Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reakce na: "volební kalkulačka skrytě nadržuje některým kandidátům“

"To zní skoro jako špatný vtip, ne? Ať odpovím, co odpovím, vždycky se na prvních místech zobrazí Fischer a na těch posledních Roithová. Co na to všechno říci? V pořádku. Může to být zaplacená věc. Může to být eskalace osobních sympatií a antipatií." Reakce Kohovolit.eu na tyto obvinění dále v článku.

Možná se to stalo i Vám, při vyplňování volební kalkulačky jste neměli dostatek času a tak jste zvolili metodu rychlého proklikání všech otázek a doufali, že někde na konci bude něco zajímavého, třeba souhrnný seznam všech odpovědí kandidátů na prezidenta. Sám jsem tento postup minimálně jednou použil, abych někomu ukázal tabulku s odpověďmi kandidátů.

Podobné to měl i autor blogu normostranky.woreshack.cz , který svou zkušenost popsal následovně:

Jednoho večera jsem úplně náhodou zabrouzdal na stránky volebnikalkulacka.cz. V nějakém náhlém zkratu jsem začal vyplňovat své preference, ale někdy u 8. otázky mi došlo, že to asi nebude na těch avizovaných 5 minut. Protože mě tlačil čas, proklikal jsem se přes tlačítko „nevím/je mi to jedno“ až na konec testu. Výsledek byl podivný. Proto jsem celý test opakoval a tentokrát jsem tlačítko „nevím/je mi to jedno“ používal už od první otázky. Výsledek? „Dle zadaných odpovědí je Vám nejblíže se shodou 0 % : Jan Fischer“. Co to má být?

Následovalo obvinění: "Někdo zkrátka musel aplikaci napsat tak, aby se v případě shody objevil zrovna Jan Fischer." Navrhuje rovněž řešení: "Proč takovéto případy neseřadí stejné kandidáty třeba podle abecedy"

Kandidáti ve volební kalkulačce jsou při shodě řazeni dle určitého klíče, dokonce i abecedně, jak autor blogu navrhuje. Jde ovšem o abecední seznam dle jména a nikoliv příjmení. Jistě každého napadne, že mělo být zvoleno spíše příjmení. Dle mých informací byla na počátku při vytváření zdrojových informací vytvořena tabulka s celým jménem kandidáta ve formátu "Jan Fischer", "Jiří Dienstbier" atd. Následně byl tento sloupec abecedně seřazen a na první místo se logicky dostal Jan Fischer. Při další práci s daty byl přidán k datům další sloupec, kde bylo pro větší přehlednost použito již jen příjmení. Řazení kandidátů ale bylo stále dle abecedně seřazeného prvního sloupce ve formátu "jméno příjmení"

Autor kritického článku následně sestavil graf, kde vždy na jednu z otázek odpověděl "ano" a následně vyhodnotil test. Jako první se mu objevil Jan Fischer celkem 29krát ze 45 otázek.

Pokud pomineme chybu ve výpočtu, jelikož Jan Fischer se na prvním místě mohl objevit pouze 28krát (viz podrobná tabulka číslo 1 s odpověďmi kandidátů a jejich seřazení). Celkem 26krát za to, že vyslovil na otázku "ano", což automaticky znamená první místo a poté ještě dvakrát za to, že všichni kandidáti odpověděli "ne", což ho opět automaticky postavilo na první místo. Z přiložené souhrnné tabulky číslo 2 lze velmi dobře poznat, co způsobilo abecední řazení kandidátů. Pořadí dle jména přímou úměrou ovlivňovalo umístění kandidáta při procentuální shodě více kandidátů. Abecední seřazení nemělo žádný skrytý úmysl a každé nenáhodné řazení by způsobilo velmi podobný výsledek.

Je nezbytné dodat, že sám autor blogu po rychlé a vstřícné komunikaci s týmem Kohovolit i samotnými čtenáři svého blogu změnil své původně velmi negativní stanovisko k volební kalkulačce. Velmi konstruktivně navrhl možné změny, které by celý problém vyřešily. Nově byl tedy již matematikem a programátorem Michalem Škopem přidán právě náhodný element, aby se při procentuální shodě několika kandidátů jejich pořadí generovalo náhodně.

Na závěr nezbývá než dodat, že povinností občanského sdružení Kohovolit.eu je být příkladem v transparentnosti a poskytování informací veřejnosti. Nejinak tomu je i v tomto případě, oceňujeme jakékoliv konstruktivní návrhy a dotazy. Samozřejmě i ty kritické, neboť ty nejvíce nám pomáhají se neustále zlepšovat.

Dále Vám nabízíme možnost si vyzkoušet tuto drobnou kosmetickou úpravu na vlastní kůži ve volební kalkulačce pro prezidentské volby. 

David Kaňok, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

Nastal čas učinit přítrž byrokratickým nesmyslům

Ve Finsku falešné podpisy u petic nejsou. Aneb co je Open Ministry

Na co se máme zeptat ČT ohledně manipulací hlasování v Hyde Parku?

Autor: D K | středa 5.12.2012 20:12 | karma článku: 12,58 | přečteno: 2092x
  • Další články autora

D K

NS-Lev21 chce bojovat

Některé strany chtějí svůj program uskutečnit, některé prosazovat, ale nejčastějším slovesem v programu strany, vedené nekandidujícím předsedou Jiřím Paroubkem je slovo „bojovat“.

4.10.2013 v 9:11 | Karma: 6,21 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

D K

Čtyřlístkem k lepšímu životnímu prostředí – Strana zelených

Strana zelených bude v letošních parlamentních volbách kandidovat pod číslem 23. Její ideová orientace se po zvolení Ondřeje Lišky předsedou situuje spíše do levého středu, což je typické pro evropské zelené strany. Základem programu Zelených je ochrana životního prostředí a zdravý životní styl. Toto doplňuje podpora přímé demokracie, ekonomiky na udržitelných základech nebo podpora rovných příležitostí pro všechny občany.

3.10.2013 v 17:11 | Karma: 7,45 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní

D K

TOP 09 - nový pravicový leader?

Hospodářská krize, politické aféry, nepopulární politické kroky a na závěr pád vlády. To je jen krátké shrnutí toho, co stojí za úpadkem pravice v ČR. Mluví se o krizi ODS, která těžce mobilizuje síly. Tragédie pro pravici nebo příležitost pro TOP 09? Může Karel Schwarzenberg navázat na poměrně úspěšné tažení z volby prezidenta ČR?

1.10.2013 v 9:11 | Karma: 6,02 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

D K

DSSS opět dělí na my a oni

Čím může překvapit program strany, jakou je DSSS? Nejzajímavějším je v jejím třípilířovém programu asi rozpor mezi kultivovaným projevem v podobě tohoto písemného dokumentu v kontrastu s tím, jak se Dělnická strana sociální spravedlnosti projevuje navenek. Program je silně patriotický, pročeský a pro ochranu antických kořenů západní civilizace, ovšem po anticiganismu ani antisemitismu v něm není ani stopy.

30.9.2013 v 17:11 | Karma: 9,31 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ostatní

D K

Konec rusko-české totalitní kriminální fízlokracie!!!

Strana Volte Pravý Blok* ostře kritizuje ruko-české kriminální elity KGB-GRU a pseudopolitické kriminální tunel strany. Jaká je cesta z jejich poddanství?

26.9.2013 v 17:17 | Karma: 6,63 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik