Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Angra

21. 6. 2010 22:46
Smutné, leč blízké pravdě...

Dávám autorovi1* a jsem téhož názoru. Dnes se bouhužel pod zástěrou eco a bio skrývá jen těžký lobbismus jedné ze skupin obyvatelstva.... Skutečný účinek a smysl jdou jaksi stranou, ale to přece nevadí. Udělá se nějaká klamná "osvěta" pro veřejnost a je to. A tak se dnes a denně dívám, jak se na po staletích úrodných lokalitách a polích sadí "biořepka" a staví "ecosolární" panely a jako běžný občan kupuji v obchodě čínský (v lepším případě španělský) česnek, rumunský pastyňák namísto petržele apod... Kam to spějeme pro pána jána... Budeme ještě dlouze dráždit hada bosou nohou?! I

0 0
možnosti
W

wtf?!

21. 6. 2010 20:19
Kromě toho všeho

řepka smrdí, umírají po ní zvířátka, alergici do sebe háží jeden zyrtec za druhým. A pokud vím, mělo by se jedno místo osívat maximálně jednou za 5 let, což se alespoň v mém okolí určitě neděje. Na některých místech ji vidím každý druhý rok.

0 0
možnosti
CZTC

co ze to chces

21. 6. 2010 22:29
Re: Kromě toho všeho

mně se rozjela nějaká alergie minulej rok a tenhle je to ještě horší...

Doktorka říkala že testy na co to je se v pylové sezóně dělat nedají, ale jestli na podzim zjistím že to je na tenhle sajrajt, tak se opravdu nas....;-€

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

21. 6. 2010 18:53
Mám radost,

že sem - tam se najde neobyčejný a nestádní člověk, který umí trochu používat hlavu a trochu počítat.

0 0
možnosti
ZH

běžný ovčan

22. 6. 2010 10:28
Re: Mám radost,

ano, tady jsem

0 0
možnosti
MR

Masculine reloaded

21. 6. 2010 15:21
Troška hysterie na závěr nemůže škodit.

"Není k užitku nikomu jinému než jedné vybrané zájmové skupině, o jejíž služby by nebyl na svobodném trhu zájem a proto si povinnost jejich využití vynutila zákonem. Stejně jako v případě mýtného, dotovaných fotovoltaických elektráren, digitalizace RTV, obchodníků s pomůckami pro „bezpečnost“, úředníků a tak dále." R^ Tím jste tomu dal korunu :-) I přes částečný souhlas v oblasti dotovaných technologií bych vás chtěl vidět formovat udržitelné zemědělství (čehož dle mne nejste vůbec schopen). Vaše sny o levných potravinách vycházejí jen z dotacemi pokřiveného trhu a bez dotací by současná cena neviděla výrobní náklady ani z letadla...a takoví jako vy by po zrušení dotací řvali první, že potraviny podražily, popř. že evropští zemědělci nemají šanci proti levné asijské a africké konkurenci.

0 0
možnosti
JK

J. K.

21. 6. 2010 18:04
Re: Troška hysterie na závěr nemůže škodit.

Vy jíte řepku? Dobrou chuť. Kdyby se dotace, které jdou na nesmysly, nalily skutečně do zemědělství, bylo by to o mnoho lepší než současný stav. Chápu, že cenově konkurovat potravinám z Číny a Afriky, kde pole obdělávají otroci, je těžko řešitelný problém. Není mi ale jasné, jak tento problém řeší řepka.

0 0
možnosti

Mojše

20. 6. 2010 2:05
Jen na okraj

Neberte to prosím jako námitku proti celému článku, tenje rozhodně výborný. Mimochodem je ale zmíněno, že výnos z plochy pole je daleko větší při použití systému fotovoltaika-akumulátor-elektromotor. To sice sedí, ale až od okamžiku, kdy už je ten sólarní panel a elektromobil vyrobený - když se započtou náklady na jejich výrobu (finanční, energetické, spotřeba dalších zdrojů), už to taková sláva také není. V rozvoj elektromobilů tedy věřím - už dnes se začíná dařit snižovat cenu při zvýšené použitelnosti. Zato fotovoltaiky se vyrábí sice také čím dál víc, ale jakýkoli technologický pokrok směrem k návratnosti výroby panelů jsem jaksi nezaznamenal a přestávám doufat, že někdy zaznamenám...

0 0
možnosti
N

notebook.r51

20. 6. 2010 15:50
Re: Jen na okraj

Ostatně na dráze už elektromobily fungují desítky let. Co jiného je motorová lokomotiva než elektrická lokomotiva s privátní elektrárnou na dieselový pohon?

