Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Testování žáků nebo tunel do českého školství?

Na zajištění testů pro žáky 5. a 9. tříd jsou potřeba hned čtyři firmy, přičemž ani jedna nepůsobí ve školství. Jedna z nich přitom nemá žádné zaměstnance ani telefonní kontakt. Pojďme se podívat na podezřelý případ přesunu milionů korun ze státních peněz k soukromým firmám.

Před nedávnem společnost SAPCON vyhrála veřejnou zakázku na testování žáků 5. a 9. tříd. Jeden z bodů školství v koaliční smlouvě tak dostává zřetelnější obrysy. Jenže na projekt byla vypsána už čtvrtá veřejná zakázka, přičemž první tři vyhrály firmy, jejichž primárním zájmem není vzdělání.

Testování žáků 5. a 9. tříd se má naostro rozběhnout v polovině roku 2014, už příští rok na podzim se má konat generální zkouška. Od testování na základě předem definovaných standardů si ministerstvo školství slibuje zvýšení kvality českého školství, které v mezinárodním srovnání PISA 09 propadlo.

O společnosti SAPCON se mluví jako o vítězné firmě, která za 92 milionů korun obstará testování. Přesto už v lednu vypsalo ministerstvo školství dvě veřejné zakázky zaměřené na testování žáků 5. a 9. tříd a v polovině října byla zadána další veřejná zakázka doplňující tu, jíž vyhrála společnost SAPCON.

Dvě zakázky z první poloviny roku vyhlásilo samo mnisterstvo druhé dvě probíhají pod taktovkou České školní inspekce. Dohromady jde o zakázky v hodnotě přes 133 milionů korun, navíc jde o částku bez DPH. Testování studentů základních škol má přijít až na dva a půl druhého milionů, 85% financí by ovšem mělo jít z evropských fondů.

V lednu vypsalo ministerstvo souběžně dvě veřejné zakázky – jednu pod názvem Projektová dokumentace automatizovaného testování 5. a 9. tříd, druhou jako Odbornou pomoc s vedením projektu automatizovaného testování 5. a 9. třídU první byla zadána maximální částka 1 930 000 korun, druhá byla o 30 000 korun vyšší.

Projektové dokumentace je zajímavostí, že vítězná firma Deloitte advisory nebyla po prvním kole vůbec hodnocena, neboť ministerstvu přišla jejich výsledná cena v hodnotě 590 000 korun příliš nízká. Pozoruhodný je i fakt, že společnost SAPCON, která minulý týden uspěla, byla v této zakázce vyloučena ve druhém kole.

Odborná pomoc s vedením projektu je z určitého pohledu rovněž zajímavá. Přestože jde o konzultační činnost, výsledná cena je skoro o milion vyšší. Zakázku získala společnost Kware jež nabídla 1 570 000 korun. O společnost Kware se zajímal i server CeskaSkola.cz, kterému se podařilo v únoru zeptat majitele na několik otázek, z nichž vyšlo, že společnost v dané době byla bez zaměstnanců.

„Společnost nemá v současné době ani jednoho kmenového zaměstnance. Při restrukturalizaci v roce 2010 byly sjednávány kontrakty s externími pracovníky nebo firmami,“ odpověděl jednatel společnosti Jiří Klindera. CeskaSkola.cz poukazuje i fakt, že v době, kdy firma zakázku vyhrála, na jejich internetových stránkách nebylo možné dohledat ani telefonní kontakt. To už v současnosti možné je, byť jen skrze záznamník. Zarážející také je, že zatímco dokumentace firmy Deloitte advisory je přístupná na internetu, o výsledcích společnosti Kware se mlčí.

V polovině července vypsala tentokrát Česká školní inspekce veřejnou zakázku pod názvem Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělání, jejíž hodnota neměla přesáhnout 116 800 000 korun bez DPH. Zakázku vyhrála zmiňována firma SAPCON, která nabídla dvaadevadesát milionů. Byť je SAPCONprezentována jako společnost na dodání řešení pro testování, 14. 10. 2011 vypsala inspekce zakázku v pořadí na téma testování už čtvrtou s názvem Statistické šetření a analýzy ke stavu vzdělávací soustavy v počátečním vzdělání a jeho příčinám za 33 milionů korun bez DPH.

