Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Tak trošku hořkosladký článek, pobavil jste mě, na druhou stranu je mi smutno (jsem smutný) z dnešní češtiny. Čím větší nula, tím víc anglicismů se všude narve, často zbytečně, česká slova jsou opomíjená na úkor těch anglických, naprosto nepřirozeně a tupě se cpe všude angličtina, aby si někteří Češi dokázali, že jsou přece světoví a že nejsou z malý republiky. Zatímco němčina naši řeč ovlivňovala přirozeně, jsme sousedi a byli jsme spolu nějakých těch pár set set set let, angličtina je nešvar světáků, čecháčků a lidí, kteří se stydí za vlastní jazyk.

1 0
možnosti
PK

Čeština je nádherný jazyk, bohužel jí mluví jen deset milionů. Takže v globalizovaném světě to má a ještě bude mít přetěžké. Jen mě napadlo - označovat třeba v turistické Praze vše česky a pod tím menším písmem anglický překlad. Anglicky umí i Němci a jižané, s Frantíky je potíž.

2 0
možnosti
MR

M32i80l91a67n 14R12a62d73e17k

11. 11. 2012 17:23

zbytecne se rozcilujete ;-D cestina se meni , menila a bude menit. Jazyky jsou jako lide, narodi se pak se zmeni a vyhynou. Cestina jako jine evropske jazyky jsou michanina - sanskrit, germanske jazyky, latina, rectina a hlavne recka gramatika, keltske jazyky a i arabstina, (ta poznamenala hlavne spanelstinu) ale i cesi maji pradlo v ALMARE, co?

Cestina a jine jazyky   jsou k nerozpoznani kdyz je srovnate treba jen se stredovekem, te cestine uz bysme malo rozumeli. A bude se menit dale, akorat misto michani nemciny to bude chvili anglictina, pak bud cinstina nebo arabstina.

2 4
možnosti
BM

Jenže proto je čeština tak bohatý jazyk, pro jednu věc má tolik pojmenování, tak proč jej nevyužívat, jak to dělal Čapek, Werich, Horníček, Suchý........

1 0
možnosti
BM

Souhlas. Přestáváme mlut česky. Stačí si poslechnou hlasatelet (moderátory) ve sdělovacích prostředcích (médiích) jakou příšernou češtinou hovoří.... Jednou nác opět bude čekat nové národní obrození!

2 2
možnosti
MR

M38i94l44a14n 13R83a95d44e49k

11. 11. 2012 17:24

uz asi ne, je jina doba

2 0
možnosti
  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/