Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jistý "Kléma Gottwaldůj" tady v roce 1948 lidem sliboval, že bydlení vyřeší za 2 roky. A vyřešil? Vyřešil. Pětinu národa ubytoval v kriminálech a uranových dolech a svůj slib s bydlením splnil.

0 0
možnosti
PZ

Poté co se s. Konečná rozezlila nad koncem lentilek v Čechách tak hrdinně glosuje bytovou krizi, naštěstí má popularitu jak LGBT+ takže minorita

6 3
možnosti
Foto

A13l52e68š 80M20e40r90t41a

22. 6. 2023 20:20

Kolik bytů se stavilo za socialismu a nyní? Odpověď v mém blogu obsahuje data ČSÚ https://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=775545

1 5
možnosti
PZ

Proč tedy byly pořadníky?? a bytovou krizi řešilo UV i Dikobraz??

6 1
možnosti
MK

Vážená autorko, za vlády vaší strany jsem neměl nejmenší možnost sehnat bydlení. Povedlo se až po revoluci. Takže vy jste opravdu ta úplně poslední, která nám může kázat něco o bydlení.

8 3
možnosti
PK

Tak já jako vysokoškolák jsem dostal byt 1.kategorie vždy. Nebylo to ale v Praze či Brně, ale poprvé v pohraničí v r.1972. V r.1981 jsem přešel na tehdejší GŘ do Písku, samozřejmě + byt. Po válce a zejména po r.1970 se postavily statisíce nových bytů, pravda relativně více na Slovensku (nad 1/3). Ty byty nebyly prázdné.

Nejsem žádný obdivovatel minulého režimu, ale nechci lhát.

4 4
možnosti

P53e10t77r 37Č61e73r79n20ý

22. 6. 2023 15:52

Teda koukám, že komouši jsou pořád stejně drzí, sebereflexe nula

Nejlepší jste byli možná tak v pomoci sami sobě, jinak jste tlupa naprosto neschopných zoufalců, kteří snad už konečně zcela zmizí z politické mapy

12 3
možnosti
JD

To platí i na ODS.

3 6
možnosti
Foto

Blogy soudružky Konečné čtu velmi rád, protože je to skvělá sranda, zejména snahou o "férovost" a objektivitu. Kromě T.Okamury snad nikdo nedokáže tak populisticky zjednodušovat problémy a manipulovat s "naivnější" částí národa.

Asi by šlo vyvracet postupně vše, ale aspoň namátkou - kritika zrušení státního příspěvku na stavební spoření. Ten měl sloužit jako nástroj k financování vlastního bydlení, ale většinově byl využíván jako výhodné "spotřební" spoření. Navíc díky poplatkům na něm bohatly i banky. Je tedy jenom dobře, pokud zneužívání tohoto příspěvku skončí.

Rozesmálo mě i tvrzení, že "v oblasti bydlení pro mladé nikdo neudělal v polistopadové éře víc než právě KSČM". To jako vážně, přestože KSČM nebylo součástí žádné polistopadové vlády (s výjimkou tichého společníka vlády A.Babiše) ??!!

KSČM bylo součástí vlády A.Babiše, kde tzv. hustá dvojka ČSSD tvrdila, že když šlo stavět za Husáka tisíce nových bytů, tak je to možné i dnes. Navíc chtěli zřizovat fond, který bude vykupovat byty a pronajímat je za tržní cenu. To je takový mix socialistického a tržního prostředí, které nikdy nemůže fungovat. Evidentně si ale KSČM stále myslí, že to možné je.....

Proč Fialova vláda zrušila příspěvek do programu Vlastní bydlení je dost jasný - i díky KSČM jsme se po covidu začali raketově zadlužovat, a tak bylo nutné šlápnout na brzdu. Navíc sama píše, že zájem byl tak velký, že se na většinu stejně nedostalo....

A tak na závěr jen jeden dotaz - jaké by mělo být konkrétní řešení problému trápící většinu států světa, aniž bychom se dále zadlužovali ?! To mně v blogu KSČM jako vždy chybělo, zatímco soudružské kritiky si můžeme přečíst hromadu.

P.S. Přimlouval bych se za změnu profilové fotky, protože snaha vytvořit zdání pracovitosti u politika KSČM právě vytrženého z podpisování důležitých mírotvorných dokumentů nefunguje, ale spíše "pracující lid" provokuje....

7 3
možnosti
JR

J55a25n 21R93á41ž

22. 6. 2023 14:28

Krize bydlení defacto neexistuje. Podle sčítání v roce 2021 je v ČR 4,560.000 obydlených bytů. Z toho je 1,5 milionů bytů obydlených jednou osobou. Takže obsazenost jednotlivých bytů máme jednu z nejnižších v Evropě.

