Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zázračné byliny – VII.

Popis byliny - Klanopraška čínská - Schizandra chinensis Poklepete-li 2x na moje foto otevře se můj soukromý blog a  zde jsou všechny články které jsem zatím vyprodukoval.

Klanopraška eínská - Schizandra chinensisKatalog bylin.

Schizandra v tradiční čínské medicíně patří do první kategorie čínských léčivek. Seznam chorob a obtíží, na které lidský organismus reaguje při podávání Schizandry čínské, dokumentuje možnost jejího použití.
Plody mají povzbudivé účinky na centrální nervovou soustavu, stimulují kardiovaskulární systém a dýchání (stimuluji funkci srdečně cévního systému, povzbuzuji dýchání, rozšiřuji periferní cévy), zlepšují ostrost zraku, používají se při léčbě astenie, depresivních stavů, normalizuje krevní tlak, slouží k léčení impotence a ledvinových chorob, léčí hypoglykémii, posiluji činnost srdce a dělohy. Schizandra čínská ochraňuje nejen játra, ale také podporuje normální jaterní funkce včetně produkci žluči, odbourávání toxinů a zvyšování průtoku krve. Používá se také při bolestech ramenních kloubů a krční páteře, nervovém vyčerpání, diabetu (snižuje cukr), vodnatelnosti, nočním pocení a astmatu. Používá se též jako povzbuzující prostředek při námaze, únavě a přepracování ke zvýšení tělesné a fyzické odolnosti při extrémním zatížení organismu, k revitalizaci v období stresu ke zvýšení obranyschopnosti organismu a navození tělesné harmonie, adstringentní prostředek k příznivému ovlivnění chronického kašle a astmatu. Stimulační efekt se dostavuje do 1 hodiny a přetrvává asi 6 hodin.

V čínské a vietnamské medicíně je cenná pro své nepopiratelné léčivé účinky. Sušené bobule (Fructus schizandrae) mají povzbuzující účinky na centrální nervovou soustavu, cévní systém a dýchání. Používá se 10 g sušených plodů jako vývar ve 200 ml vody. V lékařské praxi se zhotovuje z plodů a semen  lihový extrakt  v 70 % alkoholu. Denně se užívá 20 kapek 3 x denně po dobu 2 měsíců. Pak je nutná 1 měsíční přestávka. V žádném případě se nejedná o návykovou drogu.
V praxi jsou používány sumární extrakty z plodů (resp. ze semen), v poslední době se využívání schizandry praktikuje i v Evropě a je využívána při léčbě fyzického a psychického vyčerpání, pro zvýšení práceschopnosti, krevního tlaku, zpřesnění koordinace pohybů, ke zvýšení oční adaptace v podmínkách tmy, jako adaptogenní prostředek pro zvýšení odolnosti organizmu a jako léčivo s reparačním efektem na játra.
Čisté ligniny obsažené ve schizandře se prakticky začínají používat v Japonsku a další léčebné účinky jsou předmětem výzkumu. Výsledky experimentů naznačují, že lignany se nacházejí v celé rostlině, ovšem v různých koncentracích. V plodech a semenech 7,2-19,2 %, ve stonku 1,3-10 %. Jejich množství je nejvyšší v době kdy jsou vyvinuta semena v nezralých plodech (červenec), s následujícím růstem plodů obsah klesá. Plody schizandry čínské obsahují také poměrně širokou paletu organických kyselin. Po přepočtu na celkovou frakci kyselin (9 % hmotnosti oplodí) byla ve šťávě oplodí nalezena 3 % kyseliny vinné, 52 % kyseliny citrónové, 40 % kyseliny jablečné, zhruba 4 % kyseliny jantarové a stopová množství kyseliny šťavelové, dále se zjistil výskyt kyseliny protokatechové a sorbové.
Vedle této skupiny obsahuje šťáva z oplodí mj. i cukry, anthokyany, glykosidické látky flavonoidního typu, vitamín C a E, a minerály jako měď, mangan, nikl a zinek. Z flavonoidů se ve větším množství vyskytují kvercetin a kamferol.
Významnou složkou semen je olej zlatožluté barvy, mající hořkou chuť a pryskyřičnou vůni. Obsahuje přibližně 6 % silice a asi 14 % směsi látek, ve které byly prokázány steroly, tokoferoly a volné mastné kyseliny.

