Strany kradou taky, jako skraky.

Po vyšším zastoupení žen ve vládě a managementu  firem v ČR, nevolá  jen Brusel, ale i naše vláda. Dle nového, jak jsem zvěděl z článku na iDnes „Ministr Rom, náměstek Rom….” Stát chce víc zástupců menšiny v čele úřadů. Nebylo by to nic neobvyklého, ale zase je tu to proklaté: KDYBY.

V souvislosti s výše uvedeným, se budu zaobírat o vhodnosti kandátů, byť tu na to  máme nově Zákon o státní službě, který by měl toto pohlídat, a od včerejska, máme i personální ředitelku. Předpokládám, že to bude ta osoba na niž bude dopadat kvalita výběru nový státních úředníků.

Předsevzetí vlády že budou Ministr Rom, náměstek Rom,  má vláda potuchy o tom kolik je vysokoškolky vzdělaných Romů, s předpoklady pro výkon takových funkcí? Dle dosavadní praxe jsou tyto funkce podmíněny členstvím v některé z politických stran?  Bylo by zajímavé aby strany pochlubily zda mají ve svých řadách Roma, který by třeba byl byť “stínovým  ministrem”. Dost závažným problémem je dostat Roma třeba do výkonu k městské policii, nebo ke státní? Zde je problem, buď vzdělanostní, nebo trestní minulost kandidáta, popř. jiné předpoklady,  pro výkon takové funkce.

Myslím, že  vláda ve svém záměru buď přestřelila, nebo lepí ústa Romů medem rčením: “Každý Rom má v torně maršálskou hůl”.

Nechci, aby tento blog byl chápán veskrze, jako xenofobní, či rasistický, jak je dnes moderní nálepkovat cokoliv, co by náznakem šlo proti Romům, nebo poukazovalo na jejich  jejich excesy, ale případy na komunální úrovni jsou toho dokladem. Protože  jak to vypadá na komunální úrovni, mohlo by to vypadit i na vládní úrovni. (Neboť strany a hnutí ve vládách kradou stále.)

Vezmu případ, kde je Liberecké romské sdružení, podezřelé z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropského společenství, a přesto nikdo nedostane přes prsty, protože nelze prokázat  viníka.  Nechápu, že v jiných případech známe lidi odpovědné za čachry a podvody, ale tady se to jaksi nedaří? V každém sdružení je díl odpovědnosti, odpovědnost byla porušena, měl by každý dílem dostat co mu náleží? Nemluvě o tom, že ti, kteří čekali od svých Romských zástupců na pomoc se ji nedočkali. Tristní na celé věci, je to, že, ač kraj poskytl nemalé prostředky, neprováděl od počátku, zvýšenou a důslednou kontrolou čerpání financí jak v otázkách mzdových, tak provozních a pomoci směrem k potřebným, tedy k sociálně vyloučeným Romům.

Stálo by za zváženou, aby různé spolky na komunální úrovní fungovaly pod některými ze stran a hnutí. Aby se pod vedením naučili řídít svou komunitu. Ale to asi nebude možné, neb strany kradou taky jako skraky

 

Autor: Jaroslav Komosný | úterý 24.2.2015 11:30 | karma článku: 19,61 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88