Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dalibor Janda a Jahodový koktejl, plný blábolů a lží

Při sledování TV pořadu "Tajemství Dalibora Jandy", kde hovořil o své kariéře, jsem nevěřil vlastním uším. Do třiceti prý ho nikdo neznal, což je pravda, ale pak se mu "tak nějak zadařilo". Co tedy předcházelo tomu zázraku?

Někdy v polovině roku 1982 jsem si poslechl v jedné restauraci v Kutné hoře zpěváka, který mě svým zpěvem zaujal. Bylo mi jasné, že jde o velký talent. Jmenoval se Václav Janda. Dohodli jsme se na spolupráci a podařilo se mi získat pro něj a pro novou kapelu, kterou jsem nazval Pop Servis, angažmá v Alhambra Revue, která měla tehdy vynikající uměleckou úroveň a vstřícné vedení. V kapele jsem hrál na baskytaru.

Přehrávka pro Alhambra Revue (první focení).

Nahrávky s Václavem Jandou jsem nabízel na Supraphonu, ale neprojevili o něj zájem. Prý má příliš chraptivý hlas a ani jeho věk, třicet let, již není ideální. Ale nevzdal jsem to. Rozhodl jsem se obeslat festival Děčínská Kotva, který zaručoval vydání interpreta na gramofonové desce. Požádal jsem textaře Jana Krůtu, aby otextoval moji píseň, kterou jsem pro Kotvu složil. Když byl text hotov, píseň jsem odeslal do soutěže a porota ji vybrala. Jmenovala se Konec prázdnin a Václav Janda tak měl jistotu jedné strany na singlu z Děčínské kotvy. Druhá strana desky byla určena některému z dalších interpretů, kteří na Kotvě v tomto ročníku zpívali. Usiloval jsem však o celý singl s Václavem Jandou.

Objednal jsem (a zaplatil) nahrávací frekvence v jednom privátním nahrávacím studiu, kde jsme natočili základy dvou písní, které se dokončily v Studiu A Československého rozhlasu. Konec prázdnin pro Děčínskou Kotvu a zároveň i Jahodový koktejl, rovněž s textem Jana Krůty. Koktejl jsme sice již s kapelou hráli, ale v dosti primitivní podobě. S Václavem Jandou jsme se tedy dohodli na spoluautorství. Píseň jsem přearanžoval, vymyslel basový part, který tvoří půdorys celé skladby, přidal jsem saxofon, sbory a píseň upravil do podoby, v jaké je na druhé straně singlu z Děčínské kotvy. Václava Jandu jsem na desce uvedl jeho druhým rodným jménem, Dalibor, s čímž souhlasil.

 

Jakmile deska vyšla, několik jsem jich zakoupil a rozeslal na adresy čtyřiceti diskžokejů, které se mi podařilo získat na  Supraphonu. Jejich diskotéky měly zcela zásadní vliv na zpopularizování dosud neznámého zpěváka. Podle ohlasu diskžokejů byl na diskotékách úspěšnější Konec prázdnin. 

Rozhodl jsem se však raději propagovat Jahodový koktejl, který díky skvělému textu Jana Krůty, jenž považuji za jeho nejpovedenější, byl přímo předurčen k vytvoření klipu. S fotografem Janem Šedou jsme nafotili v Průhonickém parku propagační fotky (zde je uvedena alespoň jedna z nich)

a Jahodový koktejl jsme natočili do Hitšarády a dalších televizních pořadů.

 

Rovněž jsem se postaral, aby píseň začal vysílat Československý rozhlas. V časopise Gramorevue vyšel článek dr. Miloše Skalky, špičkového diskžokeje a všeobecně uznávaného publicisty, kde na Dalibora Jandu a právě vycházející singl upozornil.

Gramorevue

Krůta ani Janda se v těchto ohledech nijak neangažovali. Přesněji řečeno, ani nehnuli prstem. Nyní stačilo jen čekat, až dozraje čas a Dalibor Janda vejde v povědomí, abychom si mohli dovolit vlastní koncert. Neměl jsem nejmenších pochyb, že je to jen otázkou času. Tehdy, v téhle zemi, asi dvou let. Po tu dobu jsme mohli dál pracovat na Daliborově kariéře, díky úspěšnému angažmá v Alhambře.

Žel, situace se změnila. Na Pražské kulturní středisko, které zprostředkovávalo naše vystupování v Alhambra Revue, přišel z Pragokoncertu nový ředitel a naše angažmá ukončil. Taková byla doba. S kapelou Pop Servis jsme se dohodli na ukončení činnosti a každý šel svou vlastní cestou. Daliboru Jandovi jsem do jeho nového angažmá v nočním programu v Lucerna baru poskytl studiové základy písní, nezbytné pro jeho sólové vystupování. Jahodový koktejl, Konec prázdnin, Souvenirs od skupiny Voyage a také originální základy z muzikálu Flashdance, tehdy naprosté novinky. Dalibor Janda tak mohl přečkat čas, který již hrál v jeho prospěch. Přesto se o mě v nějakém časopise později vyjádřil, že jsem se na něj prý "vykašlal". Což mě docela zamrzelo, když jsem se to doslechl.

