První prezidentský duel. Kdo v něm mluvil pravdu?

V nedělních Otázkách Václava Moravce proběhl první duel dvou kandidátů na prezidenta, kteří prošli do druhého kola voleb. Měli potřebu již na této první debatě lhát nebo naopak mluvili pravdu?

Vedle obligátních úvodních otázek týkajících se oslav vítězství postupu do druhého kola, otázek na množství vypitého alkoholu a čas, kdy šli kandidáti spát se debata týkala i podstatnějších otázek.

Demagog.cz posuzoval u každého kandidáta shodně 6 výroků, které se následně snažil ověřit. Oba kandidáti vyšli z tohoto výrokového souboje velmi podobně. Karel Schwarzenberg i Miloš Zeman měli po jednom zavádějícím výroku. Pojďmě se na ně podívat podrobněji.

U Karla Schwarzenberga byl mezi zavádějící zahrnut výrok:

"A výše daní tedy, když jsem se podíval do minulosti, tak sociálnědemokratické vlády měly mnohem vyšší daně, než jsou tady u nás." 

Demagog.cz k tomu dodává:

"Přestože lze nalézt konkrétní sazby daně, které došly snížení, celkové daňové zatížení ve srovnání s dobou vlád ČSSD není "mnohem" nižší." Na celou a velmi podrobnou odpověď se můžete podívat zde po kliknutí na "(zobrazit odůvodnení)".

 U Miloše Zemana byl mezi zavádějící zahrnut výrok:

"Tak já budu citovat Karla Schwarzenberga, který ještě před vyhlášením amnestie, měl, a já mám dokonce dojem, že jako jediný z kandidátů, amnestii ve svém programu. Asi ne, abych mu nekřivdil, v tom rozsahu, v jaké teď byla vyhlášena."

 Demagog.cz k tomu dodává:

"Výrok Miloše Zemana označujeme za zavádějící na základě údajů z oficiálních stránek prezidentských kandidátů a souvisejících zpravodajských článků.
Na oficiálních stránkách Karla Schwarzenberga pro prezidentské volby 2013 v sekci Volební program zmínka o amnestiích není." Na celou odpověď se můžete podívat zde po kliknutí na "(zobrazit odůvodnení)".

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

25. a 26. ledna 2013 se koná druhé kolo přímé volby prezidenta ČR. Shodnete se více s Karlem Schwarzenbergem nebo s Milošem Zemanem? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši obměněnou Volební kalkulačku!

Dále čtěte:

Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera

Prezidentská volba a výzkumy veřejného mínění. Jak se kdo "trefil"?

Jaký mají prezidentští kandidáti názor na EU?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | středa 16.1.2013 16:11 | karma článku: 9,08 | přečteno: 1233x