Proč gotická památka ustoupí nákupnímu centru?

Kontroverze kolem gotických sklepů u pražské Národní třídy opět vrhla světlo na kritizovaný projekt multifunkčního Copa centra, které má propojit ulice Spálenou a Charvátovu.

Sklepy jsou podle archeologů z Národního památkového ústavu výjimečně zachovalé a Ministerstvo kultury, které je na přelomu roku prohlásilo kulturní památkou, tento názor donedávna sdílelo. Jiří Besserale na žádost hlavního investora Copa centra Sebastiana Pawlowskiho, kterému sklepy brání v realizaci několika parkovacích míst, rozhodnutí ministerstva zrušil.

Zachována tak má být jenom část sklepů poblíž obchodního domu My, která nekoliduje s Pawlowskiho projektem a je, podle jeho názoru, jediná v dobrém stavu. V současné době běží lhůta na podání rozkladu, což spolu s kolegy zvažuje Jan Mařík z Archeologického ústavu Akademie věd (čtěte zde). Na konečný verdikt o osudu sklepů si tedy ještě budeme muset počkat.

O hodnotě sklepů se opakovaně vyslovili odborníci z Národního památkového ústavu. V minulosti mimo jiné upozorňovali i na to, že plánovaná výška Copa centra o 6,5 metru překračuje zastavovací podmínky platné pro danou lokalitu, a že podmínky o celou čtvrtinu překračuje i celkový objem stavby (viz článek Richarda Biegla ve Věstníku Klubu za Starou Prahu).

Jiří Besser se však podle všeho, stejně jako v minulosti pražští radní, rozhodl brát v potaz především ekonomické zájmy Sebastiana Pawlowskiho. Tento mediální magnát a realitní investor udržujedlouhodobě úzké vztahy s pražským magistrátem. Ten si například od Pawlowskiho na dvacet let pronajal Škodův palác, kde nyní sídlí.

Daleko výhodnější by pro něj ale bývalo bylo, kdyby si budovu – v době, kdy to bylo možné – koupil od ČEZu. Levněji by podle Tomáše Kramára z občanského sdružení Oživení vyšla i stavba vlastního nového sídla (čtěte zde).

Neuškodí podívat se detailněji na to, co má vlastně za obchodním domem My vyrůst. Jedná se o šest vzájemně propojených budov, což Biegl vyzdvihuje jako plus. Nejde totiž o monolit, který by místo neúměrně zatížil - tedy za předpokladu, že by se investor nechal omezovat zastavovacími podmínkami. Mezi budovami má vzniknout pasáž s obchody a náměstí se zelení, lavičkami a fontánou. V objektu má být nákupní galerie, kancelářské prostory i luxusní byty.

Předimenzovanost stavby stranou, leckdo by tak mohl namítnout, že těžko se dá obhájit samotná její existence, tj. odprodej parcely Pawlowskimu (navíc za daleko nižší cenu, než je obvyklé). Estetické hodnocení stavby jako takové bude vždy subjektivní, ale centrum Prahy například stěží potřebuje další nákupní galerii. To, že má sousedit s existujícím obchodním domem, přemrštěnost plánovaného centra jen zdůrazňuje a kus alibistické zeleně uprostřed betonu ji těžko vyváží.

Obrátila jsem se na bývalého primátora Prahy Pavla Bémaotázkou, jak je možné, že má být plánované Copa centrum objemnější, než umožňují zastavovací podmínky pro část města, ve které má vyrůst.

Zároveň jsem ho požádala, jestli by mi nesdělil, co je podle něj přínosem projektu Copa centra dané lokalitě. Ministra kultury Jiřího Bessera jsem se zeptala, proč zrušil prohlášení části gotických sklepů na Národní třídě kulturní památkou. Na oba pány se můžete obrátit i vy. Napište jim!

Johana Labanczová, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Pišme svým zastupitelům!

Kocourkovo majetkové přiznání je bílé jako padlý sníh

Kocourkov na Úřadě pro ochranu osobních údajů

Autor: D K | úterý 15.11.2011 15:11 | karma článku: 16,49 | přečteno: 1083x