Bezmocné psy upekla zaživa! Nedělejte stejnou PRASÁRNU

Příšerné utrpení. Nezodpovědné. Nelidské. To jsou nejslušnější slova, která se šíří napříč sociálními sítěmi na adresu „chovatelky“, která nechala své dva labradory zavřené v autě na parkovišti.

Jeden z nich horko v uzavřeném vozu v Brně nepřežil, druhý bojuje o život. Záměrně píšu slovo chovatelka do uvozovek, protože nemohu uvěřit tomu, že by zvířata nechal v autě na parkovišti někdo, kdo je předvádí na mezinárodní výstavě psů, kde se tragédie stala. Takovou PRASÁRNU přece nemůže udělat ten, kdo provozuje chovnou stanici a chce být považován za chovatele!

Srdce se mi svírá úzkostí při pomyšlení, jakým utrpením asi museli ti dva psi projít a jaká nepopsatelná muka prožili jenom proto, že se jejich majitelka zachovala tak strašně. Přitom se o podobných tragédiích v Česku píše a mluví rok co rok – v létě stačí být jen pár minut v zaparkovaném autě a kolabují dospělí lidé, děti, o psech nemluvě. U dětí a zvířat je to o to horší, že jde o bezbranné bytosti, zcela odkázané na rozumové schopnosti dospělých. Závislé svými životy na tom, že si dospělý, svéprávný člověk aspoň občas „nasadí mozek“, bude domýšlet možná rizika a zajistí bezpečí pro nejvíce zranitelné tvory.

Chci proto upřímně poděkovat mladé ženě, která si všimla zmučených psů v autě a zalarmovala pomoc. Díky ní a díky neprodlenému zásahu několika bezejmenných chovatelů aspoň jeden z labradorů nelidskou trýzeň možná přežije. Nemyslím si však, že by ta mladá žena byla jediná, kdo naříkající psy v autě zaznamenal. Ona ale jako jediná našla sílu okamžitě jednat v zájmu psů v rozžhaveném autě. Kéž by takových lidí bylo víc!

Jako chovatel musím apelovat na všechny, kdo ještě neztratili poslední zbytky rozumu, aby nenechávali v zaparkovaném autě žádného tvora ani minutu, a to za jakéhokoliv počasí! Nikdo z nás totiž neví, co se může stát, co z pouhých pár minut nepřítomnosti udělá celou věčnost. Apeluji i na to, aby lidé nepodléhali lhostejnosti, víc se dívali kolem sebe a dokázali včas zasáhnout, když uvidí „bezmozka“, který by se chtěl vzdálit od zaparkovaného vozu a nechat v něm dítě nebo zvíře byť na pouhou minutu!

Jako chovatel psů (stanice Korec Corso) pak musím apelovat i na pořadatele podobných výstav, že nestačí jen dát o pravidel varování, aby lidé nenechávali psy v autě. Apeluji také na policii, protože se svými psy plemene cane corso se pravidelně účastním i výstav v zahraničí, a tak dobře vím, že například v Německu si NIKDO nedovolí nechat psa zavřeného v autě. Parkovištěm u výstavišť po celý den procházejí policisté, kteří neustále kontrolují, jestli přece jen někdo psa ve voze nezavřel. A pokud snad takové týrání zjistí, napaří majiteli pokutu v závratné výši. Nesmlouvavě! A zcela bez ohledu na to, jaké je právě počasí!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Evžen Korec | středa 26.6.2019 10:33 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1062x