Řebíčkovy stamiliony ukazují bezzubá majetková přiznání

V majetkovém přiznání exministra Aleše Řebíčka „chybí“ téměř 400 milionů korun. Hrozí mu ale pokuta jen 50 tisíc, což z této astronomické sumy snadno zatáhne. Navíc ho budou vyšetřovat jeho kolegové ze Sněmovny.

Nedávno jsme zde informovali, že exministr Kocourek neuvedl v majetkovém přiznání z milionů „odkloněných“ od manželky ani fenik. Do dnešního dne se nad tím, zdá se, nikdo nepozastavil.

Aleš Řebíček bude mít možná narozdíl od Kocourka kvůli špatně vyplněnému přiznání přece jen problémy. Jenže jeho kauza názorně ukazuje, jak zoufale bezzubá jsou česká majetková přiznání.

Představme si, že malé dítě přinese domů 2000 korun a nechce říct, kde je vzalo. Zdraví rozum velí, že by se o to měli zajímat jeho rodiče. A pokud dítě peníze ukradlo, měli by je vrátit majiteli.

Jenže, přirovnáme-li to k Řebíčkově kauze, dítě (možná) zaplatí pokutu nejvýše 25 haléřů a zbylé peníze si může nechat. Navíc o pokutě nebudou rozhodovat jeho rodiče, ale kamarádi ze školy. Řekněte sami, nekradli byste?

Je samozřejmě možné, že Aleš Řebíček získal všechny své peníze zcela legální cestou. Jenže je jaksi zapomněl přiznat, čímž porušil zákon. Problém je v tom, že tato povinnost je bez řádné sankce k ničemu.

A na lepší časy se zřejmě neblýská. V programech politických stran pro poslední sněmovní volby totiž mnoho zmínek o majetkových přiznání nenajdeme. ODS, ČSSD ani TOP 09 o nich nepíší vůbec.

Věci veřejné požadují zveřejňování současných přiznání online, což je sice sympatické, ale neznamená to zpřísnění sankcí. Kromě toho se o tom v koaliční smlouvě nepíše ani čárka. KSČM by ráda zavedla plošná přiznání u majetků nad 10 milionů korun.

Programy větších neparlamentních stran, jako je třeba KDU-ČSL nebo Strana práv občanů – Zemanovci, o majetkových přiznáních mlčí. Požadavek zpřísnění přiznání najdeme pouze u Strany zelených. Jenže její poslanci měli na předložení podobného návrhu čtyři roky.

Dále čtěte:

Jak se má bojovat proti korupci

Dočkáme se někdy dálnice D8? Díl 1.

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 1.

Autor: D K | úterý 22.11.2011 15:11 | karma článku: 21,74 | přečteno: 1495x