1 kč luxusu => 1 kč pro nevládky

Jsem dvojnásobný vůl, jelikož jsem:a) zaplatil včera pokutu 800 Kč revizorovi v tramvaji - „zapomněl“ jsem totiž v předvánočním spěchu řešit časovou jízdenku b) před 2 týdny jsem se nechal trochu zviklat a jel jsem společným taxíkem domů c) nedávno jsem dostal pokutu za špatné parkování – zpětně jsem si zjistil, že v dotčeném místě bylo možné volně parkovat jen o víkendu

Položte si otázku, kolik peněz v průběhu tohoto roku jste naprosto zbytečně utratili a zda-li nebylo vhodnější každou tuto korunu investovat na veřejně prospěšný cíl. Zkuste jít do Nového roku s předsevzetím, že každou takto zbytečně utracenou korunu automaticky věnujete vybrané nevládní organizaci.

Pokuste si srovnat, jakou kontrolu máte nad efektivitou nakládání s 1 Kč, kterou odvedete státu na daních a 1 Kč, kterou věnujete na veřejně prospěšný cíl. Dnešní příklad nákupu tisíců kusů spodního prádla s bobrem a ptákem je jen jakousi toho ilustrací viz. http://1url.cz/FpiF .

Nejčastější námitkou je obava z toho, že 1 Kč odevzdána dané nevládní organizaci skončí v kapse nějakého podvodníka či lenocha, který nepřináší téměř žádné prospěšné výsledky. Odpověď je jednoduchá – je nezbytné zvolit správná kritéria výběru dané nevládní organizace.

Nejdříve si vyberte oblast, které chcete pomoct. Následně je vhodné se seznámit s konkrétními výstupy dané organizace v průběhu posledního roku. Tyto výstupy srovnejte s kapacitami dané organizace. Zvlášť podstatné je přesvědčení, že za touto organizací stojí skutečně odhodlané osoby s odpovídajícími zkušenostmi v dané oblasti. Podstatné je rovněž seznámení se s informováním o vynaložených nákladech – výroční zprávy, případně transparentní účet atd..

Po pečlivém zvážení všech kritérií jsem se rozhodl:

a) pokutu 800 Kč rozdělit na 2 části. 500 Kč jsem věnoval Pražskému fóru, které doslova rentgenuje pražský magistrát, vytváří komunikační most mezi Prahou a jejími občany a upozorňuje na různé nekalosti. 300 Kč jsem věnoval Otevřené společnosti, která spravuje dozor nad svobodným přístupem k informacím a v podstatě díky této organizaci jakýkoliv občan může relativně svobodně požádat a získat informace týkající se veřejných prostředků.

b) 250 Kč za taxík jsem věnoval o.s. Vlastní cestou, které se věnuje zapojováním handicapovaných osob do společnosti (http://www.vlastnicestou.cz)

c) pokuta za špatné parkování mi bude teprve doručena

Seznam téměř 200 neziskovek najdete zde

Doporučuji rovněž k přečtení článek Jiřího Skuhrovce "Neziskovky - lepší než si zasloužíme"

A málem bych zapomněl – doporučuji si koupit tričko s logem NFPK jako vánoční či novoroční dárek J viz. http://obchod.nfpk.cz/ J. 

Autor: Janusz Konieczny | čtvrtek 19.12.2013 15:27 | karma článku: 9,91 | přečteno: 715x