Za posledních deset let v ČR bytový fond narostl o cca 20%, ale celkový počet obyvatel ČR zůstává přibližně stejný. Problémem je jen zvyšující se počet neobydlených bytu, kterých je jen v Praze cca 95tis. a s tím by vláda něco dělat měla.

Tak zvaná bytová krize je uměle vyvolaný problém.

https://www.scitani.cz/pocet-domu

https://www.scitani.cz/byty

https://faei.cz/v-praze-je-temer-100-tisic-neobydlenych-bytu/

2 2
možnosti
ZZ

Nedivte se, když tam kde je dobře placená práce, docilují byty horentních částek a pod cenu vlastníci bytů nehodlají jít a to i za cenu, že byt neobsadí.

Tam kde dobře placená práce není, tam je bytů dostatek.

Možná by už i státní správa mohla přijít na to, že není nutno kdejaký archív, či jinou státní službu dávat jen do hlavního města. Ostatně nejen Praha, ale už i Brno, Pardubice, Hradec, Plzeň a ČB jsou pro potencionální zaměstnavatele - nezajímavá města.

1 1
možnosti
JZ

Já bych si dovolil připomenout, jaké to bylo s bydlením za komunistů. Byty se nedaly koupit, a téměř ani pronajmout, ale byly na příděl. Takže se na byty čekalo ve velkých městech deset i více let a mladí lidé byli nuceni často bydlet u rodičů.

Pamatuji si, že sedmdesátých letech minulého století můj kamarád novinář bydlel se svoji manželkou a dcerou u manželčiných rodičů v Praze ve Strašnicích v 3+1. Kromě nich tam bydleli ještě brácha jeho ženy s manželkou a dítětem. Čili osm lidí v třípokojovém bytě. Já jen, abyste nezapomněli soudruzi a soudružky.

8 6
možnosti
Foto

A86l82e56š 35M22e64r42t68a

22. 6. 2023 20:22

No ale těch bytů se stavilo tenkrát více než dnes a byly více dostupné, nebo nevěříte datům ČSÚ

2 3
možnosti
Foto

J19a72n 13Š52i62k

22. 6. 2023 14:11

Mě by zajímalo, koho považujete za spekulanta. Je-li jím každý vlastník, tzv. investičního bytu, tak to musíte směřovat i do řad seniorů, protože těchto vlastníků je značná část. Ostatně pan Havlíček kvůli tomu brečí a teče mu z toho soplík, protože přece zvýšená daň z nemovitosti dopadne zase hlavně na týrané důchodce. Nová výstavba neřeší absolutně nic. Mezi národem je dnes na účtech tolik peněz, že se jen dál posílí trh s investičními byty. Což jsou byty, které jsou prázdné a nikdo je nepronajímá. Kdyby se našla cesta, jak dostatečně pozitivně motivovat jejich vlastníky, aby je pronajímali, bylo by bytů více než dostatek. Pokud ovšem netrváte na naivní a utopistické myšlence, že KAŽDÁ rodina musí byt vlastnit. Mladí lidé, kteří nemají na koupi bytu se musí smířit s tím, že nemají znamená, že si nový byt nemohou nějaký čas dovolit a budou muset zatím žít v nájmu. Proto je tak důležité mít k dispozici dostatek nájemních bytů. A stát i obce udělají nejlíp, když se do tohoto procesu zapojí jen tím, že budou vytvářet legislativní podmínky a maximálně dávat k dispozici svoje pozemky. Jakmile se totiž začnou stavět do pozice stavebníka nebo developera, skončí to jako vždy v obdobných případech. Tragicky. Hezký den

5 5
možnosti
JP

Venkov se vylidňuje proto, že tam není práce. Proč se proboha ve velkých obcích (bývalých okresních městech) staví průmyslové zóny, kde pak jsou firmy o 50 zaměstnancích, kteří pak dojíždějí i 20 km do práce? proč ty firmy nejsou rozptýlené ve střediskových obcích, aby nebylo to dojíždění třeba? Na venkově by tak byla práce a byly by tam i peníze na opravy a rekonstrukce domů. Takto z venkova lidé odcházejí a staré domky chátrají, protože jsou neprodejné. Ale hlavně se pindá o tom, že v Praze je málo bytů... Tak celý národ nastěhujeme do Prahy?

6 0
možnosti
ZZ

Máte pravdu v tom, že obce, které mají ve svém intravilánu slušné zaměstnavatele a pracovní příležitosti pro obyvatele obce, se nevylidňují, ale naopak i rostou.

Drobný problém ale zůstává v poskytování služeb pro tak malý počet obyvatel. Provoz prodejny potravin obec dokáže vyřešit, ale takového doktora, nebo zubaře - byť 1 x za týden, už ne.

6 1
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 31,24
  • Průměrná čtenost 825x
Jsem poslankyně Evropského parlamentu za KSČM díky Vám, pro Vás a s Vámi.

Seznam rubrik