovila výjimku pro práci nezletilých s chemikáliemi. To by mělo vstoupit v účinnost dnem vyhlášení ve sbírce zákonů. Nutkavý pocit nekompetentnosti tu nicméně zůstává.

Autor: Evžen Korec | středa 27.1.2016 8:30 | karma článku: 35,07 | přečteno: 2108x