Obžaloba v souvislosti s FVE? Ke spravedlnosti stále daleko

Padla první obžaloba v souvislosti s korupcí při výstavbě fotovoltaických elektráren a potenciální škodou způsobenou výplatou dotované výkupní ceny.

Tuto zprávu přinesl server iDNES dne 7. 10. 2011. Z článku si dovolím ocitovat následující pasáž:

Padla první obžaloba v případu korupce spojené s výstavbou solárních elektráren. Tři muži čelí obžalobě za to, že předali milionový úplatek pracovníkovi Energetického regulačního úřadu. Potřebovali, aby dvě nové elektrárny v Českém Dubu a v České Lípě dostaly licenci ještě před koncem loňského roku. Do té doby totiž stát garantoval o polovinu vyšší výkupní ceny za sluneční energii.

"Podle zjištění z přípravného řízení činí celkový rozdíl ve výkupních cenách za dvacetileté období u obou elektráren celkem 583,9 milionů korun. Částku obžaloba považuje za prospěch, který se obvinění pokusili nezákonným získáním licence ještě v roce 2010 získat a zároveň tím způsobit stejnou škodu České republice," uvedl mluvčí okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín.

Tak si to zrekapitulujme. Máme tu oficiálně potvrzenou potenciální škodu ve výši půl miliardy Kč. A teď si to dejme do souvislosti se skutečností, že za veškeré dotace FVE zaplatí občané České republiky sumu odhadovanou na téměř 1 bilion Kč. Jediný rozdíl je v tom, že před 1. lednem 2011 se tomu neříkalo „způsobit škodu“, nýbrž „zachraňovat planetu“.

A proto jedni půjdou sedět, zatímco jiní se na nás budou nadále smát z obrazovek. Kde je spravedlnost?

Pro osvěžení paměti se podívejte, jak kdo hlasoval o zákonu, který nás „zachránil“. Hlasování o zákonu 180/2005 v poslanecké sněmovně a v senátu najdete zde (41. schůze, 513. hlasování, 23. 2. 2005) a zde (4. schůze, 83. hlasování, 31. 3. 2005). Zejména doporučuji shlédnout, jak ve věci hlasovali „odpovědní hospodáři“...

Autor: Jan Kolář | pátek 7.10.2011 20:40 | karma článku: 17,87 | přečteno: 1031x