Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Američtí mariňáci bojují na Ukrajině?

Geopolitická pranostika praví, že když Porošenko jede do Evropy, bude na Donbase horko. Před červencovým summitem NATO se pravost této předpovědi politického počasí pokolikáté potvrdila.

Na Donbase se vzplály lokální boje s účastí těžkého dělostřelectva a tanků. Z dostupných zdrojů je těžko určit, co se odehrálo 29. června poblíž vesnice Logvinovo, známého jako Světlodárský oblouk.

Dost možná, že "ukrajinští teroristé", opakovaně porušující minské dohody, se vtrhly na území Donecké republiky, povstalci ustoupili, ale ihned zahájili masivní dělostřeleckou palbu a vytlačili nepřítele zpět. Je to verze Doněcka.

Anebo "teroristé-okupanti" se pokusili o lokální ofenzivu, ale narazili se na pevnou sílu ukrajinských ozbrojených jednotek, a byli vytlačeni zpět. Tak praví ukrajinská média.

Nevím, kdo má pravdu, protože předmětem daného článku není samotný vojenský zásah, ať to učinil kdokoli. Zajímá mi chování tisku, především ukrajinského, který se všemi heroickými podrobnostmi popisoval odvahu a úspěchy Ozbrojených síl Ukrajiny. Vidíte, kolik odkazů nashromáždil Google na žádost "Noční boj na Světlodarském oblouku" (tak se nazývá tato lokalita poblíž vesnice Logvinovo):

Každý z těchto článků obsahuje nezvratný důkaz pravdivosti informace - video, nahrané jedním z účastníků boje. Opravdu, je to šílená podívaná, strach Boží. Video si můžete klidně shlédnout:

https://youtu.be/yPZQLghcd2s

Toto vidějko se objevilo na YouTube 30. června, akorát následující den po boje. Je citováno, je populární. Vzdáme hold tomu kameramanu, který riskoval svůj život, aby toto video natočil. Stal uprostřed palby, náboje lítaly kolem, každý z nich klidně mohl zasáhnout hrdinu zpravodajství. Nechal bych postavět tomu kameramanovi dokonce památník.

Nechal bych, nebýt jednoho malinkatého detailu. Absolutně totožné video visí na YouTube téměř tři roky. 26. října 2013 bylo zveřejněno s popiskem Sýrie. Noční boj. Hrůza. Hrůza to je, ale jiného rázu.

Nebojte se, nevezmu vám to investigativní potěšení, když odhalujete nesmysly či podvody. Podívejme se spolu, tady je toto nádherné sci fi.

https://youtu.be/1eYhy7AHBEg

Shlédli jste se? Bezva. Takže vidíme, jak nějaký žoldák informační války podstrčil jednu událost místo druhé, de facto tu novou událost vyrobil. Odborně se tomu říká fabulace. Fabulace je jedným z nástrojů informační války.

Jenže tím naše pátraní nekončí, jedeme dál. Po nedlouhé rešerše se narazíme na pár měsíců starší video, na kterém byla zachycena krátká epizoda... hry. Chlapi hráli airsoft, jinak řečeno strikeball. Hra je napodobeninou paintballu, ve které se střílí plastovo-keramickými kuličkami ze zbraní, které dokonale napodobují skutečné.

Toho si očividně ten informační voják nebyl vědom. Nedopídil. Nedodělal. Přesněji řečeno padělal. A vy dostáváte odměnu za v mém pátraní, je tu video s datem 3. června 2013:

https://youtu.be/93C6Om4onSQ

To by asi stačilo, že? Ale určitě se mi zeptáte, hele, a co američtí mariňáci? Co mají s tím společného?

Vteřinku strpění, už se k tomu dostáváme. Hlubší průzkum nás přivádí k dalšímu videu s datem 27. dubna 2009. Je to asi originální materiál. Podle komentářů se dá vyčíst, že na videu v utahské poušti hrají airsoft pravě američtí mariňáci. Možná ne. Možná, to byli američtí businessmani, kongresmani, senátoři, prostě boháči, kteří si mohou dovolit takovou drahou zábavu. Souhlasíte, že nezáleží, kdo byl na tomto videu zachycen. Hlavně, že se od cca od 3. minuty shoduje s "bojem na Světlodárském oblouku" prý natočeným sedm let později a vydávaným za nahrávku nelítostného boje.

https://youtu.be/jbJIRgpVExI

Na tomhle videu mohl to být kdokoli. Rovněž jako kdokoli může uvěřit textům, které toto video doprovázejí. Tím textům nemohu říci "informace", a tím zdrojům nadále nemohu důvěřovat. Je to na vás, komu naletět.

Jó, a ten kameramanův památník - zbourat. Nezasloužil si to.

Autor: Sergej Kondakov | pondělí 4.7.2016 8:00 | karma článku: 28,76 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Nemáte právo

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko podepsal zvláštní usnesení číslo 875/2014. Viděl jsem hodně zákonodárních aktů, normálních, blbých a vůbec absurdních. Působení některých jsem zažil na vlastní kůži. Například takových, které ruší obrovský impérium. Nebo zbavuje celý národ našetřených peněz. Ale tento dokument dokáže srazit kohokoli.

18.11.2014 v 8:00 | Karma: 37,43 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Boeing MH17: pátraní a pochybnosti

V minulem blogu jsem popisoval mediální bombu, která se ukázala jako mediální bublina.. Šlo o družicovou fotku, zveřejněnou Prvním televizním kanálem Ruska. Na fotce byl zachycen vzácný okamžik: vojenská stíhačka odpaluje střelu do civilního boeingu.

16.11.2014 v 12:16 | Karma: 25,86 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Boeing MH 17: průlomová informace?

Téměř 4 měsíce uplynulo od tragického dne 17 června 2014, kdy boeing 777 malajsijských aerolinek se zřítil nad Ukrajinou a spadl v okolí obce Grabovka. V katastrofě zahynulo 298 lidí, viník ale zjištěn nebyl.

14.11.2014 v 20:04 | Karma: 34,42 | Přečteno: 2826x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Pivoňky - květy války

Pivoňky rozkvětají obvykle v červnu a jsou bez pochyby ozdobou každé zahrady. Jsou to nádherné květy, které se pěstovaly ještě před 2 tisíce let na Dálném východě. Ve středověku pivoňky se objevily v Evropě. Rozlišují se pivoňky bylinné a dřevité, ale oba druhy jsou krásné.

13.11.2014 v 18:08 | Karma: 17,82 | Přečteno: 947x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

O všemohoucí šéfe planety! (fejeton)

Chudák premiér Sobotka byl pozván na kobereček do Washingtonu. Prý má Česko špatnou zahraniční politiku, prý odchylujeme od Havlem uložené cesty záchrany lidských práv ve všech koutcích světa. A to Ameriku znepokojuje.

10.11.2014 v 9:54 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.