Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak neandrtálcům chybělo jedno řečové centrum v mozku, které má člověk.

0 0
možnosti
Foto

Vážení přátelé, je to tady! Jak jsem slíbil panu Šejnovi, hrábl jsem do archivu a našel dvě nahrávky prvního předvádění simulace hlasu neandertálce ctěnému publiku. Na výzkumném projektu se podílel ing. V. Maláč, CSc, ing. M. Ptáček, CSc, dr. B. Borovičková, a další, včetně mé maličkosti.

První ukázka: http://nebakov.cz/audio/rur1.mp3

Druhá ukázka: http://nebakov.cz/audio/rur2.mp3

Pokusil jsem se zlepšit srozumitelnost cca 30 let starého pásku:

http://nebakov.cz/audio/rur3.mp3

http://nebakov.cz/audio/rur4.mp3

Jak je slyšet, publikum se bavilo, hlas jim připadl žertovný. Nicméně lze konstatoval, že pokud si někdo šlápl na hrábě, tak je to pan autor blogu.

Literatura: http://sas.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2269

http://www.fit.vutbr.cz/study/courses/ZRE/public/pred/12_synteza_horak/synteza_reci.pdf 

a mnoho dalších.

1 0
možnosti

Super,

takže jste před třiceti lety prokázali, že neandrtálci mluvili jak syntézátor. ;-D

0 0
možnosti
MM

Já to pochopil tak, že si z něj dělají prču! Vy ne?

0 0
možnosti

To je zvláštní.;-D

Včera tu na iDnes byla rozsáhlá diskuze, ve které odpůrci Zemana chrochtali blahem nad tím, jak to ti slovutní vědci z Hrdličkova ústavu Zemanovi nandali, když ho nachytali při tom, že neví jak mluvil neandrtálec.

A ejhle, když se provalilo, že slovutní vědci pindali nesmysly o neandrtálcích, tak to prej najednou byla jen legrace a ironie a prej si jen dělali prču.8-o

Ale každopádně me potešilo, že soudruzi Roth a Mudra nám tu sdelili, že označení Zemana za neználka o neandrtálcích a lháře byl jen humor a prča ;-D

1 0
možnosti
Foto

J45a67k33u22b 71R64o60t56h

30. 12. 2014 13:08

Zřejmě ani vy jste nepochopil. Kde se, pro Pána Boha, bere tolik lidí s absencí smyslu pro humor a schopností pochopit, co humor je a co asi není?:-/

2 2
možnosti

Jo aha, on to měl být humor.

Oni sdělí, že Zeman je lhář protože o neandrtálcích prohlásil nepravdu, ale jen Roth to pochopil jako humor.

1 1
možnosti

Hrdličkův ústav si utrhl velkou ostudu svým tvrzením o artikulované řeči neandrtálců. Kdyby k tomu měli aspoň nějakou vědeckou studii. Jenže oni mají kulový. Ještě na podzim by každý český antropolog na otázku, jak mluvil neandrtálec, sdělil, že artikulovanou řeč asi nepoužíval. Neandrtálec se totiž nejspíš dorozumíval různými typy skřeků, chrochtání a hvízdání.

Stačilo jedno prohlášení Zemana a naši politicky angažovaní antropologové změnili mnohaleté výsledky bádání antropologů celého světa prohlášením, že neandrtálec mluvil jako my. Udělali ze sebe totální hlupáky a proto zatroubili na ústup.

1 1
možnosti
Foto

Pane Šejno, je pravda, že nemáme žádný důkaz o tom, jak neandertálci mluvili, protože jste badatelům neposkytl žádnou nahrávku Vašeho projevu. Je pravda, že jednoho jsme v rozhlase slyšeli, ale to není průkazné.

V našem výzkumném ústavu jsme prováděli počítačovou simulaci hlasu a nahrávky vzniklé řeči mám uložené. Bude-li toto téma ještě otevřené, umístím odkazy na ukázky.

1 3
možnosti
AS

A62d92a39m 28S69t48a35v72a

30. 12. 2014 12:37

Hned, když jsem si to prohlášení vědeckých pracovníků Hrdličkova muzea četl, uvědomil jsem si, že oni by se měli zabývat poněkud více  sami sebou, protože to jejich prohlášení bylo jen jakýmsi anarchistickým výkřikem, který nemá naprosto žádnou vědeckou valenci, neboť odkazovalo jenom a jenom na  hypotetické závěry... Ostatně, jak jinak! A vůbec by měl zajímalo, jestli páni "vědci" alespoň konkrétně vědí, odkud se ten výraz neandrtálec vzal.

0 1
možnosti
JN

J30i77ř23í 53N81o56s63e69k

30. 12. 2014 13:01

Nehledě na to, že nelze s jistotou prokázat, zda případná "řeč" neandrtálců nezněla spíše jako řev.

0 1
možnosti
  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,24
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik