Je zhruba 20 miliónů moc? Nebo málo?

Médii prolétla zpráva o mimosoudním vyrovnání  mezi rodinou Vázlerových a nemocnicí Královské Vinohrady, která zpackala porod syna Vojty. Podrobnosti  tomto vyrovnání důvěrné, pro všechny zúčastněné strany.

Není pochyb o tom, že ničím, nelze nahradit  zdraví dítě, ze kterého se těší rodina, příbuzní. Ničím nelze nahradit první projevy dítěte v matčině těle až po krůčky, kroky do světa dospělosti a vlastního života. Všechny tyhle naděje překazil jeden špatně provedený porod. 

Podle soudu došlo k tomu, že kvůli několika chybám lékařů a špatnou organizací Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přišel Vojta na svět těžce postižený. Porod vedl v té době neatestovaný lékař. Ten na varovné signály zareagoval pozdě a poté se nedovolal tehdejšímu primáři, jenž měl v tu dobu příslužbu. Další lékařka, jež byla na oddělení a později chlapce porodila kleštěmi, odešla v době Vojtova příchodu na svět k jinému, nekomplikovanému porodu.

Je nepochopitelné, jak mohl porod vést neatestovaný lékař, bez dohledu atestovaného kolegy? Jaká je odpovědnost lékaře, který má příslužbu a nelze se jej dovolat, popřípadě povolat k případu?  Nemluvě od lékařce, která chlapce porodila, aby posléze odešla, aniž by setrvala a zajímala o stav chlapce, popřípadě určila další směr lékařské péče?

Tito a další lidé ač chybili, odešli od soudu bez trestu?

Pan Tunkl stav věcí v tomto státě deklaroval velmi pregnantně, cituji: „To, že nebyli potrestáni skuteční viníci, je věcí tohoto státu. Státní zástupci řeší věci, které jsou politické, ale ty, kde zcela vědomě selhal člověk, nestíhají. Na tomto případu vidíte, že právo někde pokulhává, ale my jsme nemohli udělat více, než jsem udělali. Já nemám mandát, abych někoho obžaloval,“ poukázal na závěr kauzy Antonín Tunkl.

Nezávidím mu jeho situaci, v niž se, díky lékařům, ocitl on i celá jeho rodina, pět let soudních tahanic, na jehož konci je mimosoudní dohoda.

Avšak když se zamyslím nad částkou mimosoudní dohody, říkám si: „ Je zhruba 20 miliónů moc? Nebo málo?“

Uvážím-li, že dítěti jsou teprve čtyři roky, jeho zdravotní stav, kdo všechno se podílí na jeho péči, náklady na tuto péči a její vzrůst po dobu co bude živ, zdá se mě tato mimosoudně  dohodnuta částka, jako málo adekvátní, k zajištění potřeb malého Vojty do budoucna. Nevím, jaké byly vyhlídky na  částku určenou prvoinstančním soudem, ale myslím si, že tato částka by byla plně adekvátní  a nemocnice Královské Vinohrady  měla bez dalšího mudrování sklapnout kufry a veřejně se omluvit, byla-li prokázána vážná pochybení lékařů a  v organizaci chodu lékařské péče.    

 

 

Autor: Jaroslav Komosný | sobota 16.8.2014 8:00 | karma článku: 10,88 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88