Slovenské weby ukazují rodičům kvalitu škol

V tomto seriálu se budeme zabývat zajímavými slovenskými weby. Jako první prozkoumáme weby skoly.inako.sk a vs.iedu.sk. Obě tyto stránky se snaží usnadnit rodičům výběr školy, ať se jedná o základní, střední či vysokou.


Web skoly.ineko.sk provozuje nezisková organizace Ineko, která se snaží poskytnout nezávislé informace rodičům a žákům základních a středních škol. Zohledňovány jsou dosažené výsledky žáků či podmínky pro vyučování. Nezisková organizace Inako se snaží pomoci jak rodičům a žákům, tak samotným školám, které mají možnost srovnání.

Začít zde můžete například přehledem škol, kde si určíte typ školy, okres a Vámi preferované období, z něhož chcete informace o škole získat. Dále si určíte, podle kterých ukazatelů chcete školu srovnávat – př. testování 9 tříd, mimořádné výsledky žáků. Navíc si můžete navolit ostatní ukazatele, které ukazují např. počet učitelů na 100 žáků či kvalifikaci pedagogů.

Dále si můžete zobrazit celé profily škol. Opět určíte typ školy a okres. Naleznete zde všechny dostupné informace o dané škole a máte možnost ji porovnat s ostatními školami v okrese. Samozřejmostí je možnost stáhnutí kompletních údajů o všech školách.

Na webu vs.iedu.sk naleznete informace o vysokých školách a jejích absolventech. Cílem je zprostředkování relevantních informací o vysokých školách a vytváření konkurenčního prostředí mezi vš. Na webu můžete nalézt také metodiku, se kterou se při srovnávání pracuje.

Naleznete zde hned 3 vyhledavače vysokých škol, dle 3 kritérií. První vyhledává dle kritérií jako poplatky za studium, osobní náklady na studium, mobilita studentů či platy absolventů. Ve druhém vyhledávači si vybíráte dle toho, kde chcete studovat. Ve třetím dle Vámi zvoleného oboru. Všechny tři vyhledavače pracují na bázi alespoň dvou kritérií. Př: Kde? Technická univerzita v Košicích. Druhé kritérium je Vámi zvolená fakulta.

Na webu naleznete také tzv. TOP 10 grafy. Ty se zaměřují na různé typy srovnávání škol, jako nezaměstnanost absolventů, podíl přijatých studentů k počtu podaných přihlášek, roční školné či podíl studentů vyslaných na studijní pobyt v zahraničí.

Obě tyto webové aplikace vynikají hlavně v tom, že zveřejňováním relevantních informací pomáhají vytvářet konkurenční prostředí mezi školami a tím je posouvají k lepším a lepším výsledkům.

Veronika Bajerová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Dostat se k finančním zprávám stran? Peklo!

Inventura demokracie: Občanská aktivita je potřebná i přirozená

Kdo (ne)chce referenda? Díl 10.

Autor: D K | úterý 5.6.2012 16:11 | karma článku: 8,58 | přečteno: 886x