Nejlepší analytici uprchlické krize jsou zdejší blogeři

A dodávám i diskutující. Trošku s nadsázkou samozřejmě. Po bitvě je každý generál  zde neplatí, místo armády poradců by si mohli politici zde číst.

Skutečně když si projdete zdejší blogy a diskuse, tak uvidíte návrhy řešení a úvahy, ke kterým se evropští a unijní politici horko těžko propracovávají až nyní. Za cenu změn rétoriky, několikerých obratů a různých kamufláží.

Téma Orbánův plot.  Vše se začalo projevovat v Calais a na moři, naši řidiči hlásí znepokojivé zprávy odtud, množství  imigrantů a bezradnost francouzské policie. Za pár dní začal příval imigrantů přes Balkán, vláda Maďarska vysílá signály SOS. Evropská komise mlčí, západní politici používají zmatenou retoriku. Vláda Maďarska buduje plot a zvyšuje ostrahu. Evropská komise a západní politici si notují v nenávisti a v odsouzení vlády Orbána. Zdatně jim sekundují zejména anglofonní novináři a aktivisti, kteří zavalují twitter fotkami brutálních fašistických Maďarů a zbídačených syrských dětí. Po pár dnech se retorika mění až do vyjádření, že plot je v souladu s pravidly Schengenu. Tolik pokrytectví Evropa nezažila již dávno. Ovšem tato skutečnost je řečena zde v blozích a diskusích již na počátku.

Praktické řešení krize. Proběhl Summit EU, se kterým pan Tusk otálel až do nemožnosti, patrně aby nějak eliminoval diskusi o kvótách. Velké finanční částky na pomoc syrským uprchlíkům přímo v jejich krizové oblasti, lepší ochrana vnější hranice schengenského prostoru a konkrétní kroky k podpoře Itálie a Řecka při zvládání velkého počtu utečenců mají být celoevropským receptem na zvládnutí nynější migrační krize. Pominu, že Řecko a Itálie potřebuje pomoc již dlouhé měsíce. „Chaos musí skončit,“ řekl už při příchodu Donald Tusk, který politiky rozhádaných členských zemí unie do Bruselu pozval. Po více než šesti hodinách pak před novináři v tomto ohledu hovořil o úspěchu své snahy. Vše výše uvedené je doporučováno zde již dávno – rychlé vybudování hranic a skutečné ostrahy na moři i pevnině, záchytné tábory na hranicích, pomoc třetím zemím. Samozřejmě si počkejme, co si evropští politici představují pod pojmem "lepší ochrana vnější hranice schengenského prostoru" aj.

U vyjádření pana Tuska  však zvedám obočí. Místo přijetí odpovědnosti a povolání na kobereček vskutku neschopné, těžkopádné, Evropské komise, se bude hovořit o úspěších? Místo otázek na politiky, kteří se předháněli v odsuzování toho, co nyní samotní činí, se máme dívat na úsměvy z kolektivních fotografií?

Jsem rád, že je zde snad konečně nějaké řešení v dohledu. Ale nebyl bych rád a bylo by zhoubné pro Evropu, pokud se evropští politici chystají jet po stejných kolejích. Nynější krize odhalila vážné trhliny Evropské unie.

Evropští voliči by na tuto krizi neměli v žádném případě zapomenout. Ač nyní uslyší od některých politiků množství sebechvály a připisování si cizích zásluh, aby co nejrychleji zahladili svojí trestuhodnou neschopnost.

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 24.9.2015 8:59 | karma článku: 30,37 | přečteno: 954x