Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm "statečných" obcí si nechalo dobrovolně prověřit své zakázky

Sedm samospráv se zapojilo do projektu Oživení, o. s. a účastní se protikorupčního auditu, který je zaměřen na rizikové oblasti, jako je zadávání veřejných zakázek, hospodaření s veřejným majetkem, informační a mediální politika, transparentní rozhodování orgánů samospráv a dalších citlivých s korupcí spojovaných témat.


První výsledky auditu se týkají oblasti veřejných zakázek. Nejčastější korupční rizika se objevily při zadávání zakázek městskými obchodními společnostmi, při využívání externích administrátorů zakázek a při zadávání zakázek malého rozsahu. Zároveň jsme zaznamenali pozitivní případy systematické interní kontroly jednotlivých zakázek nebo zveřejňování uzavřených smluv s dodavateli ještě před účinností novely zákona o veřejných zakázkách.

Karlovy Vary, Hodonín, Lanškroun, Černošice, Srch, Psáry a Tisá se rozhodly spolupracovat s Oživením a nechaly si prověřit své interní systémy zadávání veřejných zakázek. V auditu se Oživení zaměřilo na analýzu interních předpisů a rozhodovacích procesů úřadů samospráv.

V rámci tohoto šetření testovalo i několik vzorků, na kterých zjišťovalo, jakým způsobem byla výběrová řízení úřadem v praxi realizována. Nejčastějším analyzovaným rizikem v oblasti zadávání veřejných zakázek bylo riziko manipulace se zakázkou ze strany třetí osoby, která zastupuje zadavatele v různých úkonech, např. příprava a organizace zadávacího řízení, kontrola realizace, analýza proveditelnosti atp.

„Toto závažné riziko jsme identifikovali ve všech auditovaných samosprávách. Delegování kompetencí v různých fázích zakázky na externí subjekt může být zcela legitimní v případech, kdy zadavatel nemá dostatečné odborné kapacity nebo zkušenosti s ojediněle složitou zakázkou (např. IT projekty).

Najímání různých poradců by však mělo probíhat na základě jasně daných pravidel, aby nedošlo k jejich zbytečnému nadužívání a hlavně, aby tito poradci nebyli ve střetu zájmů k uchazečům o zakázku nebo aby neměli jako jediní pod kontrolou celý průběh zakázky. (Např. firmy nabízející veřejné zakázky „na klíč“ – tedy kompletní přípravu a organizaci řízení, včetně kontroly realizace zakázky).“ říká Martin Kameník odborník na veřejné zakázky v ČR spolupracující s Oživením.

V rámci prověřování oblasti veřejných zakázek Oživení překvapivě narazilo i na již používaná opatření, která vypovídají o pokrokovém přístupu některých z auditovaných samospráv, jedná se například o zveřejňování uzavřených smluv na svých internetových stránkách nebo zavedení tzv. rodného listu zakázky.

„Musíme zmínit i výskyt dobré praxe, u některých samospráv jsme se setkali se zavedenými protikorupčními opatřeními, která byla aplikována v dostatečném předstihu před příchodem novely zákona o veřejných zakázkách. To vypovídá o tom, že zvýšení transparentnosti a lepší kontroly veřejných zakázek je primárně záležitostí samospráv samotných. Pokud panuje politická vůle, mohou se aplikovat protikorupční nástroje okamžitě bez ohledu na stav zákonné úpravy.“ dodává předseda sdružení Oživení, Štěpán Rattay.

Oživení předalo zprávy včetně navrhovaných doporučení z prověřované oblasti veřejných zakázek zástupcům jednotlivých samospráv. Nyní záleží na vedení samospráv jak se zjištěními naloží a jak budou navržená doporučení implementovat.

„Změnit vnitřní předpisy, zakládací a zřizovací dokumenty, nastavit nové parametry – to není otázka dnů, týdnů ani několika měsíců, ale určitě na tom pracujeme a audit Oživení je pro nás velice užitečný nástroj.“ říká primátor města Karlovy Vary, Petr Kulhánek.

„Mapa rizik nám rozkryla oblasti, které určitě vylepšíme. Zejména interní kontrolní mechanismy budeme lépe formalizovat větším zapojením výborů.” říká starosta obce Tisá, Jiří Jandásek.

“Mapa korupčních rizik nám poskytla podrobné vodítko pro vytvoření nové metodiky veřejných zakázek, která je nyní ve stadiu schvalování. Čas ukáže, jestli zásadní zpřísnění a bohužel i formální náročnost poslouží k efektivnímu vynakládání veřejných prostředků a zvýšení důvěry našich občanů v samosprávu nebo zdali bude nový proces zadávání veřejných zakázek zneužit k politickým obstrukcím, stížnostem, oznámením a dodatečnému neúměrnému zatěžováním našeho úřadu na úkor jiné, potřebné a smysluplné práce.” říká starosta obce Psáry, Milan Vácha.

Prověřením oblasti veřejných zakázek tato forma protikorupčního poradenství nekončí, v současné době Oživení prověřuje oblasti nakládání s majetkem, informační a mediální politiku samospráv a do konce roku plánuje v rámci projektu prověřit také oblasti rozhodování orgánů samospráv, rozdělování dotací a způsob ochrany oznamovatelů korupčního jednání.

Originál článku najdete zdeKohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Chcete se zbavit problému ve vaší obci? Nový web vám pomůže

Kde je slíbený audit, pane ministře Chalupo?

Platy politiků jsou k dohledání na Internetu

Autor: D K | středa 5.9.2012 16:11 | karma článku: 6,49 | přečteno: 732x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

VIDEO: Seniorku sledoval z obchodu až domů. Policie hledá zloděje v kšiltovce

15. června 2024  12:43

O peněženku se skoro sedmi tisíci korunami přišla seniorka, která se vracela z nákupu v obchodním...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

Do Česka se vrací bouřky a lijáky. Hrozí i to, že se zvednou hladiny řek

15. června 2024  12:19

Přímý přenos Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu v poledne vydal výstrahu před bouřkami, které mohou...

Prezident Pellegrini nastoupil do úřadu. Složil slib před národem

15. června 2024,  aktualizováno  12:18

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se ujal úřadu. Inaugurace začala...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1168x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik