Ukradli nám stát, teď ho chceme zpátky!

S tímto apelem přišlo na začátku dubna několik občanských iniciativ, které upozorňují na privatizaci státu zevnitř a pokoušejí se vytvořit občanský nátlak, který by vedl k obnovení skutečné demokracie a právního státu. Pod výzvu již doposud připojilo podpis přes 7 tisíc občanů.


Prohlášení „Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky“ je reakcí na klesající důvěru lidí v demokratický vývoj v České republice. Poslední kapkou podle organizátorů bylo zveřejnění odposlechů mezi bývalým pražským primátorem a poslancem Pavlem Bémem a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem.

Tato aféra vystihuje dlouhodobý stav české politiky, kdy „o veřejných věcech místo voličů a jimi zvolených zástupců rozhodují nikým nevolení „kmotři“, „šibalové“ a organizovaní zločinci“, píše se v prohlášení.

Podle iniciátorů této výzvy již nežijeme v systému, kde si jsou všichni před zákonem rovni. „Mafiáni jsou chráněni zákonem – obyčejní občané ne.“ Snahou je tedy odkrýt propojení politiků a různých „kmotrů“ kryté policií a justicí.

Požadavky prohlášení jsou tyto: zřízení občanské parlamentní komise pro vyšetření napojení organizovaného zločinu a takzvaných kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici, odtajnění a zveřejnění materiálů Bezpečnostní informační služby, které se těchto záležitostí týkají, urychlenou změnu zákonů ve smyslu těchto požadavků.

Mělo by tak být dosaženo obnovení alespoň základní důvěry občanů v demokracii a právní stát. Dalšími nutnými body jsou například změna financování politických stran, zamezení praní špinavých peněz přes hazard či přijetí zákona na prokazování původu majetku politiků a veřejných činitelů.

Za dokumentem stojí v současnosti už 23 různorodých organizací a iniciativ.

Ondřej Němčák, KohoVolit.euPodpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Kdo (ne)chce referenda? Díl 8.

Měl by stát posílit postavení žen pomocí kvót?

Demagog.cz: Bič na lži politiků

Autor: D K | pondělí 7.5.2012 18:11 | karma článku: 24,19 | přečteno: 1933x