Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Testování žáků nebo tunel do českého školství?

Na zajištění testů pro žáky 5. a 9. tříd jsou potřeba hned čtyři firmy, přičemž ani jedna nepůsobí ve školství. Jedna z nich přitom nemá žádné zaměstnance ani telefonní kontakt. Pojďme se podívat na podezřelý případ přesunu milionů korun ze státních peněz k soukromým firmám.

Před nedávnem společnost SAPCON vyhrála veřejnou zakázku na testování žáků 5. a 9. tříd. Jeden z bodů školství v koaliční smlouvě tak dostává zřetelnější obrysy. Jenže na projekt byla vypsána už čtvrtá veřejná zakázka, přičemž první tři vyhrály firmy, jejichž primárním zájmem není vzdělání.

Testování žáků 5. a 9. tříd se má naostro rozběhnout v polovině roku 2014, už příští rok na podzim se má konat generální zkouška. Od testování na základě předem definovaných standardů si ministerstvo školství slibuje zvýšení kvality českého školství, které v mezinárodním srovnání PISA 09 propadlo.

O společnosti SAPCON se mluví jako o vítězné firmě, která za 92 milionů korun obstará testování. Přesto už v lednu vypsalo ministerstvo školství dvě veřejné zakázky zaměřené na testování žáků 5. a 9. tříd a v polovině října byla zadána další veřejná zakázka doplňující tu, jíž vyhrála společnost SAPCON.

Dvě zakázky z první poloviny roku vyhlásilo samo mnisterstvo druhé dvě probíhají pod taktovkou České školní inspekce. Dohromady jde o zakázky v hodnotě přes 133 milionů korun, navíc jde o částku bez DPH. Testování studentů základních škol má přijít až na dva a půl druhého milionů, 85% financí by ovšem mělo jít z evropských fondů.

V lednu vypsalo ministerstvo souběžně dvě veřejné zakázky – jednu pod názvem Projektová dokumentace automatizovaného testování 5. a 9. tříd, druhou jako Odbornou pomoc s vedením projektu automatizovaného testování 5. a 9. třídU první byla zadána maximální částka 1 930 000 korun, druhá byla o 30 000 korun vyšší.

Projektové dokumentace je zajímavostí, že vítězná firma Deloitte advisory nebyla po prvním kole vůbec hodnocena, neboť ministerstvu přišla jejich výsledná cena v hodnotě 590 000 korun příliš nízká. Pozoruhodný je i fakt, že společnost SAPCON, která minulý týden uspěla, byla v této zakázce vyloučena ve druhém kole.

Odborná pomoc s vedením projektu je z určitého pohledu rovněž zajímavá. Přestože jde o konzultační činnost, výsledná cena je skoro o milion vyšší. Zakázku získala společnost Kware jež nabídla 1 570 000 korun. O společnost Kware se zajímal i server CeskaSkola.cz, kterému se podařilo v únoru zeptat majitele na několik otázek, z nichž vyšlo, že společnost v dané době byla bez zaměstnanců.

„Společnost nemá v současné době ani jednoho kmenového zaměstnance. Při restrukturalizaci v roce 2010 byly sjednávány kontrakty s externími pracovníky nebo firmami,“ odpověděl jednatel společnosti Jiří Klindera. CeskaSkola.cz poukazuje i fakt, že v době, kdy firma zakázku vyhrála, na jejich internetových stránkách nebylo možné dohledat ani telefonní kontakt. To už v současnosti možné je, byť jen skrze záznamník. Zarážející také je, že zatímco dokumentace firmy Deloitte advisory je přístupná na internetu, o výsledcích společnosti Kware se mlčí.

V polovině července vypsala tentokrát Česká školní inspekce veřejnou zakázku pod názvem Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělání, jejíž hodnota neměla přesáhnout 116 800 000 korun bez DPH. Zakázku vyhrála zmiňována firma SAPCON, která nabídla dvaadevadesát milionů. Byť je SAPCONprezentována jako společnost na dodání řešení pro testování, 14. 10. 2011 vypsala inspekce zakázku v pořadí na téma testování už čtvrtou s názvem Statistické šetření a analýzy ke stavu vzdělávací soustavy v počátečním vzdělání a jeho příčinám za 33 milionů korun bez DPH.

Otázkou tak je, zdali k ustanovení testování žáků 5. a 9. tříd je potřeba hned čtyřech firem. Pokud ano, pak se minimálně z laického pohledu zná pozoruhodné, že ani jedna ze tří společností – čtvrtá zakázka je teprve vyhlášena – se nezabývá primárně školstvím.

Na projekt testování studentů základních škol se snáší jedna kritika za druhou. Podle mnohých testování povede jen k většímu propadu českého školství a ještě to bude stát nemalé peníze, potažmo nejde jen o zmiňovaných sto třicet tři milionů. Celé testování má probíhat on-line formou, k níž má být vytvořena databáze. Ovšem více než polovina počítačové techniky na školách je staršího data jak pět let, tudíž na nich testování nepřipadá v úvahu. Nákup moderních počítačů znamená tak další peníze ze státního rozpočtu.

Projekt má začít fungovat za dva roky, přesto už nyní není levnou záležitostí. Na ministerstvo se snesla i vlna kritiky, že testování neprošlo řádnou odbornou diskuzí. Některé občanské organizace, mezi něž patříEDUin tvrdí, že jim při pojednávání v Senátu nebyl dán dostatečný prostor, aby předestřely negativa plynoucí z testování. O mezinárodní konferenci Growing talent in Europe, konané ve dnech 28. - 30. 9.  v Praze, zástupci ministerstva zájem neměli.

Obrátila jsem se na ministra školství Josefa Dobeše, zda čtyři zakázky nejsou zbytečným plýtváním. Dotaz si můžete přečíst zde. Můžete se na něj obrátit i vy. Web NapisteJim.cz Vám k tomu slouží.

Klára Zelenková, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Ukaž na korupci, dostaneš 300 000,-

Omezte hazard v Teplicích!

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 4.

Autor: D K | neděle 11.12.2011 15:11 | karma článku: 19,41 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

D K

#Protimluvy_nepravdy_fráze

Předvolební program ODS se dá rozdělit do čtyř skupin: protimluvy, nepravdy, bezobsažné fráze a opatření, která strana ve skutečnosti prosadit nechce nebo nedokáže.

14.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,05 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Ostatní

D K

Petr Mach: Lídr pravicových Svobodných

Petr Mach je český ekonom a bývalý spolupracovník Václava Klause. V roce 2009 spoluzaložil Stranu svobodných občanů, které je také předsedou. Je přesvědčeným klasickým liberálem, nejdůležitější hodnotou je pro něj svoboda. Je důrazným kritikem Evropské unie nebo prosazování zelených ideologií.

10.10.2013 v 9:11 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1389x | Diskuse| Ostatní

D K

Z knihkupectví do čela Poslanecké sněmovny – Miroslava Němcová

Bývalá referentka Českého statistického úřadu, majitelka knihkupectví ve Ždáru nad Sázavou a od roku 1998 poslankyně za ODS působila více než deset let ve vedení Poslanecké sněmovny, prvně jako místopředsedkyně, později jako předsedkyně. Po pádu Nečasovy vlády se stala vedle úřadujícího předsedy Martina Kuby vedoucí osobností ODS. Nyní se jako lídryně této strany bude ucházet o vaše hlasy.

9.10.2013 v 16:11 | Karma: 7,61 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

D K

Tomáš Vandas - spasitel české společnosti?

Tomáš Vandas, dřívější lídr nechvalně proslulé Dělnické strany, která byla podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu 17. února 2010 zrušena a nynější volební lídr Dělnické strany sociální spravedlnosti (dále jen DSSS), je kontroverzní a rozporuplná osoba české politiky. V následujícím článku se budu snažit objektivně nastínit jeho dosavadní profesní a politickou kariéru. V závěru představím svůj názor na toho člověka na základě jeho odpovědí v pořadu Hydepark z 19.5.2013.

8.10.2013 v 17:11 | Karma: 8,70 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Ostatní

D K

Zelený Ondřej Liška

Ondřej Liška je předsedou i pražským lídrem Strany zelených. Není v politice žádným nováčkem. Přesto o něm není v médiích moc slyšet...

7.10.2013 v 9:11 | Karma: 8,49 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik