Už půl roku můžou Pražané upozorňovat na problémy chodců

Nedávno uplynulo šest měsíců od spuštění portálu Chodci sobě určeného Pražanům a představitelům pražské veřejné správy k upozorňování na problémy, s nimiž se chodci setkávají na svých cestách Prahou.


Do dnešního dne občané umístili na portál Chodci sobě 306 podnětů, z nichž 20 je evidováno jako vyřešených, 254 zatím po reakci městských částí či magistrátu zůstává otevřených a na 32 nepřišla dosud žádná reakce. Půl roku je dosti dlouhá doba na zhodnocení jeho dosavadního fungování.

Spuštění portálu vyplynulo z dlouhodobé snahy sdružení řešit nedostatečné podmínky pro chodce v hlavním městě a podpořit rozvoj pěší infrastruktury, do které je oproti stále houstnoucí automobilové dopravě investován zlomek pražského dopravního rozpočtu.

„Problémy, se kterými se potýkají pražští chodci, jsou díky portálu všem na očích, stejně jako reakce odpovědných orgánů, kterým jsou zasílány k řešení,“ říká předsedkyně sdružení Pražské matky, které web provozuje, Jarmila Johnová a dodává:

„Stále rostoucí počet problémů tak můžeme využít jako jasný argument pro potřebu navýšení prostředků na bezpečnost chodců a zlepšení pěší infrastruktury v Praze. Jsme přesvědčeni, že pěší doprava si jakožto nejpřirozenější, nejzdravější a k životnímu prostředí nejšetrnější způsob cestování zaslouží ze strany města minimálně stejnou pozornost jako ostatní druhy dopravy.“

Při počátečních jednáních s městskými částmi se ukázalo, že ony samotné mnoho „chodeckých“ podnětů nedostávají. „Po spuštění portálu se s podněty doslova roztrhl pytel, což nás utvrzuje v tom, že problémy jsou, jen lidé dosud nejsou moc zvyklí komunikovat se svými úřady, žádat je o informace a řešení problémů,“ říká Eva Šuchmanová ze sdružení Oživení.

Zaslané podněty jsou různorodé – od špatného stavu chodníků přes krátkou červenou pro chodce na semaforech a příliš dlouhé frekventované přechody až po případy naprostého přerušení pěších vazeb, jakými jsou například nevyřešené přecházení na náměstí Jiřího z Poděbrad či na Karlově náměstí.2 Ohlasy občanů na portál jsou v naprosté většině pozitivní.

Chodci sobě (originál článku najdete zde). KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Jak počítáme účast poslanců na hlasování

Poslanec odpoví na každý pátý e-mail, průměrně za týden

Na Letní filmové škole experti debatovali nelegální sdílení filmů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | středa 22.8.2012 16:11 | karma článku: 4,95 | přečteno: 465x