V jakých firmách figuruje Váš (ne)oblíbený politik či podnikatel?

Zdlouhavé hledání informací většinou velice rychle odradí od dalšího snažení, byť jsou tyto data sebevíc zajímavá. Údaje o struktuře společností, jejich vlastnících či členech a především vzájemném propojení s dalšími subjekty patří mezi informace, které je možné na internetu nalézt, ovšem s velkým odhodláním a ještě větší trpělivostí. Portál bizbiz.cz shromažďuje tyto data na jednom místě v přehledné grafické i strukturované podobě.

Avizovaným cílem této internetové stránky je v zásadě vytvořit jistý komplex veřejně dostupných databází, které ve výsledku odhalují netušené vazby mezi konkrétními fyzickými osobami a jejich firmami. Zdroje dat tvoří systémy Ares (Ministerstvo financí), Justice (Ministerstvo spravedlnosti) a v neposlední řadě sbírka listin.

Zřejmě nejzajímavější funkcí tohoto projektu je grafické vyobrazení jednotlivých vazeb mezi jednateli či akcionáři společností se všemi zjištěnými subjekty. Není divu, že v žebříčku nejhledanějších firem a osob se objevují jak političtí činitelé, tak zmámí podnikatelé či společnosti, v médiích často zmiňovaní v negativní konotaci (Marek Dalík, Martin Roman, Penta Investments apod.).

Portál poskytuje veškeré, legálně dostupné informace o osobách zapsaných v živnostenském či obchodním rejstříku. Výčet těchto informací je prolinkován, tedy přechod z dat o osobách na danou společnost a naopak je velice efektivní. Rovněž užitečným nástrojem je sledování firem, kdy po zadání emailové adresy budou uživateli zasílány informace o změnách v obchodním rejstříku sledovaných subjektů.

V některých případech se však objevuje poměrně dlouhá odezva, především u vyhledávání podle jména osoby. Popřípadě systém ukončí hledání s nulovým výsledkem a odkáže na systém Ares, kde je však nutné informace dohledat manuálně.

I přes tyto nedostatky a ojedinělé výpadky je snaha tvůrce projektu o zjednodušení přístupu ke kýženým údajům v ekonomickém a politickém sektoru dozajista chvályhodná a do budoucna snad i informačně přínosná.

Veronika Čechová, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

11. a 12. ledna 2013 se koná první kolo přímé volby prezidenta ČR. Víte, který kandidát se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši Volební kalkulačku

Dále čtěte

Odpovědi kandidátů na prezidenta pod lupou

Transparencí k překonání krize

Získejte informace ze svého úřadu!

Autor: D K | čtvrtek 20.12.2012 16:11 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1101x