Britská královská rodina je v době krize pevnější než kdykoliv předtím

  Ještě v březnu jsme přemýšleli, kdo nahradí vévody ze Sussexu Harryho a Meghan na pozicích „senior members of the Royal Family“. Jak je to dnes na královském dvoře?

Bohužel epidemie zasáhla ostrovní království velmi těžce,  a tak je nyní situace mimořádná a mnohá rozhodnutí jsou odsunuta. Prozatím nikdo vévody ze Sussexu oficiálně nenahradil. Nicméně můžeme s opatrností konstatovat, že to možná nakonec nebude nikdo jiný než vévodové z Cambridge Wiliam a Kate.

Jde o to, že se ještě před vypuknutím pandemické krize v únoru 2020 zúčastnili vévodové z Cambridge Wiliam a Kate charitativní události společně s princem z Walesu Charlesem a jeho chotí vévodkyní z Cornwallu, jednalo se o návštěvu Defence Medical Rehabilitation Centre v Loughboroughu. Jde o to, že členové královské rodiny se takto společně nikdy neúčastní událostí tohoto typu. Je to běžné pouze u Commonwealth Service a Royal Ascot. První událostí je ekumenická slavnost ve Westminsterském opatství spojená s oslavami Commonwealth Day – Dne Commonwealthu (bývalého dne impéria) a druhou je největší společenská událost Británie, kdy se po celý týden - každý den, panovník a členové královské rodiny účastní jako diváci slavných dostihů v Ascotu, samozřejmě za účastí špiček britské aristokracie a vysokých společenských kruhů. Je to zatím pouze spekulace, ale společná účast na události v Defense centru je mimořádností, která může něco naznačovat. 

A jak jinak pomáhá britská královská rodina svým krajanům? V době zdravotní krize jsou nyní na sociálních sítích velmi aktivní jak princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu, tak i vévodové z Cambridge. Skoro každodenně  se účastní online událostí a video rozhovorů s mj. členy charitativních a jiných organizací, nad kterým mají patronát (zdravotní ústavy, školní ústavy) a jsou v kontaktu i s příjemci činností svých patronátních ústavů.  Dá se říci, že jsou nyní občanům Británie možná blíže než kdykoliv předtím. Video hovory vedou ze svého domácího prostředí a vše má velmi osobní charakter. Občané Británie vysoce ocenili i mimořádný projev prince z Walesu po jeho uzdravení z nemoci. Byl plný naděje, empatie. Skutečný projev zkušeného váženého muže, který se dotkl mnoha lidí. Samozřejmě i v mnoha mediích již komentovaný mimořádný projev JV Královny.

Když se vrátíme k odchodu vévody ze Sussexu, tak vlastně jedinou čestnou funkcí, kde byl oficiálně nahrazen, je funkce Captain General of the Royal marines, tj generál kapitán královské námořní pěchoty, ceremoniální funkci na úrovni hodnosti admirála námořnictva a polního maršála pozemních vojsk. Nicméně jedná se o funkci velmi prestižní, kterou zastával jeho dědeček vévoda z Edinburghu po celá desetiletí, protože, jak je známo, námořnictvo bylo jeho celoživotní láskou. Poslední událostí, které se princ Harry v lednu účastnil jako generál kapitán, bylo otevření muzea námořní pěchoty v docích Portsmouthu a následně byla do funkce jmenovaná JV Královnou její dcera JKV princezna královské krve Anna (The Princess Royal). Anna je známá jako nejvíce zaměstnaný senior member of the royal family, má patronát nad cca 200 organizacemi a účastní se mnoha událostí a charitativních akcí. Jedná se o historickou událost, je první ženou v této funkci a má i symbolicky podpořit účast žen ve službě v této vojenské složce, která je zatím mizivá. Ostatně k námořnictvu má princezna Anna blízko i díky svému manželovi, panu Laurencovi, který je viceadmirálem a celý profesní život byl aktivním důstojníkem námořnictva z důstojnické rodiny.

Britská královská rodina je v době krize pevnější než kdykoliv dříve a budeme očekávat věci další.

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | středa 6.5.2020 0:11 | karma článku: 17,71 | přečteno: 530x