Důvodem, proč jsem napsal tenhle článek, je fakt, že Dalibor Janda i Jan Krůta uvádějí národ v omyl. Jestliže v pořadu "Tajemství Dalibora Jandy" Jan Krůta prohlašuje -a mně to nedává žádný smysl-, že "Jahodový koktejl jsme s Jandou napsali na Děčínskou kotvu", tak vědomě lže, nebo mu neslouží paměť. A aby toho nebylo málo, jaksi se vytratilo se i moje spoluautorství z titulku Jahodového koktejlu, který v uvedeném pořadu použili.

Jan Krůta - Ten Jahodový koktejl, tu písničku, jsme napsali na Děčínskou Kotvu

Kdyby nedošlo v roce 1982 v oné kutnohorské restauraci k mému setkání s Václavem Jandou, dnes by žádný zpěvák Dalibor Janda pravděpodobně neexistoval. Václav Janda by měl nějaké civilní zaměstnání, občas by si příležitostně zazpíval a jistě by měl u posluchačů úspěch, protože je to skvělý zpěvák. Ale byla by to škoda pro všechny, kteří si jej oblíbili.

Jestliže tedy v televizi tito pánové přetřásali historii, která dnes již asi málokoho zajímá a nevědí, co je to vděčnost, nebo slušnost, čert to vem. Ale nechápu, co je nutí prokazatelně lhát. Dostatečná byla přece slova Dalibora Jandy, která v tomto dokumentu uvedl, že se mu tenkrát "tak nějak zadařilo"...

Josef Kolín

Autor: Josef Kolín | úterý 19.12.2023 5:06 | karma článku: 38,06 | přečteno: 1666x
  • Další články autora

Josef Kolín

Na shledanou krokodýle, na shledanou kajmane...

Ten hit Billa Haleye zpíval v neděli odpoledne v Břevnovské kavárně v roce 1959 s kytarou na krku Honza Stárek, můj spolužák ze stavební průmyslovky, kterou já proletěl jako Haleyova kometa sluneční soustavou. Autorem české verze

24.4.2021 v 0:21 | Karma: 44,29 | Přečteno: 2107x | Diskuse| Kultura

Josef Kolín

Petr Hannig, polopravdy a dezinformace.

Reakce na článek Petra Hanniga z 2.2.2021, nazvaný "Skon Ladislava Štaidla poodhalil zásadní podíl skladatelů na úspěchu interpretů".

3.4.2021 v 20:01 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2869x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2199x
Hudební skladatel, multiinstrumentalista, dirigování vystudoval u prof. Karla Fialy, na Lidové konzervatoři v Praze (dnes Konzervatoř Jaroslava Ježka).

 

Profesionální dráhu nastoupil jako saxofonista v Jazzovém orchestru Divadla v Alfě v Plzni, kam jej na základě konkursu v roce 1963 přijal kapelník Bohuslav Ondráček a kde tehdy začínala i Marta Kubišová a později Václav Neckář. Od konce šedesátých let vedl skupiny, které sám založil. Na postu kapelníka, obvykle jako kytarista,  doprovázel řadu známých zpěváků naší populární hudby a napsal pro ně i několik hitů.

 

60's - Josef Laufer & Their Majesties ( LP My Name is Joe, Josef Laufer & Their Majesties Show1969, Juliána atd.)   https://www.youtube.com/watch?v=C3jf6319jJk

 

70's - Karel Zich & Flop (Měla na očích brýle, Na prvním programu, atd.),

 

80's - Stanislav Procházka & Magnet (Rádio a já, Déšť, Bláznivá jízda, Kamion, Správně švihnutá, atd.)

 

Jeho skladby nazpívali také Karel Gott, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Eva Pilarová, Jaromír Mayer, Milan Drobný a další. Píseň Flying Hydroplane s jeho hudbou získala na Grand Prix de Paris 1976 hlavní cenu festivalu, před USA a Francií. U nás je známá pod názvem Robinson v podání Jiřího Korna. V roce 1983 natočil se svojí skupinou Pop Servis a s dosud neznámým zpěvákem Václavem Jandou singl Konec prázdnin/Jahodový koktejl, který jej pod jménem Dalibor Janda katapultoval mezi nejpopulárnější české zpěváky.

 

V současnosti pořádá jamsessions s účastí našich nejvýznačnějších jazzových hudebníků. Založil webové stránky s odkazem na Swing Time channel, kam budou postupně umisťována další videa z těchto i dalších akcí.

 

http://www.swingtime.cz/

Seznam rubrik