Není čurina, jako čurina.

Několik let pozdadu, nějaký Salma Rushdi napsal Satanské verše. Muslimský svět mu vyhlásil fatvu a musel se hodně dobře skrývat, aby nebyl o hlavu kratší, nebo dokonce bez ní. Nejmenovaný Dánský deník, který karikoval proroka  Mohameda, se též dostal do potíží.

Nechci obhajovat jiné víry, ale mám dojem. jako by jsme se (západní kultura) nepoučili z předchozích "varování". Jednou to prostě muselo  přijít. Pomyslný pohár přetekl. Všichni jsou na nohou, proklínají muslimy, jejich víru a skutky. Myslím, že ve s tínu těchto událostí, bychom měli být opatrnější  a nanejvýš obezřetní v otevírání se přílivu měnšinám  s odlišnou kulturou, náboženstvím.

Ale je třeba si položit základní otázku. Tak říkajíc, "nenaběhli" jsme si sami? Naběhli. ale těžko si to přiznáme, zejména tehdy, podporujeme-li válku v Iráku, Aghanistanu. 11. záři ukázalo, že odboj lze přenést na libovolné místo na světě, a pocitíme tehdy, kdy to nejméně čekáme.   Kosovo a UCKA jsme jakž, takž zvládli, ale žádná selanka to tam není a nikdy nebude.

Jiné kultury, jiné náboženství, jiné materiální a hodnotová měřítka budou stále předmětem konfliktu. Názorným příkladem nám může být Chrámová hora v Jeruzalémě, kde se občas správci památných míst nepohodnou a pak chlupy a občas kulky lítají. Palestina a Židovský stát je toho letitým dokladem, že západní civilizace neměla velké pochopení pro ukončení tohoto problému, už na jeho samotném počátku, při vzniku židovského státu.

Po delším přemýšlením nad touto problematikou jsme došel k názoru, že tam, kde nám docházíí argumenty, nastupuje pravidelně železná síla, a pokud již na nějaké místo nastoupila síla, aby se pak musela z objektivních důvodu stáhnout, nastupuje informačně - mediální síla.

Tedy pokud protivníka nepřeválcujeme železem, tak jej umlátíme mediálně. Názorným příkladem budiž válka na Korejském  poloostrově, kde  se USA musely vypakovat. V novodobých dějinách se snažíme KLDR "vyhladovět", média nám překládají, co vše si Kim zapisuje, jak tam žijí jako "opice", aby nám posléze ty samé opice ukázaly, že mají atom, rakety, umí hackovat internet a jiné parádičky a srandičky. Myslím, že i by dokázali i USA ukázat,  jaký umí být severokorejský terosismus na jejich území?

Jakkoliv může být deník  Charlie Hebdo karikaturistickým , měl by dle mého soudu respektovat víru a základní  požadavky dané víry vyplývající pro ostatní . V opačném případě si myslím, že jde jen dehonestaci víry a přesvědčení a formu náckovství. Pokud bych zde uvedl, že Romové jsou líní, jak vši a něchtěj makat, čekají jen na dávky  a celé to podtrhl karikaturou, určitě by admin tohoto blogu nelenil a odstranil větu, nebo dokonce celý článek, to pro případ, aby nějaká skupinka romů nevystřílela redakci iDnes, nebo se nevzedmula vlna většinové společnosti proti romům, byť bych měl pravdu nebo ne. Pominu-li tématické zaměření  Charlie Hebdo a iDnes, můžu si být 100% jist, že to, co by vyšlo v Charlie Hebdo, by asi nikdy nespatřilo světlo v iDnes.

S přáním hezkého dne

Jaroslav Komosný

Autor: Jaroslav Komosný | čtvrtek 8.1.2015 13:15 | karma článku: 9,29 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88