Boj s obezitou - pomůže "hranolková daň", nebo osvěta?

Přikláním se k druhé alternativně i když daňová regulace ve prospěch zdravé výživy se u nás již v minulosti osvědčila. Například záporná daň (z dnešního pohledu dotace) na produkty z mořských ryb zvýšila jejich  konzumaci. Podařilo se zabezpečit  téměř pravidelný příjem  mastných kyselin omega 3 z rybího masa u velké části obyvatelstva tehdejšího Československa. Odrazilo se to ve zlepšování oblasti kardiovaskulárních onemocnění. Průvodním jevem ekonomického opatření, majícího za cíl snižování nákladů ve zdravotnictví, bylo  zlepšování zdravotního stavu  obyvatelstva přirozenou cestou. Byo to ale něco jiného, cílem byly rovněž úspory ve zdravotnictví, ale lidé byli motivováni se aktivně zapojit!

Nejsem přesvědčen o tom, že se stejného výsledku může dosáhnout opačným přístupem v daňové politice. Vedle problému vymezení co je a co není nezdravá potravina, je nutné brát v úvahu i fakt,  že potraviny, které mohou být označeny za nezdravé,  jsou především dnes konzumovány  ekonomicky velmi exponovanými a časově zaneprázdněnými  lidmi,  kterým kombinace rychlého a celkem chutného občerstvení  vyhovuje a zvýšení ceny pro ně nebude překážkou, byť vědí, že jedí nezdravě.

Jiná věc je poskytovat informace a vzdělávání v oblasti výživy. Doba, kdy zvýšená hmotnost byla považována za znak úspěchu pominula – situace je opačná. Často, vedle zdravotních potíží, může vést k diskriminaci při získávání nového zaměstnání či povýšení, někomu brání v získání životního partnera podle svých představ, jiný nedosahuje takových výsledků ve svém oblíbeném sportu jako před pár kilogramy. Zkrátka, dnešní doba přeje informovaným, fyzicky dobře vypadajícím (tedy zdravě, ne vyhublým) a společenským  lidem, majícím zájem o celoživotní vzdělávání.

Některé státy  jako Dánsko a Maďarsko již daň z nezdravých potravin zavedly, připravuje se na to i Velká Británie. Finové zavedli daň ze slazených nápojů.  Jak jsem pochopil, ani Evropské komisi myšlenka plošného zdanění  „nezdravých potravin“ není cizí. Potká i nás?

Já říkám na vyšší zdaňování vybrané skupiny potravin NE. Státnímu rozpočtu to může pomoci, ale zdraví obyvatelstva nikoli! Přesto, že jako výživovému poradci mi takové opatření může přivést další klienty, jsem především  pro OSVĚTU! Tedy to nejcennější, co potřebujeme, jsou správné a včasné  INFORMACE

Vzpomínám na  moment z amatérského záznamu přednášky MUDr. Palové, který koloval na internetu, kdy hovoří o významu pití čisté vody a vzpomenula ukázku (pro někoho drastickou), kdy žába vložená do sklenice s Coca-colou po několika minutách uhynula. Nevím, zda to bylo způsobeno kyselinou fosforečnou, cukrem, kysličníkem uhličitým či jinými přísadami. Faktem ale je,  že většina lidí, kteří  byli svědkem tohoto pokusu (byť neetického), si  již podobný nápoj nekoupí i kdyby byl zlevněn a tím udělají jeden z krůčků  ke zlepšení svého zdraví a nemusí být k tomu vedeni daňovým znevýhodněním tohoto produktu.

Sám se problematikou zdraví zabývám po několik let, nashromáždil jsem řadu zajímavých informací a budu se o ně rád  ve svých článcích se zájemci o zdravou výživu dělit..

Autor: Vladimír Koliandr | úterý 22.11.2011 17:30 | karma článku: 9,62 | přečteno: 800x