Poldové a tobolky

Obyčejně své články pro noviny MF DNES "nepřendávám" do blogu. Když ale zjistíte, že policisté vykrádají nalezené peněženky, pátráte dál. A já jsem pátral. A získal jsem dokument, který stojí za to zveřejnit i s vysvětelním. Všude!

To, že policisté nevracejí lidem nalezené peněženky, jak ukázal test MF DNES, nikoho příliš nevzruší. Zajímavější je ptát se, proč někteří nálezci policistům důvěřují natolik, že jim nalezené věci nosí. A ještě překvapivější je, že někdy najdou policisté něco i sami.

Zvláště ve světle prováděcího předpisu AG 5628, který je mezi policisty znám pod krycím názvem Prkenice a který padl MF DNES do rukou. Vyjímáme: 1a) „Ve věci nalezeného ztraceného předmětu dochází v čas nalezení k prověření, zda se nejedná o výbušný předmět vyrobený za účelem poškození Policie ČR buď formou zesměšnění, nebo přímého způsobení zranění příslušnému, případně i nepříslušnému orgánu.“

Vysvětlení: V policajtštině se zde tvrdí, že to, co polda nalezne, by mohl být teroristický předmět. Při odhalování takových předmětů proslul ministr Radek John. Nasadil dokonce život, když ve svém audi poškodil tramvaj, kterou jeli v dávných dobách poslanci VV na první zasedání Sněmovny.

2c) Po provedení dokazování nenebezpečnosti předmětného předmětu pro pověst a tělesnou integritu příslušných orgánů dochází k procesu identifikace předmětného předmětu. Toto je vysoce náročná činnost, k jejímuž provedení dochází k povolání předmětného znalce, nejméně v hodnosti npor. Předmětný znalec má k identifikaci předmětu tabulkový čas 30 dnů ode dne nalezení předmětného předmětu a podání k posouzení. Znalec posuzuje zejména tvrdost předmětu, velikost, oblost, barvu a čichové znalosti.

Vysvětlení: Policisté nepoznají to, co najdou. Ať už proto, že to neumějí, nebo proto, že to nechtějí. Mají však jakési znalce.

25i) Pro rozlišování předmětů dochází k použití typizovaného vzorníku vz. 54. Za tobolku považujeme předmět měkký o velikosti nejvýše 10 x 20 cm a tloušťce do tří cm. Předmět bývá obyčejně dutý a obsahuje ve vnitřních schránách nejrůznější papírové a plastové předměty, při jejichž dalším odborném ohledání může být zjištěno, že běží o bankovky ČR nebo valuty a takzvané kreditní karty. V takovém případě označí předmětný znalec předmětný předmět za tobolku. V případě, že se nejedná o bankovky ČR nebo valuty a kreditní karty, předá znalec předmět k dalšímu ohledání útvaru pro vyšetřování zvlášť bezohledné kriminality (ÚPVZBK).

Vysvětlení: Zde je to poměrně jasné. Když znalec po měsíci zjistí, že peněženka obsahuje peníze, prohlásí ji za peněženku.

37s) Po vyhodnocení dochází k uskladnění a zaknihování předmětu do evidence uskladněných a zaknihovaných předmětů, která má dobu skartace 200 normovaných let. K evidenci uskladněných a zaknihovaných předmětů má přístup náčelník nebo příslušný zástupce náčelníka. Tito rozhodují o případném předání zaknihovaného nalezeného předmětu třetí osobě, výhradně však občanu ČR.

Vysvětlení: Peněženku máme zapsanou a schovanou, někdo si pro ni snad přijde.

38a) K předání příslušného uskladněného a zaknihovaného předmětu dochází na podkladě písemné žádosti vz. 56, která je k dispozici u náčelníka a příslušného zástupce. Je na rozhodnutí náčelníka nebo jeho příslušného zástupce, komu předmětný vz. 56, nezbytný k vydání uskladněného a zaknihovaného předmětu, předá. Zpravidla ho předává osobám s prověrkou na stupeň tajné, tedy sobě, příslušnému zástupci nebo jinému členu Policie ČR. Teprve v případě, že o předmět neprojeví nikdo z příslušníků zájem, přicházejí na řadu civilní osoby podle pořadníku, který vydává náčelník nebo jeho příslušný zástupce.

Vysvětlení: Policisté si rozdělují nalezené peněženky mezi sebe legálně. Je hrdinstvím neznámých příslušníků, že se některé peněženky dostanou zpět k majitelům. (Vyšlo v MF DNES 30. listopadu)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: martin komárek | úterý 30.11.2010 13:00 | karma článku: 24,35 | přečteno: 2135x