Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Oprávněnost výběru hostů do předvolebních debat na základě průzkumů je pochybná. První porovnatelné výsledky se totiž zcela liší.


Hosté mediálně důležitých předvolebních debat na ČT i ČRo jsou zváni na základě průzkumů veřejného mínění, každé z těchto médií si nechává dělat vlastní. Vzhledem k rozdílnému pořadí krajských debat na ČT a ČRo až nyní došlo na první kraj, kde jsou zveřejněny oba průzkumy - Pardubický kraj. A totálně se liší. (Minimálně) jeden z nich je zcela špatně!
Srovnání odhadů dle ČT a dle ČRo:

ČTČRo
ČSSD23.517.6
KSČM1810.7
ODS1620.8
11.412.4
8.510.7
Nezávislí54
SPOZ4.55.3
Piráti2.50.5
Zelení23.3
Východočeši23.3

Poznámka: údaje v procentech. Oba průzkumy (ppm factum pro ČRo a SCaC a STEM/MARK pro ČT) probíhaly jen v týdenním rozestupu. ČT zatím (5.9.2012) uvedla odhady jen pro prvních 10 stran, proto je srovnání zde jen pro tyto strany.
Zvýrazněné jsou ty hodnoty, které jsou mimo normální statistickou chybu při průzkumu na 1000 lidech. Taková chyba statisticky nastane průměrně jen jednou z 20 měření. Tady je mimo toleranci 7 údajů z 10! To už prostě není smůla, ale chybný minimálně jeden z těchto průzkumů. V první pětce je v toleranci jen jedna strana, u KSČM se odhad liší skoro o 70 %.
Vypadá to, že zde dochází k poměrně závažnému ovlivňování voleb. Tyto debaty i průzkumy jsou velmi důležité. Nedostat se na ně je pro kandidující stranu dosti zásadní problém. Naopak u stran s nižší podporou (kolem 5 %) je účast podstatná pomoc. Dobrý argument pro předpokládanou stížnost Suverenity. (V Německu je k tomu zajímavé soudní rozhodnutí v podobné věci.)
Ač obě média něco o průzkumech reportují (zvláště ČRo na české poměry možná i nadprůměrně), zdaleka to nestačí na to, aby bylo jasné, kde chyba vznikla a které médium (pokud ne obě) tedy má založené debaty na podivných průzkumech. Aniž bych předpokládal takové rozdíly v průzkumech, bylo tam více věcí, v kterých jsem neměl jasno, proto jsem už 30.8. požádal obě média o následující informace (dle zákona o svobodném přístupu k informacím):

  • Kopie smluv (nebo smlouvy, pokud je jen jedna) uzavřené s ppm factum (Factum Invenio) (pozn.: SCaC a STEM/MARK u ČT) na předvolební průzkumy před krajskými volbami 2012. (pozn.: dle informací min. ČT např. vybírala agentury bez výběrového řízení, bude zde tedyzajímavá i cena průzkumů)
  • Jakým způsobem jsou prováděny tyto předvolební průzkumy (např. osobní dotazování na ulici, osobní dotazování doma, apod.).
  • Jakým způsobem je zajištěna reprezentativnost výběru respondentů (geografická, apod.).
  • V předvolební debatě ze Zlínského kraje zaznělo, že průzkum probíhal pouze ve Zlíně, což moderátor p.Veselovský nijak nevyvrátil, je to tedy pravda? (pozn.: jen pro ČRo)
  • a) Celkový počet oslovených respondentů, b) počet respondentů, kteří odpověděli a jsou zahrnuti ve výsledcích, c) počet oslovených respondentů, kteří ale neodpověděli; tj. zde a = b + c, tedy stačí dva z těchto údajů.(pozn.: u ČRo s dalším vysvětlením)
  • Zdrojová data z těchto průzkůmů (mohou být anonymizována u osobních údajů respondentů jako je např. jméno).
  • Zda ČT nějak usnadňuje možnost zúčastnit se přímo debaty (mj. položit otázku) lidem žijícím mimo město, kde se pořad OVM před krajskými volbami natáčí (až na výjimky jde o krajská města).(pozn.: jen u ČT)
  • Jaká je metodika výběru lidí z publika, kteří položí otázku v průběhu diskuse v pořadu OVM před krajskými volbami. (pozn.: jen u ČT)

Na odpovědi zatím čekám, za zákona mají 30 dní. Původně jsem se tím chtěl zabývat až poté, co zašlou informace a zdrojová data. Ale rozdílnost těch průzkumů je natolik velká, že si myslím, že je třeba se tím zabývat už nyní. Nejde o nic jiného než o férovost voleb.
Po pravdě si myslím, že ČT i ČRo by měly na tuto situaci zareagovat dříve a nevyužít celých 30 dní, co mají na odpověď.

Michal Škop, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Chcete se zbavit problému ve vaší obci? Nový web vám pomůže

Kde je slíbený audit, pane ministře Chalupo?

Platy politiků jsou k dohledání na Internetu

Autor: D K | pátek 7.9.2012 16:11 | karma článku: 19,75 | přečteno: 1937x