O svátcích záchranku ani hasiče nevolejte. Budou mít volno. Stejně jako prodavačky

Ty tam jsou doby, kdy jsme mohli jen tak ráno popadnout peněženku a nákupní tašku a skočit si do „sámošky“ pro čerstvé rohlíky a mléko.

Až se zítra ráno vzbudíte, budete už muset mít nakoupeno z předešlého dne (a ruku na srdce, kdo si rád užije sváteční ráno s gumovým rohlíkem ze včerejška k snídani). Nebo budete zkrátka o hladu. Vaše nejbližší super i hypermarkety totiž budou s největší pravděpodobností zavřené. Zvykejte si, není to naposled.

28. říjen letošního roku bude totiž prvním svátkem, kdy bude platit dlouho diskutovaný zákon, který obchodům s rozlohou nad 200 m2 nařizuje o státních svátcích zavřít. Hlavním argumentem samozvaných lidumilů odborářů, kteří se několik let snažili zákon prosadit, přitom bylo, že i „prodavačka chce mít ve svátek volno“. Zajímalo by mě, kolika prodavaček a nejen jich, ale i pracovníků úklidu, ostrahy a dalších, se na to ti hodní odboráři skutečně ptali. Asi ne mnoha, pokud vůbec nějakých. Jinak by se od nich totiž asi museli dozvědět, že služby ve svátek jsou naopak jedněmi z nejžádanějších. Proč? Protože v této profesi se každá stovka navíc hodí a takový odpracovaný nebo neodpracovaný svátek se na konci měsíce na výplatní pásce dobře pozná.

A i kdyby o to zaměstnanci obchodů skutečně stáli, pomůže jim tento zákon opravdu k údajně vytouženému volnu? Zdá se, že ani náhodou. Mnoho obchodů totiž sice zůstane pro zákazníky zavřených, ale zaměstnanci se na šichtu stejně musí dostavit, aby provedli inventuru, doplňovali zboží či udělali jinou údržbu, na kterou v běžném provozu není čas. Jediným skutečným výsledkem tedy je, že v pátek budete mít k snídani ten gumový rohlík z předešlého dne.

Na novém zákazu prodělají obchodníci, kteří přijdou o část nejlepších tržeb, kterých dosahovali jen o víkendech a svátcích. Prodělají jejich zaměstnanci, kteří přijdou o vítané příplatky. A zapláče i zákazník, který má často právě jen o víkendu či o svátcích čas vyřídit nezbytné nákupy. A odborář se pochválí, jak to pěkně zařídil.

S velkými obchody se přitom zcela nevinně svezou i malé obchůdky, které mají tu smůlu, že se nacházejí v obchodním centru, které se rozhodlo zavřít, či v podnájmu některého z velkých řetězců supermarketů. I u obchodních center, která zůstanou otevřená, protože většina tamních obchodů nedosahuje velikosti 200 m2, to však bude dost matoucí. Zákazníci totiž většinou bývají trestuhodně nevšímaví. Představte si, že často dokonce neví, zda určitý obchod, kde by zrovna potřebovali nakoupit, spadá do kategorie nad 200 m2!

Takže nám to stát ruku v ruce s hodnými odboráři zase pěkně naplánoval a zajistil, abychom se měli všichni líp – my zákazníci i personál obchodů. Třeba ve své velkodušnosti časem pomyslí i na ty zatím méně šťastné profese, jako jsou hasiči, lékaři, zdravotní sestry či policisté. I ti by si přece zasloužili nějaký ten den volna navíc! Určitě by bylo fér, kdyby stát zakázal o svátcích pracovat i jim. My všichni bychom to určitě podpořili – to přece dává smysl!

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 27.10.2016 8:33 | karma článku: 32,43 | přečteno: 1163x