„Komunistický" kongresman Kucinich

Mohl by být kandidát na amerického prezidenta předsedou KSČM? Ta otázka není tak absurdní, jak se zdá. Seznamte se s názory prezidentského kandidáta za demokraty a clevelandského kongresmana Denise Kuciniche.

Malý štíhlý úhledný šedesátník (jako všichni američtí politici na svůj věk nevypadá) vysvětluje: „V padesátých letech to bylo v Rusku strašné. Odposlouchávání, zavírání bez soudu, mučení. Teď máme to samé v Americe. Jak to, že se k Rusku chováme tak arogantně?"

Na otázku redaktora MF DNES co si myslí o radaru v Česku  a raketách v Polsku, odpovídá: „Nic takového nepotřebujeme. Navíc to nefunguje. Vědí to i jestřábové. Chlápek ověšený medailemi mi ukazoval, že tenhle systém kulka proti kulce nemůže fungovat."

„A jaký je tedy smysl radarové základny?"

„Destabilizovat Rusko," má Kucinich jasnou odpověď.

Psalo se o něm na začátku prezidentské kampaně (ze které nedávno odstoupil), jako o muži, který viděl UFO. Skupině evropských novinářů, která navštívila jeho kongresmanský úřad v patrovém domku na předměstí Clevelandu se ale zdá, že UFO je Kucinich.

Místo něj si totiž před obří americkou vlajku sedá část jeho štábu. Kongresman tu zaměstnává celkem dvanáct lidí, kteří se starají o jeho agendu v Ohiu, dalších deset má k ruce ve Washingtonu. Po chvíli přichází rusovslasá krasavice, vznosností i výškou podobná Nicole Kidman. Denis je podle ní jediný slušný a statečný americký politik. Za to, že se neprosadil více, mohou média, která jsou v rukou kapitalistů, kteří mu nepřejí. I ta historka o UFO je prý vymyšlená a má jejího manžela poškodit.

Paní Elisabeth Kucinichová vyrostla v Británii. Svůj život věnovala péči o chudé. Starala se o ně v misii matky Terezy i na dalších pěti kontinetnech. Až dorazila do Washingtonu, kde se na první pohled zamilovali s o generaci starším- a když konečně dorazí - ukáže se že i o dobých deset centimetrů menším Denisem.

Krom lásky je spojuje i absolutní nedůvěra k americkým novinářům. Když Denis Kucinich po dvou hodinách  přichází, rozdává americké úsměvy a chválí evropská média. Americká se podepsala na jeho porážce ve volební kampani: „Zpočátku jsem všechny debaty vyhrával," říká. „Pak mě ale přestali zvát."

Při tom se považuje za jediného kandidáta, který je konzistentní: „Hillary a Obama? Jsou sice proti válce v Iráku, ale hlasují pro válečné fondy!"

On sám by vojska okamžitě stáhl a nahradil je mírovou misí OSN. Všechny konflikty by řešil na půdě OSN. Chtěl by jednat s Castrem a Chávezem.

„Amerika je dnes řízena strachem," říká s vnitřním zaujetím,  „a nejmocnější země, která je ovládána strachem, je nebezpečná pro své okolí".

Kucinich o sobě prohlašuje, že strach nemá. A asi je to pravda. Jako jediný v Kongresu hlasoval proti rezoluci o 11. září.

Proč?

„Byla to propaganda!" 

Jeho názory připadají člověku ze střední Evropy přemrštěné. Pro některé Američany jsou však určitě ohromně sexy. Přinejmenším pro obyvatele Clevelandu, kteří ho zvolili nejprve za svého starostu a opětovně ho posílají do kongresu. Hlavně však pro Elisabet Kucinichovou...

Martin Komárek

 

Autor: martin komárek | středa 6.2.2008 8:57 | karma článku: 24,47 | přečteno: 4473x