Pěstování této významné rostliny je možné i u nás. Nesmíme zapomenout, že se jedná o liány, které potřebují drátěnky nebo pergoly a dostatek místa, jako vinná réva. Hotové sazenice raději zakoupíme v zahradnictví předpěstované. Rostliny vyžadují půdu s dostatkem zásobních živin, spíše lehčí a propustnou. Nevyhovující jsou mokřiny, i když rostoucí rostliny v době sucha vyžadují pravidelnou zálivku. Lokality musí být na slunci, ale kořenový systém je nutné přistínit, aby se kořeny nepřehřívaly. Dospělé rostliny jsou mrazuvzdorné do -35°C, mladé sazenice je však vhodné chránit před mrazy překrytím slámou. Rostliny se vysazují do řad, do vzdálenosti nejméně 1 m od sebe. Vysazujeme do hlubokých jam, do kterých vložíme dobře proleželý kompost. Pamatujme na dobrou zásobu živin, poněvadž rostliny budou na místě 20 a více let! Sazeničky (nejlépe 2 – 3 leté) po výsadbě dokonale zalijeme a utužíme půdu. Vysazujeme stejně hluboko, jako byly v kořenáčích. Kořeny liány jsou uloženy poměrně mělko v půdě, proto každým rokem nezapomeneme na pravidelné přihnojování. Na jaře dalšího roku je třeba letorosty ořezat na dva výhovy, stejně jako u révy vinné. Letorosty vedeme na drátěnky nebo pergoly. Schizandra plodí 4. až 5. rokem po výsadbě. Bobule zrají v srpnu až v září a nesmí přezrát.
Jako významná léčivá je chápána celá rostlina, která si zasluhuje mnohem větší popularity a rozšíření i u nás,  především jako prokazatelně léčivá, ale i jako okrasná liána.

Příště další zázračná bylina – Kustovnice čínská.

Kolísek /senior/.    www.interierkm.cz/r.html

Autor: Miroslav Kolísek | čtvrtek 15.4.2010 19:04 | karma článku: 9,43 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Miroslav Kolísek

Rentiér.

Máte nějaké peníze na účtech, nebo ve strožoku ? Chcete je nějakým způsobem zhodnotit ? Pak máte v podstatě dvě základní možnosti.

2.6.2017 v 14:46 | Karma: 12,13 | Přečteno: 719x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Kolísek

Koloidní stříbro - přírodní antibiotikum.

Nejste zdravotně v pořádku ? Zkuste koloidní stříbro Koloidní stříbro je širokospektrálním přírodním antibiotikem, které nejenže nemá negativní dopad na organismus, ale umí dokonce regenerovat tkáně.

22.3.2016 v 19:00 | Karma: 8,07 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Kolísek

Přírodní antibiotikum - koloidní stříbro.

Nejste zdravotně v pořádku ? Zkuste koloidní stříbro Koloidní stříbro je širokospektrálním přírodním antibiotikem, které nejenže nemá negativní dopad na organismus, ale umí dokonce regenerovat tkáně.

22.3.2016 v 17:11 | Karma: 11,35 | Přečteno: 885x | Diskuse| Věda

Miroslav Kolísek

Jak zjistit, jak na tom jsme ?

Neexistují nevyléčitelné nemoci, jen nevíme jak je léčit a mnohdy ani nemáme tušení, že nějakou nemoc máme. Řada tělesných nedostatků nebolí, pokud jsou v ranném stádiu a až propuknou je již z pravidla pozdě.

7.7.2015 v 0:00 | Karma: 6,77 | Přečteno: 325x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Kolísek

Obchod s Čínou...

Není to tak dlouho co prezident Zeman navštívil čínskou lidovou republiku a sním byla i řada podnikatelů chtivých obchodovat s touto zemí. Nevím jak dalece má Čína zájem od nás odebírat nějaké výrobky, protože v Číně se vyrábí kde co, každopádně hledá spíše odbytiště pro svou výrobu.

24.2.2015 v 10:05 | Karma: 7,62 | Přečteno: 603x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1445x
Nestandardní postupy a neobvyklé přístroje pro zlepšení zdraví a spokojenosti.
www.regenclub.cz