Zastupitelská demokracie podle senátora Kubery

Když na tomto blogu vyšel seriál článků o transparentnosti samospráv v krajských městech, bylo mi jasné, že opět musím napsat o svých rodných Teplicích. Námětem seriálu byly nesmyslné příkazy Úřadu na ochranu osobních údajů, podle kterých by obce neměly zveřejňovat audiovizuální záznamy zasedání zastupitelstva.


Detaily této kauzy nebudu rozebírat. Zaprvé se o nich dočtete ve zmíněném seriálu, za druhé proto, že v Teplicích jsme k takovému kroku ani zdaleka nedošli.

Primátor a senátor Jaroslav Kubera je totiž zastáncem zastupitelské demokracie, jak o sobě rád prohlašuje. A zastupitelská demokracie zřejmě znamená, že stádo voličů jednou za čtyři roky přijde k urnám, zvolí si své zástupce a dál už se o nic nestará.

Podle Kuberovy teorie zastupitelské demokracie nemají mít občané možnost dohledat, jak hlasoval v radě či v zastupitelstvu. Vždyť on také přece neví, kteří občané ho volili ve volbách. Alespoň tak jednou, zajisté v nadsázce jemu vlastní, argumentoval.

Byl by to docela dobrý vtip, kdyby ovšem současně vedle něj zazněly pádné argumenty, proč před voliči skrývat výsledky hlasování demokraticky volených orgánů. Ty totiž v Teplicích nejsou přístupny v žádné formě. Není možné podívat se, jak zastupitelé hlasovali o klíčovém prodeji pozemků, o podmínkách pro udělování dotací atd.

Aby občan Teplic zjistil odpověď na tyto otázky, musí se osobně účastnit zasedání zastupitelstva. Ta se konají sice jen čtyřikrát do roka, ovšem i to je spíš na obtíž. Nepřeberné množství drobných majetkových otázek, které se za čtvrt roku nakupí, většinou odsune důležitá témata na konec jednání, což odradí i těch pár otrlých, kteří si dojdou práci svých zastupitelů prohlédnout.

Klasický liberální filozof John Stuart Mill píše, že ideální vláda je taková, která vede své občany k samostatnosti a k zájmu o správu veřejných věcí. Jedině touto cestou je možné naplnit liberální ideál minimálního státu, v našem případě minimálního vedení obce. K tomuto cíli by jistě přispěla i maximální otevřenost institucí veřejné správy.

Teplický primátor, který dává všude na odiv svou image skalního liberála, tak jde proti svým proklamovaným cílům. Občany města Teplice úzkostlivě drží od rozhodování vedení města a kupuje si jejich přízeň svým urputným bojem proti všem omezením.

Buduje v lidech představu téměř neomezené svobody, kterou ovšem nedoprovází nutná dávka zodpovědnosti. Od toho je tady přece vedení města – zvolili jste nás a my nebudeme chtít nic po vás, vy na oplátku nechtějte nic  po nás.

Inu, kéž se v Teplicích někdy dopracujeme k debatě o zveřejňování záznamů ze zasedání zastupitelstva. Zatím to ani zdaleka nehrozí. Zatím vzdejme hold těm obcím, které jdou v tomto ohledu i proti nesmyslným omezením Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Kontakty na teplické zastupitele najdete na stránce NapisteJim.cz. Zkuste jim napsat a vysvětlit, že byste rádi věděli, jak nakládají s mandátem, který jste jim svěřili. Třeba se navzdory primátorovi nechají umluvit.

Matěj Hon, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

Kraj, který se nabídl k vytěžení

Nová studie mapuje korupci v ČR, díl 2.

Kdo (ne)chce referenda? Díl 1.

Autor: D K | středa 8.2.2012 16:11 | karma článku: 12,93 | přečteno: 930x