Jak Kvitová poznává „českou závist“

Nemyslím si, že Češi jsou závistivější než jiné národy. Nesouhlasím se zjednodušenou nálepkou Čechů jakožto výjimečných závistivců a nepřejícníků. Občas však toto mé přesvědčení někdo řádně nahlodá.

Naposledy všichni ti rozumbradové a chytrolíni, kteří se vyrojili po wimbledonském vítězství Petry Kvitové a obvinili ji z účelového utíkání před daňovou povinností. Vadí jim hlavně to, že tenisová šampionka přesídlila do Monaka.

Zaprvé, nevšiml jsem si, že tito lidé řešili tenistčinu adresu bydliště předtím, než na travnatém dvorci podruhé v životě triumfovala. Proč o té samé věci nepsali třeba před dvěma měsíci, ale až nyní? Vyprovokovala je snad vysoká finanční odměna, která je s vítězstvím v nejprestižnějším tenisovém turnaji na světě celkem přirozeně spjata? Nebo se jen snaží ohřát ve světle slávy, které momentálně na Kvitovou zaslouženě dopadá?

Zadruhé, každý člověk je svobodný a má právo usídlit se, kde chce. A že to Kvitová dělá zištně, kvůli nižším daním? No a co! Je pravda, že chodila do české školy, k českým doktorům, že jezdí po českých silnicích a využívá české veřejné osvětlení, když zrovna domovinu navštíví. Máme však právo na základě těchto zřejmých fakt moralizovat a kázat, že není vhodným příkladem pro děti, když se uchyluje na Riviéru? Neudělala snad pro jméno České republiky ve světě už v tak mladém věku více než drtivá většina ostatních? Nezůstává dobrým příkladem pro děti – třeba i další tenisové šampiony –, i když už bydlí mimo republiku? Pokud vím, do republiky se stále a ráda vracívá, svého českého občanství se nevzdává a své češství nijak nezpochybňuje.

Zatřetí, a to hlavně, přiznejme si, kdo z nás nechce platit nižší daně? Pokud existuje zákonná možnost, jak tak učinit, proč ji nevyužít. A na přesídlení do Monaka není nic nezákonného. Zajímalo by mě, zda kritici Petry Kvitové vždy na daních zaplatí „plnou palbu“, nebo zda zákonným způsobem svoji daňovou povinnost snižují. Skoro bych se vsadil, že druhá možnost je správně. A, jak říkám, nedivím se tomu. Zvláště proto ne, že s našimi daněmi stát nenakládá hospodárně. Máme školy, máme nemocnice, máme silnice i to veřejné osvětlení. Ale kolik peněz ze ztrácí v černých dírách, kdykoli je třeba opravit nebo postavit novou školu, nemocnici, silnici nebo jenom řadu veřejného osvětlení? Tyto černé díry nás frustrují. Tyto černé díry mnohé vedou k tomu, že neplatí na daních „plnou palbu“, ale hledají způsoby, jak – znova opakuji – zákonně daňovou povinnost snižovat. Tyto černé díry způsobují, že musíme platit vyšší daně, než jaké bychom platili, pokud by stát fungoval hospodárně. Tyto černé díry přispívají k tomu, že sportovci – a nejen Kvitová – odcházejí za hranice.

Jedna Kvitová ty černé díry nezalátá. I kdyby zůstala bydlet doma. Nechme ji na pokoji, radujme se z jejího vítězství a přemýšlejme, jak omezit černé díry. Ty jsou problémem, ne ona.

                 

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 10.7.2014 13:04 | karma článku: 41,13 | přečteno: 9951x