Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílené, šílené, šílené, šílené úterý

Občas se stane, že události jednoho dne svojí rozporuplností odráží charakter celého politického období. Včerejšek byl pravě takovým dnem. Zprávy přicházely ze všech stran a tah po tahu rýsovaly obraz dnešního světu.

Úterý začalo tím, že Evropská unie se odsalutovala Americe a tenkrát poslušně uvalila na Rusko nejtvrdší od dob studené války ekonomické sankce. V médiích se ihned začalo diskutovat, jak tyto opatření dopadnou, jak to pocítí Putin. Myslím si, že nijak. Přece Putin už se stal pro Ameriku a Evropu Usamou bin Ladinem číslo dvě a je mu to jedno.

Sankce pocítí obyčejní lidí v Rusku, a zřejmě - ať analytici říkají co chtějí - pocítíme to i my spolu se všemi Evropany. De facto už je cítíme, jen se zeptejte leteckých dopravců a hoteliéru, jak kleslá ruská poptávka po jejich službách.

Masochismus sankce asi nejlíp vystihuje starý rodinný vtip: Naschvál si vypíchnu oko, ať moje tchyně má jednookého zetě!

Druhou informační bombu přinesla CNN, přesněji nebyla to bomba, ale byly balistické střely krátkého doletu, které ukrajinská armáda během posledních 48 hodin odpálila po pozicích novoruských povstalců. Zdroj - americká rozvědka. Pro nezasvěcení projasním, jde o typ zbraně, schopný nést hlavici masou do 500 kg na vzdálenost několik desítek kilometrů. Když odpálíte takovou střelu, nevíte přesně, kam dopadne, není totiž řízena za letu. Výbuch hlavice je natolik mohutný, že se před ním už neschováte ani ve sklepu, ani v protileteckém úkrytu.

Když jde o raketách, tak o všech! Vzápětí informují mediální agentury, že Amerika obvinila Rusko z porušování Smlouvy o likvidování raket středního a krátkého doletu z roku 1987. (Ano, je to stejný typ raket, co použila tenkrát Ukrajina). Rusko podle americké strany vypracováním a zkouškami okřídlených raket pozemního umístění vážně porušuje smlouvu a také hrozí bezpečnosti USA a jejich spojenců.

O účelnosti a spornosti této smlouvy se jednalo už léta, ale nikdy Amerika otevřeně neobviňovala Rusko, z neznámých důvodů to udělala právě toto úterý.

Šílené úterý pokračovalo v kulturní rovině. Ukrajina zakázala promítání na svém území dvou ruských filmů. První z nich, Bílá garda byl natočen podle románu ukrajinského rodáku Michaila Bulgakova a povídá o době občanské války. Druhé zakázané dílo je biografický film Poddubný, který je věnován celosvětově známému atletovi XX století Ivanu Poddubnému, jež se shodou okolností narodil v okolí Ukrajinské Poltavy.

Tyto filmy podle ukrajinského ministerstva kultury "neodpovídají ukrajinské legislativě" a, jak hodnotí je expertní komise šíření a promítání filmu, "porušují národní zájmy Ukrajiny". Ministerstvo kultury Ukrajiny plánuje pokračovat v ideologických čistkách a bude zavádět omezení vůči ruské kulturní produkci, například knih.

Po kulturním šoku přichází další politický zásah. Na brífinku ve Washingtonu ministr zahraničí USA John Kerry prohlásil: "Ukrajinská moc je připravena k zastavení palby na jihovýchodu země a je připravena k dialogu s domobranci".

"Prezident Porošenko jasně prohlašoval a ministr zahraničí Klimkin to potvrdil před několika minutami. Ukrajinci jsou připravení zastavit palby. Ne v budoucnosti. Ihned".

Pavlo Klimkin na to navázal: "Jsme připravení k široké decentralizaci, dáme více moci společnostem, oblastem, regiónům. Dáme jim více svobody ale i více odpovědnosti, politické odpovědnosti".

Je připraven zastavit palbu? Ihned teď? Nevěřím. Proč bych měl člověku, který v první den své prezidentské kariéry šíboval, že žádný ukrajinský voják nebude střílet na civilní obyvatelstvo a neublíží tím, kdo nemá zbraně v rukou? Tak vypadají nezodpovědné politické keci.

Končilo šílené úterý stejně, jako začalo, sankcemi. Tenkrát americkými. Barak Obama obvinil Rusko v tom, že nespolupracuje s mezinárodním vyšetřováním zřícení boeingu 777 pod Doněckem a odstartoval nové sektorové sankce vůči Rusku, které zasahují do bankovní sféry, energetického a zbrojního průmyslu.

Jediné, co se to šílené úterý nestalo, je to, že žádná nová informace o vyšetřování pádu malajsijského letadla nepřišla.

P. S. A třešnička na úterní šílený dort. Domobranci napadli pod Izumem kolonu amerických instruktorů a zranili generála Kee Randy Alana, který velí protiteroristické operaci na Doněcku.

Autor: Sergej Kondakov | středa 30.7.2014 12:11 | karma článku: 36,71 | přečteno: 5245x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Agresore, haló!

Vtip o Ukrajině ze sociálních sítí. "Proč nezvolíte prezidentem Jen Psaki? Vám je to fuk, a pro nás - sranda".

13.5.2016 v 17:10 | Karma: 30,51 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Nesmrtelný pluk

Nesmrtelný pluk není podívaná. Je to více, než podívaná. Když miliony lidí pochodují, ptáš se sám sobě: Co chtějí, proti čemu protestují? Neprotestují.

12.5.2016 v 13:53 | Karma: 32,49 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Občanské aktivity

Sergej Kondakov

Noční vlci, denní můra.

Evropa propadla panice. "Evropa je v nebezpečí. Evropa je v ohrožení!" - volá tisk. Noční vlci jedou! Musíme je zastavit

5.5.2016 v 13:10 | Karma: 39,36 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Občanské aktivity

Sergej Kondakov

Zvedne Porošenko rukavici?

Extraordinární situace potřebuje adekvátní řešení. Tedy extraordinární. Není pochyb, že konflikt Kyjeva s Donbasem extraordinární je. A již dlouhou dobu se nachází ve slepé uličce. Je z ní nějaké východisko?

20.11.2014 v 8:00 | Karma: 27,82 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Odesílatel: ambasáda USA?

Tento článek jsem nemusel vůbec psát. Musela se tímto případem zabývat pravděpodobně Policie ČR anebo BIS. Protože jde o incident, výsledkem kterého se klidně může stát státní převrat, chaos a krize v celé republice.

19.11.2014 v 13:12 | Karma: 37,85 | Přečteno: 4269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:35

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.