Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Co se týče TTIP. jedná se o 3 okruhy otázek:

- pracovně právní a ekologické normy a ochrana spotřebitele.

Kdyby USA přijala tyto normy tak jak existují v EU, byla by smlouva zbytečná a tyto netarifní bariéry obchodu by zmizely. Ale protože si místo toho USA přeje TTIP, považuji tím za prokázané, že je zajímá odstranění těchto netarifních bariér opačnou cestou, tedy jejich snížení na úroveň USA.

- oblast počtu pracovních míst . Neexistuje smlouva pro zjednodušení obchodu, která by měla za cíl nebo výsledek zvýšení zaměstnanosti. Pokud se podíváme na obdobnou smlouvu NAFTA, tak ta připravila o práci 4 mil. mexických zemědělců následkem dovozu dotované a geneticky modifikované kukuřice z USA. Takže i v EU bude výsledek podobný.

- oblast ochrany investic. Veškeré záměry v oblasti hospodářské politiky státu, které by mohly být ve prospěch občanů a které by mohly ohrozit budoucí zisky korporací, a to jsou vlastně takřka všechny - zvýšení minimální mzdy, zvýšení ekologických standardů, neudělení koncese na těžbu zlata atd. atd. je třeba s korporacemi konzultovat, jinak je tu riziko arbitráže. A tu takřka nikdy stát nevyhraje. Třeba jen proto, že arbitři, kteří jsou vlastně nad právním řádem příslušného státu, mají práci a tedy peníze jen když bude stát žalován. Už jen jejich vlastní ekonomický zájem je bude nutit přiklánět se na stranu žalujícího.

Takže ten nejdůležitější je korporace a až po něm vlastní obyvatelé.

Nemluvím o tom, že je to vlastně výsměch právním řádům zemi EU, které přece už teď umožňují korporacím státy žalovat. Ovšem stát může podat odvolání, rozhoduje se podle zákoníku (a ne vágně podle obchodních zvyklostí a nejlepšího vědomí a svědomí arbitrů) atd. atd, což u arbitráže neexistuje.

Velmi by mne zajímalo, zda je možné od TTIP odstoupit, vypovědět ji - kdyby se ukázalo, že není tak výhodná jak se předpokládalo. Bude výpovědní lhůta 25 let, nebo podobný nesmysl?

1 0
možnosti
AK

Obávám se, že TTIP schválena bude, protože geopolitické záměry USA přece europoslanci vždy prosadí.

Myslím si, že jsou k tomu 3 důvody:

- část europoslanců má takový lidský rozměr, že vůbec nechápou oč zde vlastně kráčí a spokojí se s tvrzeními jak to bude fajn

- další část europoslanců je vydíratelná (přece ty odposlechy nedělaly USA jen tak ze sportu, že?)

- a další části europoslanců to korporace prostě zaplatí, po podpisu TTIP se jim to bohatě vrátí.

A tak mne těší jen to, že naše země je snad jediná, která na tom vydělá - naše současná smlouva o ochraně investic je tak mizerná, že jsme 3. nejžalovanější zemí na světě...

0 0
možnosti
OP

Milá paní europoslankyně, je chvályhodné, že tuto problematiku sledujete a informujete o ní, méně chvályhodné však je, že nevím o žádné české iniciativě, která by usilovala o zprůhlednění jak procesu kolem TTIP, tak bojovala proti lobingu, který je tou nejhorší stránkou celého svazku evropských států

1 0
možnosti
Foto

TTIP- reinkarnace doložky nejvyšších výhod. Jistě z pohledu jedné strany oboustranně výhodná;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 299
  • Celková karma 31,89
  • Průměrná čtenost 810x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik