Obchod se psím utrpením

Takzvané množírny psů si postavily byznys na utrpení zvířat a stát tomu dosud jen nečinně přihlížel. Proto vítám novelu veterinárního zákona, kterou v pondělí schválila vláda.

Dosud totiž chovatelé psů bez živnostenského oprávnění nemuseli o své činnosti informovat úřady. To se teď změní, jakmile bude mít chovatel nejméně pět dospělých fenek. Veterinární správa tak alespoň bude moci zkontrolovat, v jakých podmínkách tito psi žijí.

Dosud byla praxe v množírnách, kterých jsou podle médií v Česku tisíce, zcela příšerná a nepřijatelná.

Přestože novináři včetně reportérů České televize opakovaně upozorňovali na nehumánní podmínky, v nichž jsou psi určení k množení a nelegálnímu prodeji chováni, stát byl na množírny vlastně krátký.

Motivem těchto obchodníků se psím utrpením byl samozřejmě co nejvyšší zisk s co nejmenšími náklady, aniž by se ohlíželi na to, v jakých podmínkách své psy chovají. A ušetřit nějakou tu kačku za „čistokrevného psa bez papírů“ je jistě i důvodem zájmu kupujících, kteří se snad většinou ani neobtěžují zjišťovat, odkud jejich vytoužené štěně pochází. Že něco není v pořádku, zjistí až tehdy, když často podvyživený tvoreček, který si v prvních týdnech svého života prošel peklem, i přes veškerou péči uhyne.

Už nemluvím o tom, že štěňata z těchto množíren nemají ani povinná očkování a nejsou řádně odčervena.

Je jen dobře, že se o tuto nemorální praxi začal zajímat stát, snad díky tomu uchrání řadu zvířat před živořením o hladu ve stísněných kotcích.

Největší zodpovědnost ale leží na nás, milovnících psů, abychom podobným duševním mrzákům nedávali šanci na týrání zvířat vydělat. Je proto třeba se vždy zajímat o to, z jakého chovu kupované štěně pochází. Poctivý chovatel nic tajit nebude, naopak se ještě rád pochlubí, vždyť je na své psy náležitě hrdý! Zvlášť u tzv. módních ras, na něž se množírny zaměřují, je vždy lepší si pořídit psa s průkazem původu.

Sám jsem chovatelem, se svou fenkou plemene cane corso Koletou se účastním výstav v Česku i v zahraničí. Proto dobře vím, že psi nejsou byznys, nýbrž živí tvorové, věrní společníci člověka, kteří si zaslouží naši péči. Bohatě se nám za ni pak odmění.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 14.7.2016 12:42 | karma článku: 33,83 | přečteno: 2236x