Otázkou tak je, zdali k ustanovení testování žáků 5. a 9. tříd je potřeba hned čtyřech firem. Pokud ano, pak se minimálně z laického pohledu zná pozoruhodné, že ani jedna ze tří společností – čtvrtá zakázka je teprve vyhlášena – se nezabývá primárně školstvím.

Na projekt testování studentů základních škol se snáší jedna kritika za druhou. Podle mnohých testování povede jen k většímu propadu českého školství a ještě to bude stát nemalé peníze, potažmo nejde jen o zmiňovaných sto třicet tři milionů. Celé testování má probíhat on-line formou, k níž má být vytvořena databáze. Ovšem více než polovina počítačové techniky na školách je staršího data jak pět let, tudíž na nich testování nepřipadá v úvahu. Nákup moderních počítačů znamená tak další peníze ze státního rozpočtu.

Projekt má začít fungovat za dva roky, přesto už nyní není levnou záležitostí. Na ministerstvo se snesla i vlna kritiky, že testování neprošlo řádnou odbornou diskuzí. Některé občanské organizace, mezi něž patříEDUin tvrdí, že jim při pojednávání v Senátu nebyl dán dostatečný prostor, aby předestřely negativa plynoucí z testování. O mezinárodní konferenci Growing talent in Europe, konané ve dnech 28. - 30. 9.  v Praze, zástupci ministerstva zájem neměli.

Obrátila jsem se na ministra školství Josefa Dobeše, zda čtyři zakázky nejsou zbytečným plýtváním. Dotaz si můžete přečíst zde. Můžete se na něj obrátit i vy. Web NapisteJim.cz Vám k tomu slouží.

Klára Zelenková, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Ukaž na korupci, dostaneš 300 000,-

Omezte hazard v Teplicích!

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 4.

Autor: D K | neděle 11.12.2011 15:11 | karma článku: 19,41 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

D K

NS-Lev21 chce bojovat

Některé strany chtějí svůj program uskutečnit, některé prosazovat, ale nejčastějším slovesem v programu strany, vedené nekandidujícím předsedou Jiřím Paroubkem je slovo „bojovat“.

4.10.2013 v 9:11 | Karma: 6,21 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

D K

Čtyřlístkem k lepšímu životnímu prostředí – Strana zelených

Strana zelených bude v letošních parlamentních volbách kandidovat pod číslem 23. Její ideová orientace se po zvolení Ondřeje Lišky předsedou situuje spíše do levého středu, což je typické pro evropské zelené strany. Základem programu Zelených je ochrana životního prostředí a zdravý životní styl. Toto doplňuje podpora přímé demokracie, ekonomiky na udržitelných základech nebo podpora rovných příležitostí pro všechny občany.

3.10.2013 v 17:11 | Karma: 7,45 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní

D K

TOP 09 - nový pravicový leader?

Hospodářská krize, politické aféry, nepopulární politické kroky a na závěr pád vlády. To je jen krátké shrnutí toho, co stojí za úpadkem pravice v ČR. Mluví se o krizi ODS, která těžce mobilizuje síly. Tragédie pro pravici nebo příležitost pro TOP 09? Může Karel Schwarzenberg navázat na poměrně úspěšné tažení z volby prezidenta ČR?

1.10.2013 v 9:11 | Karma: 6,02 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

D K

DSSS opět dělí na my a oni

Čím může překvapit program strany, jakou je DSSS? Nejzajímavějším je v jejím třípilířovém programu asi rozpor mezi kultivovaným projevem v podobě tohoto písemného dokumentu v kontrastu s tím, jak se Dělnická strana sociální spravedlnosti projevuje navenek. Program je silně patriotický, pročeský a pro ochranu antických kořenů západní civilizace, ovšem po anticiganismu ani antisemitismu v něm není ani stopy.

30.9.2013 v 17:11 | Karma: 9,31 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ostatní

D K

Konec rusko-české totalitní kriminální fízlokracie!!!

Strana Volte Pravý Blok* ostře kritizuje ruko-české kriminální elity KGB-GRU a pseudopolitické kriminální tunel strany. Jaká je cesta z jejich poddanství?

26.9.2013 v 17:17 | Karma: 6,63 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik