Pomník padlým vojákům ROA lze zřídit i bez klauniády

V posledních týdnech víří naše mediální vody vystoupení starosty Řeporyjí a války o Vlasovce a jejich úlohu ve válce. Lze to i jinak, důstojně a bez cirkusu.

Starosta Řeporyjí zvolil formu klauniády v duchu toho, co umí, a co se v životě naučil. Toto jednání by nemělo být etalonem chování starosty, ale ponechávám to na něm a zastupitelstvu městské části a zejména občanech oné městské části. O tom můj článek není.

Není ani o roli ROA ve druhé světové válce, to že pojmula část vojáků První ruské SS granátnické divize RONA (29. Waffen-Grenadier-Division der SS „RONA“), která byla spojena s masakry civilistů ve Varšavě, že bojovali proti mužům, se kterými před pár dny jedli chleba z jedné misky, a že místo deklarovaného Stalina v konečném důsledku ubližovali jen stejně ubohým rolníkům a prostým lidem jako byli oni samotní, a nakonec v posledních dnech války významně pomohli vojenské situaci Pražského povstání, to jsou snad skutečnosti dostatečně známé. Bůh nechť je jim soudcem.

Chtěl bych ale upozornit, že zřídit válečný hrob vojínům ROA lze i bez klauniády, ublíženém trucování vůči jiným národům a cesty multikárou k ruské ambasádě. Všechny tyto věci vlastně rozmělňují vážnost celé věci.

Obracím pozornost vážených čtenářů k Městské části Praha 13 - Stodůlky, kde vše proběhlo důstojně, bez mediálního cirkusu a protestů Ruska či kohokoliv jiného.

Jedná se o hřbitov Stodůlky (Prahu 13, ulice Líšnická, Stodůlky), roce 2014 hřbitov navštívil historik z Vojenského historického ústavu Tomáš Jakl s místopředsedou Spolku pro Vojenská pietní místa panem Vladimírem Štruplem, aby našli údajný hrob vojáků ROA. Porovnali archivní fotografie z pohřbu dne 9. května 1945 se současným stavem a hrob identifikovali. Původně se jednalo o společný hrob padlých českých bojovníků a vojáků ROA. Byly nalezeny archivní fotografie projevu muže příslušníka ROA v civilních šatech nad hrobem, kde ležely přilby německého vzoru.  Ostatky českých padlých si později pozůstalí odvezli a byli pohřbeni v domovských obcích a zde zůstalo pohřbeno pouze 4-5 vojáků ROA.

Padlí vojáci byli příslušníci 3. pěšího pluku První divize ROA a dostali se 6.5. do střetu s kolonou německých vozidel, která vezla munici, při přestřelce s německou posádkou padli na křižovatce u Bílého beránka (zemřeli na zranění), bojovníci Pražského povstání a vojáci ROA přepadli kolonu s municí, ale nepočítali s tím, že vozidel je více než čekali, a tak následná přestřelka byla velmi těžká. Dále jsou v hrobě pochovaní vojáci ROA, kteří padli v boji o Ruzyňské letiště 7.5.

Na informace výše uvedené pak radnice Prahy 13 vstřícně reagovala a nechala hrob upravit a 5.6.2014 starosta David Vodrážka při pietním aktu odhalil na hrobě novou náhrobní desku.

Jsou zde pohřbeni: ?op?c M?po?o??? Ac?a?o? (Boris Mironovič Astachov), nar. 1915, X. Rumich nebo Rumch, nar. 1915. Oba byli zraněni 6.5.1945 v přestřelce s německými vojáky ve Stodůlkách a zemřeli následující den. Dále vojín Bac???? Cep???o? (Vasilij Serdjukov), nar. 1.4.1915, který padl 7.5. v boji o ruzyňské letiště a jeden neznámý voják ROA, také padlý v Ruzyni.

Takový přístup je důstojný, věnuje vzpomínku padlým, kteří si jí za pomoc Praze zaslouží, ale přitom není žádnou oslavou ROA.

 

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 29.11.2019 8:45 | karma článku: 33,17 | přečteno: 859x