Nejsme v tom sami

Volba  prezidenta ČR, kde se volilo mezi Schwanzenbergerem a Zemanem, polarizovala českou společnost. Nejsou to ale média co nás rozdělují? Přesvědčují nás o tom na každém kroku i na krocích Miloše Zemana.

Po letech se ukazuje, že ač můžeme se Zemanem v lecčems nesouhlasit, jeho volba přece jen má pozitivní dopad. Zejména tehdy, chová-li se politik v určitých situacích pragmaticky.

Ano, namítnete, vůči Rusům? Vůči Čině? Ano, ale určitě ne vůči  IS, nebo kuturám nám na hony vzdálené,  nebo váhavé politice vůči migrantům. Bohužel, ač bychom nechtěli, musíme si přiznat, že ty Rusy a Číňany potřebujeme jako prase drbání. Buď jsou to suroviny, ropa, plyn, železo, fosfáty, nebo potřebujeme  své výrobky prodat na tamních trzích. Čína byla do určité míry schopna poskytnout pracovní silu.  Dnes  je Čina schopna  nákupu fabriky tzv. na stojato. Švédský Saab je toho příkladem.

Můžeme mít výhrady vůči Rusku, vůči Číně, či jakémukoliv jinému  státu o něž si mnozí  myslí, že není na 150 a více % demokratičtější , jak EU, nebo Česká republika sama. Vždyť i Polsko, nebo Maďarsko začínají být trnem v oku  všem pravdoláskařům a lokálních kaváren, které s oblibou nazýváme po našem „pražskou“.

Co je na celé věci důležité, je to, že co se děje uvnitř států, kterým pravidelně nelze přijít na jméno, je výlučně věcí daného státu, jejich občanů, kteří  si vládnoucí garnituru zvolili. Je na nich,  aby se pokud jim politika státu nevyhovuje, s problémem vyrovnala po svém. 

Vývoz demokracie, tak jak si ji představují  někteří politici, je z dlouhodobého hlediska tak špatný vývozní artikl,  který se obraci proti samotným vývozcům. Lybie ,Sýrie, Irák, Afghánistán  a další jsou příkladem  za všechny. 

V neděli skončily volby  do prezidentského úřadu v Rakousku. Vyhraje populista za svobodné? Nebo za levici? Dočetl jsem se, že rakouská společnost je volbami rozdělena. Jak by ne?  Když se za socialistů, přes Rakousko přelila vlna migrantů do Německa, někteří zůstali v Rakousku, a v Itálii v táborech čekají další desetitisíce, že proniknou o kousek blíž ke své virtuální realitě, po niž některé stihne kocovina a návrat zpět domů odkud přišli. 

Určité sociální standardy, která si rakouská společnost po desetiletí vypracovala, byly a jsou určeny především pro  určitou část potřebné rakouské společnosti. Nikdo tedy nepočítal, že se zde  objeví  desetitisíce běženců, kteří pokud v Rakousku zůstanou, vzhledem ke svému vzdělání ,  jazykové bariéře  a použitelnosti na trhu práce, budou  spíše dlouhodobou zátěží pro rakouský sociální systém a rakouskou společnost.         

Zvítězí-li  levice, nebude to jen pro Rakousko dobře, i dlouhodobého hlediska. EU promeškala svou příležitost v jasném řešení přílivu uprchlíků. Neustále se měnící  řešení kolem migrantů tuto situaci jen zhoršují. Pokud domácí vlády budou stejně tak přešlapovat v řešení krize, jako EU, evropskou kulturu zadusí  hordy  kultury, které po staletí,  tisíciletí  neměli s Evropskou kulturou co dočinění.

Rakousko leží na jedné z hlavních migrantských tras do Německa. Lze očekávat, že  volbou  levicového  prezidenta ,  Rakousko  neřekne razantně ne dalšímu postupu migrantů. 

Naopak bude pravdou .   Budeme si  muset počkat až  ostatní státy  nesoucí  tíhu migrace, konečně vystřízliví a řeknou  Bruselu  ve všem  Ne.  Ostatně léto v Brenneru  bude letos opravdu zajímavé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Komosný | pondělí 23.5.2016 20:45 | karma článku: 26,37 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88