0 0
možnosti
JV

Jan Vrana

18. 6. 2010 23:07
Povinne ucit ve skole!

Dokud se nezavede do skolnich osnov ochrana pred demagogii, budeme se stale setkavat s novymi zachranci lidstva, kteri nam prinaseji absolutni dobro a jen tak mimodek jim ulpi nejaka ta miliardicka mezi prsty. Po odstraneni ideologickeho obalu se dobro nejak vytrati a zustane pouze podvod ve velkem. Zatim je spolecnost natolik manipulovatelna, ze je proti podvodum tohoto typu zcela bezbranna.

0 0
možnosti
N

notebook.r51

20. 6. 2010 15:52
Re: Povinne ucit ve skole!

A bude hůř.

Pro zdárné a efektivní fungování konzumní společnosti je manipulovatelnost konzumentem nezbytná.

Kdyby konzument uvažoval racionálně a konzumoval jen, co potřebuje, zmítala by se ekonomika v krizi.

0 0
možnosti
N

notebook.r51

18. 6. 2010 20:59
Je to divnej svět

Je to divnej svět, divný věci, když je pro lidi třeba

Pálit laciný žito v peci, aby zdražil chleba

... Divná loď, když nemá vesla, divný v bouři klid

Místo chleba žvýkáme hesla - divný blahobyt

(V+W, roku 193x)

0 0
možnosti
TK

koutlosh

21. 6. 2010 13:53
Re: Je to divnej svět

8-oR^

0 0
možnosti
MM

masoreti

18. 6. 2010 19:08
ta účinnost je opravdu tak nízká?

podle mě nemůžete automaticky předpokládat, že veškerá využitelná energie slunce dopadající na metr čtvereční pole se bude transponovat do methylesteru v řepce. většina zůstane uložená v půdě, která pro svou činnost, resp. živá hmota v ní, také potřebuje energii. dále nezohledňujete fakt, že proces fotosyntézy je sám o sobě pozitivní (i kdyby tam jen rostla tráva), a že i když z něj uzmeme jen malou částečku (otázka samozřejmě za jakou míru nákladů) dlouhodobě stále dochází ke zhodnocení, což se třeba u fotovoltaiky říci nedá. samozřejmě souhlasím s tím, že produkty půdy mají být primárně určené ke konzumaci a trávení, nejlépe všech obyvatel planety. 

osobně jsem zastánce čerpání energie z fosilních zdrojů. jak jste správně napsal, jsou to jen atomy uhlíku, vodíku (a taky kyslíku). málokdo si uvědomuje, že vznikly jako produkty fotosyntézy (tedy na pozemském povrchu), byly kdysi součástí biosféry a tudíž tady nyní musí nutně chybět. je třeba je dostat zpět do oběhu.

0 0
možnosti
JK

J. K.

18. 6. 2010 20:52
Re: ta účinnost je opravdu tak nízká?

Příroda si jede podle svých vlastních zákonitostí. Jí nevadí prachmizerná účinnost fotosyntézy, ona má své tempo, které člověk celá tisíciletí chápal, ale najednou by chtěl z přírody ždímat něco, co prostě ona dát nemůže.

Po řepce toho v půdě moc nezůstane jelikož řepka je náročná na hnojení, půdu dost vyčerpává. Většina energie, která na ni ze Slunce dopadá, se jednoduše přemění v teplo nebo se odrazí zpět do atmosféry.

0 0
možnosti

Lovecraft

18. 6. 2010 17:44
Karma!

Dokud nebudou po řepkových polích jezdit všechny zemědělské stroje na čistý řepkový metylester, tak ať to nikomu jinému do nádrže nenutí.

0 0
možnosti
PN

petacx

17. 6. 2010 19:55
Biopaliva jsou jako LTO. Jeden z největších tunelů na lidi a

Biopaliva jsou jako LTO. Jeden z největších tunelů na lidi a stát ;-€   8-o 8-o 8-o   ;-€

-

http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/139782/Biopaliva-jsou-jako-LTO-Jeden-z-nejvetsich-tunelu-na-lidi-a-stat.html

0 0
možnosti
PN

petacx

17. 6. 2010 21:18
Poslanci den před volbami? Jistě, vždyť slíbili protlačit bi

Poslanci den před volbami? Jistě, vždyť slíbili protlačit biopaliva

-

http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/139304/Poslanci-den-pred-volbami-Jiste-vzdyt-slibili-protlacit-biopaliva.html 

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3977x
Odpad třídím, televizor nevlastním, zelené nevolím.