Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Tak za prvé: Všechna kamna chtějí suché (bez vnitřní vody, vyschlé, trvá to minimálně rok) dřevo. Mokré (to neznamená polité vodou, deštěm) spotřebuje veškerou energii na vysušení té vnitřní vlhkosti, pak to čoudí, chcípe to a hlavně to nevydá žádné teplo.

Za druhé: Problém bude spíš v komínu, sebeblbější kamna hoří a "táhnou" díky dobrému komínu, díky rozdílu atmosférického tlaku dole a výše. Může být zasviněný od pálení různých svinstev. Volejte Kominíka. Nesmíte v nich pálit žádné svinstvo, jen dřevo. Podstatný rozdíl je také, pokud máte venkovní - rouru, nebo vnitřní, vyzděný komín.

Za třetí: Ta vaše pitomá kamna Romantica stojí skoro 20 tisíc, jsem koukal na Netu. Že se na to nevy.... Já mám krbová kamna za pár kňafů a nemůžu proti nim říct jediné zlé slovo. Vyschlé dubové polínko vydrží cca hodinu, venku mínus 15, v chalupě plus 26. Všechno je relativní a také o znalostech a zkušenostech. Ale za těch pět let, co píšete, už jste se mohla někoho zeptat.

Berte to jako radu od zkušeného chalupníka a hospodáře. Jsem tady za chytrolína, ale topení v kamnech dřevem je moje libůstka, tak jsem neodolal. :-)

1 0
možnosti
LK

Františku, opravdu nejsem natolik pitomá, abych nevěděla, že v kamnech syrovým dřívím netopí. Pokud tedy píšu o mokrém dříví, myslím tím dříví lehce omoklé. 

Za druhé: V komínu problém není. Kominíka tu mám na revizi několikrát do roka. Vlastně se tu už vystřídali tři a žádný neshledal žádnou závadu. Mám to tedy ověřené a doložené potvrzením s razítkem. V kamnech topím pouze dřevem, nebo dřevěnými briketamy. Nejsem prase, abych v nich pálila např. domácí odpad. 

Za třetí: Vzhledem k častým výpadkům proudu jsem si pořizovala kamna jako funkční kuchyňský sporák a ne jako ozdobu do obýváku.  Romanticy jsem tenkrát sehnala za deset a nejspíš mi dáte za pravdu, že na krbovkách se nedá uvařit tříchodový oběd ani upéct kachna. Kromě toho občas mají i dobrou náladu a mimo vaření i topí.

A na závěr, v kamnech všech druhů a velikostí zatápím od malička a nikdy jsem neměla žádný problém. Ten nastal až s pořízením kamen vlastních a jediné vysvětlení je, že mě ty mrchy prostě nesnáší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Především jsem normální člověk

Seznam rubrik