Sir David Suchet byl povýšen do rytířského stavu

Sir David Suchet dosáhl jedné z nejvyšších poct, jaké může občan britského společenství dosáhnout, a to povýšení do šlechtického stavu – obdržel z rukou JV Královny titul (rank) rytíře ( knight bachelor).

Sira Davida Sucheta, známého britského herce, netřeba blíže představovat. Již padesát let se věnuje hereckému umění, a to ve filmu i na divadelních prknech. Po celém světě se proslavil brilantním ztvárněním detektiva Poirota v neméně slavném britském filmovém cyklu, který je mj i oblíbeným seriálem britské panovnice.

Pan Suchet byl v průběhu života za svojí uměleckou činnost po právu oceňován. Kromě uměleckých cen obdržel Řád britského impéria – komanderskou třídu (třetí třída z celkových pěti, zkratka C.B.E za příjmením nositele). Nyní dosáhl jedné z nejvyšších poct, jaké může občan britského společenství dosáhnout, a to povýšení do šlechtického stavu – obdržel z rukou JV Královny titul (rank) rytíře ( knight bachelor).

Stalo se tak 10.10.2020, kdy byl z rozhodnutí JV Královny Alžběty II daného v St. James’s Palace, pan David Suchet C.B.E povýšen do šlechtického stavu s titulem rytíře, stalo se tak při příležitosti narozenin královny,  a to za mimořádný přínos dramatickému umění a charitativní činnost. Od nyní tedy Sir David Courtney Suchet C.B.E.

Povýšení bylo publikováno v The London Gazette, The Gazette je oficiální věstník britské vlády, publikují se zde povinné údaje a mj. se zveřejňují povýšení do šlechtického stavu, udělení vyznamenání a řádů Velké Británie. Kontinuálně vychází od roku 1665, oficiálním tiskem se stal v průběhu 19. století. Povyšování do šlechtického stavu a dekorování řády a vyznamenáními se ve Velké Británii pojí zejména s významnými příležitostmi jako, nikoliv však výlučně, narozeniny panovníka (The Queen’s Birthday Honours List).  

Titul knight bachelor (u žen dame) je patrně nejstarším nižším šlechtickým titulem na území Velké Británie. Nositelé toho titulu se jím pyšnili již ve 13. století, od dob Jindřicha III, původně byl spojený výlučně s válečnou činností a zásluhami na bojišti. Bachelor totiž pochází z normanského slova battalere – bojovat. Byli to rytíři, kteří bojovali za anglického krále s mečem v ruce a na rytíře byli pasováni slavnostním mečem králem. Tato tradice pasování je uchována dodnes.  

Každý rytíř obdrží po povýšení slavností zdobný dekret s erbem osvědčující tuto skutečnost a získává právo nosit dle příležitosti miniaturu odznaku rytířů nebo nákrční dekoraci či stužku, dáma pak získává právo nosit nádhernou brož zdobenou brilianty a insignií. Tyto atributy umožňují dámám a rytířům prezentovat svůj osobní status ve společenském styku. Veškeré administrativní a ceremoniální věci rytířů vede Imperial Society of Knights Bachelor (založena 1908).

Nakonec je třeba zmínit, že nositelé mají právo na oslovení „Sir“ či „Lady“. Kupříkladu Sir David Suchet. Jeho manželka pak získává právo na oslovení Lady Suchet. Sir David Suchet si taktéž může za příjmení dávat zkratku „Kt“ (zejména v úředních dokumentech, kdy není vhodné použití „Sir“).

Siru Davidovi Suchetovi velké blahopřání k této poctě a nechť se oprávněně pyšní svým titulem další dlouhá léta.

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 17.10.2020 10:11 | karma článku: 31,40 | přečteno: 1040x