Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Vy jste v té Číně žil? Jak dlouho, že o ní tolik víte?

1 1
možnosti
Foto

Nemohu s vámi tak úplně souhlasit, protože ten "..komunistický asijský drak...", s raketovým vzestupem v posledních desetiletích, ta komunistická mlátička je obr na dosti hliněných nohách. Dokladem budiž výrazné snížení rychlosti jejich předchozího vzestupu, ochlazení zájmu západních firem tam investovat a pokles zájmu o jejich zpravidla nekvalitní zboží, které už přestává být tak úplně levné díky tlaku na růst mezd v Číně.

Já bych, na vašem místě (na kterém samozřejmě nejsem), byl poněkud zdrženlivější. V Číně došlo k mírnému uvolnění komunistických otěží v podnikání, ale není dostatečné k tomu, aby se rozvinula plná samostatnost obchodujících firem. Stále platí centralizace a ta nutně musí být (a také je) brzdou ekonomického rozvoje.

A to se vůbec nezmiňuji o opatrnosti západních států plynoucí z masivní špionáže a krádeží informací ze strany Číny, což nám zřejmě nevadí.:-/

6 0
možnosti

Co bychom dali my za to, aby o nás byl ten Čínský "nižší" růst.

Každopádně Čína je už nejenom výrobna, ale i hodně zajímavý trh, kde se prodá mraky aut, které pak tam pak jezdí po osmi-proudých dálnicích.

Po zkušenostech s arabským jarem a především Libyí a Sýrií, si už nejsem ani tak jist naším právem vytýkat Číně, co mají dělat s Tibetem nebo tamní opozicí. Spíš mi to přijde jako šikovný pokus, jak ji geopoliticky oslabit a třeba i rozvrátit.

A příznačné je, že se jejich prezident u nás stavil cestou do USA, tedy k našemu hlavnímu spojenci. Myslím, že jsme z obliga a žádná roztržka se spojenci, že se Číně nějak výjimečně podbízíme nehrozí. To spíš vyvolává k závisti, že na pásce nezaostáváme.

Bursík je pro mne politicky mrtvý už dávno (jen se obávám, že se někam upíchne jako poradce a bude stále cucat z rozpočtových struků) a Kalousek po imigrační krizi a protičínském extempore už také.

A na tu pandu, jestli do ZOO opravdu dorazí, se rád dojdu podívat.

5 0
možnosti
  • Počet článků 267
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
o