Soumrak prince Harryho je úsvitem princezen z Yorku

  Odchod vévodského páru Harryho a Meghan znamená, že panovnický dům bude potřebovat najít důstojnou náhradu na pozici „senior member of the Royal Family“, kdo to tedy bude?

Dva odcházejí a je velmi pravděpodobné, že je mohou nahradit dvě nové posily, dá- li se to tak říci. Z určitého stínu mohou vystoupit dcery Andrew, vévody z Yorku, princezny Eugenie a Beatrice. V minulých článcích jsem několikrát zmínil, že pozice „senior member of the Royal Family“ je velmi náročná a vyžaduje plné pracovní nasazení, a proto je zcela zřejmé, že brzy nastanou změny a mezi „senior members“ přibydou nové osoby.

Obě sestry jsou princeznami z Yorku a nositelkami oslovení Její Královská Výsost (angl. HRH). Oslovení HRH je udělováno princům a princeznám, tj dětem a vnukům panovníka. Podle patentu Jiřího V. z roku 1917 se tento titul užívá dětmi panovníka a jeho vnuky v přímé mužské linii. Proto dcery vévody z Yorku (syn Alžběty II.) Eugenie a Beatrice mají právo na oslovení HRH. Dále jsou členy královské rodiny. JKV Eugenie je 10. v pořadí nástupnictví na britský trůn, její sestra JKV Beatrice je 9. v pořadí.

JKV Beatrice je zasnoubená s panem Edoardem Mapelli -Mozzi a v květnu 2020 čeká Británii velká událost, kterou je jejich svatba. Pan Edoardo je mj. zámožným majitelem realit a velkopodnikatelem v tomto oboru, občanem Itálie a Británie, synem pana Alexe, olympionika v disciplíně sjezdového lyžařství, který je nositelem italského hraběcího titulu (vytvořen v tehdejším Italském království v roce 1913), nicméně titul není uznán v Británii a v Itálii je používán jako kurtoazní (Itálie je republikou). JKV Beatrice se věnuje práci v mnoha charitativních organizacích, nad kterými převzala záštitu nebo je založila, zároveň je ředitelkou významné umělecké galerie Hauser & Wirth v Londýně.

JKV Eugenie je vdaná za pana Jacka Brooksbanka, který se spolu s manželkou věnuje množství charitativní práce a uměním. JKV Eugenie je mj. viceprezidentkou softwarové společnosti Afiniti. Pan Jack pochází z rodu  Brooksbank, kde jsou někteří členové rodu držiteli titulu baronet Spojeného království. Současným 3. baronetem Brooksbank je Sir (Edward) Nicholas Brooksbank a jeho následníkem bude jeho jediný  syn (Florian) Thomas Charles Brooksbank, který se stane 4. baronetem. Pan Jack tedy není baronetem. Je zajímavé, že pan Jack Brooksbank nebyl po svatbě nadělen šlechtickým titulem, spekulovalo se, že mu bude udělen titul hraběte z Northallertonu a stane se peerem Británie, nicméně k tomu nedošlo. Je to potvrzení tradice, kdy manželé princezen královské rodiny většinou nebývají nadělováni šlechtickými tituly a nestávají se peery Británie, ale stávají se členy královské rodiny.

Tolik krátké představení možných kandidátek na nahrazení vévodů ze Sussexu na pozici „senior member of the Royal Family“. Uvidíme a budeme pečlivě sledovat, zda se tak v nejbližší době skutečně stane, a zda se životy obou princezen z Yorku promění.

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 23.2.2020 20:33 | karma článku: 21,65 | přečteno: 774x